$left
$middle

Den vita staden och tornet som föll (2022) - Salad Hilowle

Hilowle ser på en av Malmös mest välbesökta platser - Pildammsparken - och gör där en ny läsning av stadens historia och spår från förr i sitt verk Den vita staden och tornet som föll (2022).

En performativ vandring

Salad Hilowles performativa vandring Den vita staden och tornet som föll (2022) är en berättelse om ett monument som fick en oväntad vändning. Under en promenad i Pildammsparken, en av Malmös mest välanvända och kända platser, upplevde Hilowle att det fanns något att berätta om platsen, men han visste inte vad. Där och då började hans verk ta form.

Baltiska utställningen som utgångspunkt

Hilowles verk kretsar kring den baltiska utställningen 1914 i Malmö. Den Baltiska utställningen var Sveriges dittills största och den skulle manifestera Sverige som nation. Allt skulle exponeras och framtidstron var hög. Även om historien om baltiska utställningen är välkänd för många ger Hilowle en ny läsning som utgår ifrån “andrefieringen” av Malmö som sker i samband med utställningsperioden. Hilowle ser på en av Malmös mest välbesökta platser och gör där en ny läsning av stadens historia och spår från förr.

Om konstnären Salad Hilowle

Salad Hilowle (f.1986,Mogadishu, Somalia) är både konstnär och filmmakare. Hilowle har en masterexamen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm och hans praktik kretsar ofta kring arkiv, bilder, dokument, montage, plats och alternativa former av historieskrivningar.

Han arbetar just nu med långfilmen Tungomål och är också Bernadotte-stipendiat 2020. Hans filmografi omfattar verken; Sylwan (2022), Boll (2021), Vanus Labor (2021), Passion of remembrance (2020), Dumar (2020) Waryaa (2018) Brev till Sverige (2017) och hans konstnärliga praktik omfattar separatutställningar som; Publikt, Kulturhuset (Stockholm) Vanus Labor (Stockholm), Home is where the heart is: part II Österängens konsthall. Hilowle bor och verkar i Stockholm.

Kontakta oss

Anna Wahlstedt

Titel:
Utvecklingssekreterare

Rena Baledi

Titel:
Projektledare

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv