Internationalisering
Här hittar du information om grundskoleförvaltningens internationella samarbete, utbyte och möjligheter.
Varför internationalisering?
Grundskoleförvaltningens mål med det internationella arbetet är att skapa förutsättningar för Malmös grundskolor att leva upp till de nationella kraven för internationalisering och ge likvärdiga möjligheter för skolpersonal och elever att delta i utbyten och samarbeten utanför Sveriges gränser för att främja skolutveckling.
"Ett internationellt perspektiv är viktigt för att kunna se den egna verkligheten i ett globalt sammanhang och för att skapa internationell solidaritet samt för att leva i ett samhälle med täta kontakter över kultur- och nationsgränser" (LGR 22 Kap 1 Skolans uppdrag). Det internationella perspektivet ska även bidra till att utveckla barn och elevers förståelse för den kulturella mångfalden inom landet.
Syfte och mål
I enlighet med skolans styrdokument är de internationella frågorna en del av skolans utbildning. Skolformernas läroplaner beskriver det internationella perspektivet som viktigt för att kunna se verkligheten i ett globalt sammanhang och för att skapa internationell solidaritet. LGR22 Kap 1 Skolans uppdrag samt förståelse och medmänsklighet och Kap 2.8 Rektors uppdrag
Syftet med internationalisering är att utveckla barn och elevers förståelse för sin omvärld och den kulturella mångfalden såväl inom som utanför landet samt ge skolans medarbetare möjlighet att få kompetensutveckling och att stärka sin professionalism.
Det övergripande målet för Malmö stads Grundskoleförvaltning i det internationella arbetet är att skapa förutsättningar för stadens grundskolor att leva upp till de nationella kraven i skolans styrdokument för internationalisering samt att ge likvärdiga möjligheter för medarbetare och elever att delta i utbyten och samarbeten utanför Sveriges gränser för att främja skolutveckling.
I detta utgår grundskoleförvaltningen från Erasmus+ programmets mål som ska leda till att stärka kvaliteten på undervisningen och lärandet genom att:
- stödja lärares, skolledares och annan skolpersonals professionella utveckling
- främja användningen av ny teknik och innovativa undervisningsmetoder
- förbättra språkinlärning och språklig mångfald i skolan
- stödja utbyte och överföring av bästa praxis inom undervisning och skolutveckling.
Kontakta grundskoleförvaltningen om du vill veta mer internationalisering.grf@malmo.se
Atlas
Atlas är svenska statens program för utbildningssamarbete mellan Sverige och resten av världen. Genom Atlas kan förskolor, skolor och organisationer inom vuxenutbildning söka bidrag för utbyten, samarbeten och konferenser utomlands.
Erasmus+
Erasmus+ är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom bland annat utbildning. Programmet ger oss möjlighet att söka bidrag för att utveckla och stärka kompetens och verksamhet tillsammans med kollegor i länder som också deltar i Erasmus+. Det omfattar olika nyckelåtgärder, varav Key Action 1 (KA1) och Key Action 2 (KA2) som är två centrala delar.
Key Action 1 - Ackreditering i grundskoleförvaltningen
Ackreditering är ett systematiskt, strategiskt och långsiktigt deltagande fram till år 2027.
Följande skolor är ackrediterade i Malmö stad:
Apelgårdsskolan, Augustenborgsskolan, Bergaskolan, Gottorpskolan, Hermodsdalskolan, Husieskolan, Hyllievångsskolan, Johannesskolan, Klagshamnsskolan, Kryddgårdskolan, Lindängeskolan, Lorensborgskolan, Mellersta förstadsskolan, Malmö International School, Neptuniskolan, Nydalaskolan, Oxievångsskolan, Pauliskolan, Rådmansvångens skola, Rönnenskolan, Toftanässkolan, Västra hamnens skola.
Key Action 2 - Samarbetsprojekt i grundskoleförvaltningen
Syftet med samarbetspartnerskap är att främja transnationellt nätverkande och utveckling av kvalitativa innovativa metoder och aktiviteter inom utbildningsområdet.
Samarbetspartnerskapen ska främja utveckling, överföring och tillämpning av innovativa metoder och bidra till att produkter och resultat tas fram genom europeiskt samarbete.
eTwinning
eTwinning är ett online-nätverk för pedagoger, där du kan hitta en eller flera partner och sedan genomföra pedagogiska samarbeten - både med skolor i andra länder och i Sverige. När du registrerat dig och anslutit dig till eTwinning kan du kontakta och bli kontaktad av pedagoger i hela Europa för att starta samarbeten. Du kan också gå med i diskussionsgrupper eller ta del av fortbildningsmöjligheter. Registreringen är gratis.
Nordplus
Nordplus är Nordiska ministerrådets program för samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna samt, Åland, Färöarna och Grönland. Genom Nordplus kan organisationer inom hela utbildningsområdet söka bidrag för olika typer av utbyten och samarbeten.
Kontaktinformation
Grundskoleförvaltningen
- E-post:
- grundskola@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 90 90
- Telefontider:
- Måndag–fredag klockan 08.00–16.00. Lunchstängt klockan 12.00–12.45.
- Fax:
- 040-34 90 70
- Postadress:
- Grundskoleförvaltningen Grundskoleförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Rönnblomsgatan 6A
- Besökstider:
- Måndag–fredag klockan 8.00–16.00, lunchstängt klockan 12.00–12.45.
Sidan senast uppdaterad: