Frågor och svar
Här hittar du de mest förekommande frågorna och svaren om att ta emot en sommarpraktikant. Om du inte hittar svaren du söker är du välkommen att kontakta oss.
Praktisera och handleda genom Ung i sommar
Period 1: 19 juni–14 juli
Period 2: 17 juli–11 augusti
Praktikanten får endast praktisera på vardagar mellan kl. 06.00–20.00. Praktiken pågår under fyra veckor, 6 timmar om dagen. När praktiktiden överstiger 5 timmar har praktikanten rätt till 30 minuters lunchrast.
Vissa arbetsplatser har öppet, medan andra har stängt. Om arbetsplatsen är öppen på Midsommarafton räknas detta som en vanlig dag och praktikanten får inte ersättning för obekväm arbetstid.
Praktikanten ska kolla med dig som handledare om det passar att hen är ledig. Vid beviljad ledighet ska du tydligt beskriva att praktikanten inte får betalt för ledig dag.
Praktikanten kan ta igen förlorad tid i överenskommelse med dig som handledare. Om det finns utrymme till det kan ni erbjuda praktikanten att ta igen den förlorade tiden på kvarvarande praktikdagar (max 2 timmar extra per dag, praktikdagen får ej överstiga 8 timmar) eller lägga till praktikdagar. Den totala praktiserade tiden får ej överstiga 120 timmar.
Om du som är handledare har kommit överens med praktikanten om en senare start behöver ni genast kontakta Ung i sommar för att informera oss om ändring.
Om praktiken
Du ska först försöka kontakta praktikanten och reda ut situationen. Om praktikanten inte är nåbar kontakta då Ung i sommar.
Att avvika från praktikplatsen utan handledarens samtycke är inte tillåtet. Förtydliga för praktikanten att Malmö stad inte betalar för de förlorade timmarna.
Ja, praktikanten är olycksfallsförsäkrad via Malmö stad.
Vid olycksfall, tillbud eller ohälsa kontakta alltid Ung i sommar. För mer information om rutinerna vid olycksfall, tillbud och ohälsa läs avsnittet ”Om olyckan är framme". Vid akuta fall ring 112.
Ha ett klargörande samtal med praktikanten för att tydliggöra problembilden och vad som inte fungerar. Tillsammans kan ni arbeta för att en förbättring ska ske. Använd gärna Misskötssamhetstrappan.
Kontakta Ung i sommar om dialogen mellan dig och praktikanten inte fungerar. I sådana fall kan vi anordna ett trepartssamtal. Tanken är att vi tillsammans kan komma fram till en lösning. Använd gärna Misskötssamhetstrappan.
Närvaron rapporteras in vid två tillfällen: i månadsskiftet och när perioden är slut. Du kan rapportera varje dag eller vecka om du vill.
Närvarorapportering görs inne på Mina Sidor under kategorin Närvaro. Endast närvaro ska rapporteras. Lunchrast, frånvaro, sjukfrånvaro och annan ledighet ska inte rapporteras.
Praktikersättning och utbetalning
Timersättning 2023
Född 2007: 62 kr
Född 2006: 64 kr
Född 2005: 70 kr
Född 2004: 75 kr
Utbetalningen görs tidigast på utbetalningsdatum månaden praktikslut. Det tar normalt mellan 4–8 veckor att få hela praktikersättningen utbetald.
- Praktikantens måste ha signerat sin digitala Överenskommelse på praktikantens Mina Sidor
- Praktikplatsen närvarorapporterar via Mina sidor.
En nyhet för i år är att skatteintyet är digitalt och kan signeras i samband med att ungdomen signerar den digitala Överenskommelsen i sambandmed att ungdomen tackar ja till sin praktikplats.
Arbetsutrustning, kläder och resor
Nej, Ung i sommar står inte för arbetsutrustning. Praktikplatsen har ansvar att tillhandhålla arbetsutrustning utefter givna praktikuppgifter.
Kommer ni ha praktikuppgifter där praktikanten ska använda sig av dator eller mobil? Kontakta i god tid ansvarig för er förvaltning. Praktikanten har ingen skyldighet att använda sin privata mobil, dator eller e-postadress för att utföra praktiken.
Nej, praktikanten får ingen ersättning för resor. Praktikanten väljer geografiskt område i sin ansökan till Ung i sommar, vilket innebär att praktiken ligger inom valt område.
Har du fortfarande frågor?
Kontakta oss:
E-post: ungisommar@malmo.se
Telefon: 040-34 23 23, måndag–fredag kl. 10.00–12.00
Kontakta oss
-
Ung i sommar
- E-post: ungisommar@malmo.se
- Telefon: 040-34 23 23