Malmö stad
$left
$middle

Malmömorgon

Starta dagen med färsk input och tankeväckande diskussioner! Varje tillfälle kommer att koncentrera sig på ett aktuellt ämne relevant för Malmös näringsliv.

Malmömorgon är ett möte i mini-konferensformat. Vi bjuder på en bred mix av spännande talare, panelgäster och framtidsspanare. Samtalet leds av inbjuden moderator. Näringslivsdirektör Micael Nord delar även med sig av sina spaningar.

Malmömorgon streamas och kan ses i efterhand på Youtube

Tidigare event

Våra panelgäster blickar både framåt och bakåt och delar bland annat med sig av sin syn på hur Malmö kan stärka sin position framåt som handelsstad. Hur kan Malmöbaserade företag dra nytta av stadens strategiska läge och transportförbindelser för global tillväxt?

Vi spänner bågen och tar ett brett grepp om framtiden med utgångspunkt ur allt från stadens geografiska läge, Fehmarn Bält-förbindelsen, konsumtionsmönster till e-handel och AI. Dessutom reflekterar vi över det faktum att vi nästa år firar Malmö som hamnstad sedan 250 år, där handel över nationsgränser har varit en viktig del i stadens tillväxt.

Malmömorgon 2 oktober 2024 - Morgondagens handel i Malmö på Youtube

Moderator Katarina Graffman, doktor i antropologi och specialiserad på konsumtionsbeteenden, inleder med en presentation och leder samtalet med panelen. Hon är författaren bakom boken ”Vi är vad vi köper” samt har skapat och programlett tv-programmet Prylberget.

Michael Lindskog, VD och koncernchef för Rugvista Group, ett Malmöföretag som driver onlineförsäljning av mattor. Michael delar med sig av sina spaningar om handelns utveckling, beslutet att välja Malmö för Rugvistas nya lager -, logistik- och kontorslokal och hur Malmöbaserade företag kan navigera i morgondagens handel och de möjligheter som digital handel erbjuder.

Filippa Nielsen, arbetar med hållbart mode och är en av de drivande krafterna bakom second hand-butiken FAB Studio i Malmö. Filippa kommer att prata om hur Malmö kan stärka sin position som en hållbar handelsstad genom fokus på återbruk och cirkulär ekonomi.

Ulrika Prytz Rugfelt, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på CMP, Copenhagen Malmö Port, ger perspektiv på hamnens dåtida och framtida betydelse för Malmös tillväxt som handelsstad.

Den livsmedelsindustri vi känner till idag står inför banbrytande förändringar som kan omforma vårt sätt att konsumera och producera mat i framtiden. På kommande Malmömorgon träffar vi bland annat intressenter som delar med sig av sina insikter och visioner för livsmedelssektorns framtid.

Malmömorgon 27 maj 2024 - Matrevolution smaksatt med innovation på Youtube

Erik Kayser är VD på Re:planet Ventures AB, som har fokus att skapa skalbara livsmedelsstartups genom att utveckla idéer baserade på insikter, framgångar och misslyckanden.

Louise Heiberg är investerare med omfattande erfarenhet inom livsmedelsteknikbranschen och ingår i Nordic Foodtech VC som investeringsdirektör.

Tove Blomgren, Creative Director på EY Dobermans framtidslabb SALLY som nu jobbar med Malmö stad kring att skapa framtidens urbana matsystem.

Johan Swahn, doktor och assistent professor i sensorisk marknadsföring vid Restaurang- och Hotellhögskolan - Grythytte Akademi, Örebro Universitet fokuserar på hur vetenskapliga resultat och idéer kan översättas till praktiska tillämpningar för att skapa nya affärsmöjligheter och innovationer baserade på smak- och sensorisk forskning.

Samtalet leds av Linda Dahl, en framstående matskribent, kock och etnolog som är välkänd som en ledande matprofil i Malmö. Med erfarenhet som både guide för Matkaravaner och medgrundare av Malmö Food Council, har Linda under nästan tjugofem år arbetat analytiskt, strategiskt, kreativt och kommunikativt för att stärka människors relation till mat i alla dess former.

Hur kan Malmö, som en näringslivsstad, stärkas av stora evenemang som Eurovision Song Contest och evenemang i världsklass?

Malmömorgon 7 feb. 2024 - När Evenemang Formar Legacy på Youtube

Pau Solanilla Franco, Barcelonas kommissionär för internationella relationer och marknadsföring, har stor kunskap om Barcelonas transformation före, under och speciellt efter Olympiska Spelen 1992. Inför diskussionerna om Malmös arv tar Pau avstamp från sitt uppdrag att marknadsföra och positionera Barcelona internationellt för att locka till sig nya investeringar, mässor och kongresser, stora evenemang och internationella talanger. Innan de olympiska spelen besökte cirka 1,7 miljoner människor staden varje år, innan pandemin, 2019, anlände mer än 20 miljoner turister till staden.

Ulrika Hallengren är VD för Wihlborgs Fastigheter som äger och förvaltar kommersiella fastigheter i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Ulrika kommer att prata om hur attraktiva, inspirerande och innovativa miljöer och evenemang spelar en avgörande roll för att stärka stadens dragningskraft. Det skapar stolthet för stadens invånare men lockar också företag och kompetens till staden.

Robert Pettersson är en framstående evenemangsforskare och verksamhetsledare vid ETOUR Research Centre i Östersund. Med sin omfattande erfarenhet inom studier av ekonomiska, sociala och miljömässiga effekter av evenemang, har Robert blivit en auktoritet på hur dessa evenemang främjar lokal och samhällsutveckling. Som en av bara två nordiska forskare i OECD - OECD:s expertgrupp bidrar han aktivt till verktyget ”The OECD Recommendation on Global Events and Local Development”.

Liverpools kulturråd Harry Doyle, vars ansvarsområde är hälsa, välmående och kultur, är en drivande kraft bakom många framstående projekt i staden, däribland fjolårets förberedelser och genomförande av Eurovision Song Contest. Harry Doyle kommer att prata om hur det att Liverpool var värd för Eurovision var en strategisk investering som förväntas ge betydande ekonomiska fördelar och turism, med en förväntad direkt ekonomisk nytta på 25 miljoner pund och potentiella långsiktiga vinster i turism och globalt anseende.

Samtalet leds av moderatorn Lydia Capolicchio – en väletablerad och mångsidig mediepersonlighet med en unik inblick i samhällsdynamiken. 1992 var hon med och programledde Eurovision Song Contest när det hölls i Malmö.

Malmö är hem till en mångfald av näringsverksamheter och företagare. Staden briljerar med innovativa företag som är ledande inom hållbarhet. Vi är glada att kunna introducera några av stadens innovativa entreprenörer inom hållbarhetsområdet. Hör om odlat kött och slow fashion.

Malmömorgon 8 nov 2023 - Nytänk, hållbarhet och vassa entreprenörer på Youtube

  • Re:meat, en pionjär inom odlat kött, omdefinierar köttproduktion genom cellulärt jordbruk. Presenterad av Jacob Schaldemose Peterson – en av Re:meat-grundarna.
  • Position Green stödjer företag och organisationer i sitt hållbarhetsarbete genom sin mjukvara och rådgivning. Sofie Folkesson, Customer Success Operations Director, delar med sig av sina insikter.
  • Cohabit erbjuder återvunna möbler och färdigmöblerade studentlägenheter. Vaishnavi Srinivasan, en av grundarna, berättar om Cohabits cirkulära verksamhet.
  • Pampas designar kläder med fokus på ansvarstagande affärsmodeller och nya kroppsideal inom mode. Grundare Linnea Samia Khalil presenterar sin vision.
  • CT Food är en ledande import- och distributionsfirma i Sverige som erbjuder livsmedel från Sydostasien. 2021 utsågs bolaget till Årets Malmöföretag av Malmö Näringslivsgala. Daisy Ma, General Manager på CT Food, berättar om bolagets framgång.

Moderator Katrine Kielos-Marçal, DN:s globala ekonomikommentator och författare. Hennes bok "Att Uppfinna Världen" nominerades till årets affärsbok i Tyskland 2022 och utnämndes även till en av årets tio bästa affärsböcker i Kanada samma år.

Malmö är en metropol i en liten kostym som alltfler söker sig till. Sedan början av 2000-talet har stadens befolkning kontinuerligt ökat månad för månad, och Malmö har blivit en förebild för hur gamla industriområden kan utvecklas till moderna, levande stadsdelar.

Etableringen av Malmö Startup District, innebär att Malmö kommer att fortsätta att stärka sin ställning som en ledande stad inom tech, innovation och hållbarhet i regionen och fortsätta att attrahera fler nationella och internationella företag, organisationer och investerare.

Med en framväxande halvmiljonstad kommer efterfrågan på bostäder, vilket i sin tur kan stimulera bygg- och fastighetssektorn, samt nya arbetstillfällen vilket kan skapa nya affärsmöjligheter för lokala företag.

På Malmömorgon ska inbjudna gäster prata om varför alla vill till Malmö – ur ett arkitektoniskt, samhälleligt och näringslivsperspektiv. Gästerna delar även sina synpunkter på stadsutveckling och hur man kan bygga en stad som passar både invånarna och näringslivet.

Malmömorgon 14 sep 2023 – Alla vill till Malmö på Youtube

Huvudtalare är stadsarkitekten Finn Williams. Finn är uppvuxen i London och har valt att flytta till Malmö. Han brinner för ett mer inkluderande sätt att planera, rita och bygga städer. Tidigare i år utnämndes han till den mäktigaste personen inom design och arkitektur i Sverige av tidskriften Rum.

I panelen sitter Casper Asmussen, medgrundare och designchef för den skandinaviska innovationsbyrån Above, Jenny Grettve som är arkitekt, designer, författare och konstnär samt Karin Fernström, avdelningschef för samhällsbyggnad på VA SYD.

Samtalet modereras av journalisten Cecilia Nebel som har ett stort engagemang i stadsbyggnadsfrågor, näringslivsutveckling och samhällsbyggande ur ett socialt hållbarhetsperspektiv, i Skåne och Öresundsregionen.

Talangen och potentialen i Malmö har länge beskrivits som den bäst bevarade hemligheten i Norden. Detta i samband med att Malmö gjort ett antal anmärkningsvärda investeringar och startup-uppköp för drygt tio år sedan. Idag är Malmös startup-scen väletablerad och respekterad globalt.

Den snabba utvecklingen och parallella utmaningar i dagens samhälle gör att fler företag samt offentlig sektor måste agera mer som startups – snabbrörligt och med modet att leda i osäkerhet och utsätta sig för risker för att nå framgång. Entreprenörer är förändringsagenterna som förverkligar potentialen i idéer. De förstår vad konsumenter vill ha och skapar möjligheter i de utmaningar som behöver lösas.

Världen över ställer städer om utifrån de styrsystem som den globala utvecklingen kräver. Utifrån det har flertalet innovations- och startup-distrikt vuxit fram. Malmö har byggstenarna som krävs för ett attraktivt distrikt som kan bli nästa stora arena för innovativ tillväxt – ett epicenter för startup-scenen i Malmö.

Malmömorgon 8 feb 2023 - Startup District på Youtube

Christine Wergeland Sørbye – vd Oslo Science City
Oslo har gjort ett gediget arbete med att studera världsledande innovationsdistrikt och låta dessa vägleda arbetet med att bygga ett nytt innovationsdistrikt – Oslo Science City. Christine Wergeland Sørbye är ansvarig för att leda utvecklingen av innovationsdistriktet och har omfattande erfarenhet av projektledning från Oslo stad, inklusive att skriva stadens officiella campusstrategi för att utveckla Oslo till en kunskaps- och affärshuvudstad. Christine delar med sig om lärdomarna, erfarenheterna och drivkrafterna bakom att etablera ett innovationsdistrikt.

Daniel Persson är vd på MINC, Malmös startuphus, sedan drygt ett år tillbaka. Daniel har en bred bakgrund med kunskap om entreprenörskap, innovationsledning och digital transformation och erfarenhet från startupvärlden. Daniel var med på Min Doktors resa från 3 till 500 medarbetare där han var ansvarig för innovation och affärsutveckling och en av nyckelpersonerna som lade grunden till att Min Doktor tog taktpinnen kring storskalig digitalisering av svensk primärvård.

