$left
$middle

På våra gator (2022) - Arkiv S (Simon Ferner)

I Arkiv S-grundaren Simon Ferners verk På våra gator (2022) utgör staden ett minnesmonument. Ferner har kartlagt specifika spår av våld som ägt rum runt om i Malmö mellan åren 2003 – 2010.

En grå plakett i emalj med datumet 25.9.2010 på. Den är monterad på en gul tegelpelare.

Den 25 september 2010 träffas en man av ett skott, han överlever attacken. Plaketten i Arkiv S verk På våra gator (2022) vill påminna dig om det. Fotograf: Malmö stad/Elin Skarin

I verket På våra gator (2022) utgör staden ett minnesmonument där Akriv S har kartlagt specifika spår av våld som ägt rum runt om i Malmö mellan åren 2003 – 2010.

Konstverket består av ett tjugotal plaketter som markerar våldets tid och plats. Plaketterna i emalj har hämtat inspiration i klistermärket som antirasistiskt redskap och markerar det datum då attentatet skedde. De platser Ferner minneshåller har gemensamt att det inte längre finns några fysiska spår av det våld som en gång märkt dem. Där det en gång tänts ljus och lämnats blommor är det nu tomt och kvar finns minnet hos de grupper som det gjorts våld på.

Verket ställer frågor kring sörjbarhetens gränser och dess relation till minne och glömska. På våra gator blir ett sätt att tillsammans minnas och påminnas om Malmös historia av rasistiskt våld och de människor som drabbats genom att göra staden till ett monument.

Om konstnären Arkiv S (Simon Ferner)

Arkiv S grundades av konstnären Simon Ferner (f. 1986, Märsta) som arbetar bland annat med installationer, foto och video. I sin konstnärliga praktik utforskar han och synliggör delar av vår historia som gömts eller fallit i glömska och hur detta påverkar oss idag.

Ett exempel på detta är Arkiv S, ett konto på instagram där man under en längre tid kunnat följa Ferners kartläggning och samlade berättelser om rasistiskt våld i Sverige med fokus på 1990-talet.

Kontakta oss

sv