$left
$middle

Hållbara övergångar för unga i riskzon

Den 1 september 2023 startade projektet "Hållbara övergångar för unga i riskzon" vars främsta mål är att stötta ungdomar vid kritiska övergångar i skolgången. Syftet är att alla Malmöungdomar ska ha förutsättningar att påbörja och fullfölja gymnasiet.

Projektet "Hållbara övergångar för unga i riskzon" stöttar ungdomar i Malmö genom samarbeten mellan olika professioner som följer ungdomen innan, under och efter en övergång till gymnasiet – ett gränsöverskridande arbete där ungdomens behov står i centrum.

Det riktar sig till ungdomar som exempelvis:

  • har hög skolfrånvaro på grundskolan
  • ligger i riskzon att inte klara övergången till gymnasiet
  • har gjort avbrott från gymnasiet
  • inte har påbörjat gymnasiet
  • är placerade på SiS-hem och ska påbörja studier, arbete eller praktik.

Tre delprojekt med olika fokus

Projektet består av tre delprojekt med olika målgrupper: Närvaroteamet, Mind the gap och Framsikt.

Närvaroteamet finns till för elever i årskurs 7–9 i grundskolan med problematisk skolfrånvaro. Lärare och familjebehandlare arbetar tillsaammans med målet att förstå vilka orsaker som ligger bakom frånvaron och utifrån det genomför de sedan insatser som leder till en fungerande skolgång för eleven. Stödteamet arbetar med kartläggning, familjebehandling, föräldrastöd, undervisning och motivationsarbete. Arbetet sker i nära samarbete med elevens hemskola så att återgången ska bli smidig och hållbar.

För att eleven ska vara aktuell för insatsen ska hen ha haft 100% frånvaro under minst tre månader. Det ska även finnas en frånvaroutredning. Rektor på skolan skickar in ansökan toll Närvraoteamet.

Mind the gap arbetar med ungdomar som riskerar att inte komma in på gymnasiet eller som har gjort avbrott från gymnasiet. Delprojektet tar sin utgångspunkt i det kommunala aktivitetsansvaret. Det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) är lagstadgat och innebär att en kommun har ansvar för att söka upp alla ungdomar i åldern 16–19 år som inte har någon sysselsättning och erbjuda dem stöd i syfte att börja studera eller arbeta.

Mind the gap består av två delar, dels tidig identifiering av ungdomar som ligger i riskzon att hoppa av skolan, dels uppsök av KAA-ungdomar. I det sistnämnda arbetar vi uppsökande i samverkan med andra aktörer, för att hitta ungdomar som gjort studieavbrott och motivera dem mot studier eller arbete. Delprojektet fokuserar på ungdomar som bor i område söder i Malmö.

Delprojektet samarbetar med följande grundskolor på söder:

  • Augustenborgsskolan
  • Hermodsdalsskolan
  • Lindängeskolan
  • Munkhätteskolan
  • Stenkulaskolan
  • Söderkullaskolan

I delprojektet Framsikt erbjuds ungdomar placerade på SiS-hem vägledning i syfte att stärka sin valkompetens och öka sin motivation. Syftet är att övergången till skola, arbete eller praktik ska bli så smidig som möjligt, oavsett om ungdomen ska flytta tillbaka hem, till HVB-hem till eller annan ort. Att ungdomen är motiverad och att det finns en ordnad skolgång är två viktiga framgångsfaktorer för att hen inte ska falla tillbaka i kriminalitet eller annat destruktivt beteende vid flytt från SiS-hem.

Två studie- och yrkesvägledare arbetar i delprojektet och finns med som en fast punkt under flytt och i övergången till sysselsättning efter SiS-placering. De erbjuder stöd och kontakt så länge ungdomen är skriven i Malmö, oavsett placeringsort.

Vill du få uppdateringar kring projektet?

Jobbar du med unga i Malmö och vill få löpande information om projektet? Två gånger per termin skickar projektet ut ett nyhetsbrev. I det kan du ta del av projektets lärdomar och resultat, höra ungdomarnas berättelser och möta de olika professionerna i deras vardag. Välkommen att börja prenumerera på nyhetsbrevet.

Fakta om projektet

Projektet "Hållbara övergångar för unga i riskzon" löper under tre år och finansieras av Europeiska Socialfonden (ESF). Grundskoleförvaltningen är projektägare men samarbetar med gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Pedagogisk inspiration samt andra samhällsaktörer som arbetar med och för unga i Malmö.

Europeiska socialfondens logotyp tillsammans med texten "Medfinansieras av Europeiska unionen"

Kontaktinformation

Projektledare

Nina Lanje, nina.lanje@malmo.se

Samordnare Närvaroteamet

Annica Löfgren, annica.lofgren2@malmo.se

Samordnare Mind the gap

Mia Pihl Leto, mia.pihlleto@malmo.se

Samordnare Framsikt

Henrik Hansson, henrik.hansson@malmo.se

sv