Kotada Yonus
är grundare av Hej Ukraina, startup-rådgivare och vd för aktarr.se – en av Sveriges största och snabbast växande nyhets- och informationsplattformar på arabiska. Kotada har över 10 års erfarenhet från media och kommunikation och har en stark bakgrund inom mångfald och inkludering med en vision om att skapa ett bättre och mer inkluderande samhälle.

Anna Branten
är grundare av Institute for Transition, Fundforward of Position 99. Anna arbetar med systemtransformation med sikte på att lösa olika samhälls- och klimatutmaningar med fokus på innovationssystem, finansiering och entreprenörskap.

Samtal med Cirkus Cirkörs grundare Tilde Björfors om att våga balansera och om drivkraften att överskrida gränser och skapa krockar mellan olika konstformer och genrer.

Tilde är cirkusdirektör, regissör och den konstnärliga ledaren bakom Cirkus Cirkör som hon var med och grundade 1995. Med visionen att förena scenkonst med forskning och vetenskap har hon utvecklat Cirkus Cirkör till en unik kombination av världsledande scenkonstkompani, utbildningscentrum och samhällsaktivism. Prisad med prestigefyllda utmärkelser för både sitt ledarskap och sitt konstnärskap. Genom åren har hon på ett unikt sätt kombinerat nycirkus med såväl företagande som högskoleutbildning och cirkusgymnasium, barn- och ungdomsverksamhet, vetenskaplig forskning och samhällsengagemang. Det har inte bara gjort Cirkus Cirkör till ett världsledande scenkonstkompani, utan även till en högst närvarande kraft i samhället.

Malmömorgon 14 september 2022 - Entreprenörskap, innovation och passion på Youtube

I efterföljande paneldiskussion ledd av vår näringslivsdirektör Micael Nord, får ni lyssna på morgonens två andra gäster:

Jeanette Andersson som är tidigare VD på Minc – startup huset i Malmö - och har ett förflutet som marknads- och försäljningschef inom industrin och som startupentreprenör. Idag är hon aktiv som ängelinvesterare och styrelseledamot. Jeanette investerar främst i bolag med kvinnliga grundare och tillsammans med andra ängelinvesterare. Hon arbetar aktivt för att fler kvinnor skall engagera sig som investerare och ta plats som ägare. Jeanette har flera styrelseuppdrag, bl a som nytillträdd styrelseordförande i Almi Invest Syd samt som ledamot i LU Holding och MAU Holding.

Harald Stjerna som sedan hösten 2021 arbetar i den nyetablerade rollen som kulturlots för Malmö stad. Tillsammans med kollegor arbetar han för att brygga mellan branscherna och stötta kulturaktörer och fastighetsägare med att hitta lösningar som ger mervärden till bägge parter och inte minst till stadens arbete med kulturdriven stadsutveckling.

Vad kan vi vänta oss av framtidens mat? En av de mer spännande upptäckterna under senare är att det går att odla grönsaker utan jord. Vad kan vi odla i de befintliga kulvertsystem som redan finns under Malmö?

I tider av oro i världen måste vi säkra vår egen försörjning av livsmedel. Det övergripande målet för livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.

Livsmedelssektorn har potential att vara nästa stora arena för innovativ tillväxt. Här finns en stark position kring klimatsmart och cirkulär livsmedelsproduktion, samt utveckling av nya hållbara livsmedel. Innovation är också en nyckel till att säkra konkurrenskraft och tillväxt i livsmedelsexporten.

Malmomorgon 8 juni 2022 - Livsmedel, framtiden, innovationer och matförsörjning på Youtube

Keynote speaker:
Sofia Ehlde, global innovationschef på Oatly.
Sofia har varit en nyckelperson på Oatly sedan slutet av 90-talet. Hon leder Oatlys arbete med att utveckla växtbaserade livsmedel som gör det lätt för människor att skifta till en mer hållbar livsstil. För att lyckas med den hållbara omställningen behöver vi skapa produkter som folk vill ha. Hur gick det till när Sofias team tog fram Oatlys globala storsäljare iKaffe, som fått människor världen över att pröva havredryck i kaffet? Vad har man i kikaren i Skåneregionen, med globala huvudkontoret i Malmö och forsknings- och innovationscenter i Lund?

Vår panel:
Titti Qvarnström, kock och entreprenör.
Den första kvinnan i Skandinavien att leda en restaurang till en åtråvärd Michelinstjärna. Hon har tävlat i tv-programmen Köksmästarna och Kockarnas Kamp och idag är hon köksmästare på The Norrmans på Häckeberga slott. Genom sin mat delar hon med sig av landskapet hon älskar, en liten bit av Skåne till människor från när och fjärran.

Jens Almqvist, matkrönikör på Sydsvenskan och ansvarig för Krinovas matinkubator.
Jens berättar om varför Malmö är en fantastisk matstad. Dessutom blir det trender, innovationstakt och spaningar om vad du kan förvänta dig på tallriken i framtiden.

Värd:
Micael Nord, näringslivsdirektör Malmö stad.
Micael kommer att få sällskap på scen av särskilt utvalda sidekicks, som bidrar med egna inspel och reflektioner under hela morgonen.

Kosovar Gashi, näringslivschef Svedala Kommun.
Har tidigare jobbat med näringslivsstrategi både inom det offentliga och det privata och klev nyligen in i rollen som Näringslivschef på Svedala Kommun.

Prova på framtidens mat med Disgusting Food Museum.
Andreas Ahrens, museidirektör på Disgusting Food Museum.
Disgusting food museum finns på plats på Malmömorgon 8 juni då det finns möjlighet att smaka på framtidens mat! Disgusting Food Museum har funnits i Malmö sedan 2018 och har blivit ett populärt besöksmål för såväl lokalbor som turister och omtalat i internationell press.

Tema:
Tryggheten i vår stad. Både den verkliga tryggheten som påverkar vårt näringsliv varje dag, och den fiktiva men realistiska och komplexa bild av Malmö som visas i den prisvinnande TV-serien Tunna blå linjen.

Säkerhet och trygghet påverkar var människor väljer att bosätta sig, var företag beslutar att etablera sin verksamhet och hur olika investeringsbeslut fattas. Dessa frågor har därför hög prioritet för Malmö stad, och vi ser fram emot att dela olika spännande perspektiv med er.

Malmömorgon 2 mars 2022 - Tunna blå linjen, näringslivet och tryggheten på Youtube

Värd:
Näringslivsdirektör Micael Nord.

Micael kommer att få sällskap på scen av två särskilt utvalda sidekicks, som kommer att bidra med egna inspel och reflektioner under hela morgonen.

Kosovar Gashi, Näringslivschef på Svedala Kommun
Har tidigare jobbat med näringslivsstrategi både inom det offentliga och det privata och klev nyligen in i rollen som Näringslivschef på Svedala Kommun. Kosovar brinner starkt för frågor som berör samhälls- och näringslivsutveckling och har bl.a. arbetat med hållbar stadsutveckling, ungt entreprenörskap, dialogforum och stärkt företagsklimat.

Tatjana Ristovski, Verksamhetsledare på Internationella Kvinnoföreningen i Malmö
Har verkat i Malmö sedan 2015 och är specialiserad inom ledning av utvecklingsprojekt, både på egen hand och i samarbete med olika organisationer. Hennes huvudfokus är på frågor som berör integration, mångfald, jämställdhet, regional utveckling och nätverkande.

Keynote speaker:
Petra Stenkula, Polischef
Tunna blå linjen vs verkligheten. Vad händer i det verkliga Malmö och hur jobbar Polisen? Vad kan vi göra tillsammans? Vilka satsningar finns och vad är egentligen Tryggare Malmö?

Vår panel:
Martin Persson, Producent på Anagram
Om Malmö, serien och att sälja den globalt. Malmö som filmstad och varför Tunna blå linjen spelas in i just Malmö.

Anna Heide, Affärsutvecklingschef på Trianon
Om varför det är viktigt att arbeta med sociala frågor och varför de starkaste argumenten ofta är ekonomiska. Om vilka positiva effekter Trianons systematiska arbete med det sociala har fått.

Sidan senast uppdaterad:

sv