Exempel på solenergianläggningar
Under åren har ett stort antal solcells- och solvärmeanläggningar installerats på bland annat skolor, äldreboenden, utomhusbad, museum och industribyggnader.
En- och tvåbostadhus (villor, kedjehus)

Solcellspanelerna finns i olika storlekar och kan enkelt anpassas utifrån takets utformning. Här har grått sadeltak kompletterats med solcellspaneler som är helsvarta med tunna svarta ramar. Resultatet ger ett visuellt lugnt synintryck.
Foto: Bojana Lukac, Malmö stad

Utnyttja takets naturliga uttryck när du placerar ut solcellspanelerna. Här har man anpassat panelernas placering utifrån kedjehusets naturliga utskjutande del mot innergård i sydväst.
Foto: Bojana Lukac, Malmö stad

Det går verkligen att bli självförsörjande på solenergi. I det här fallet har solcellspaneler på huvudbyggnaden kompletterats med ytterligare paneler på garagetaket.
Foto: Bojana Lukac, Malmö stad
Flerbostadshus

När Green House i Augustenborg togs fram var solenergin en viktig del av arkitekturen. Att gamla industritak var inspirationskällan till solcellsanläggningen på låghusets tak syns tydligt på resultatet.
Foto: Bojana Lukac, Malmö stad

Här är ett bra exempel där en bostadsrättsförening har valt att installera solcellspaneler för att få ner energikostnaderna plus att de vill bidra till en hållbar utveckling av staden.
Foto: Jan Svärd

Solcellspaneler tillsammans med grönt tak ger många fördelar för miljön och är samtidigt en tydlig del av byggnadens arkitektur.
Foto: Bojana Lukac, Malmö stad
Verksamheter

Malmö stadshus har solcellspaneler på södertak mot innegården. Solcellspaneler används också som solavskärmning vid en del av fönsterna.
Foto: Bojana Lukac, Malmö stad

Stora industriella byggnader med platta tak är som gjorda för solenergi. Här har man placerat ut solcellspaneler i två väderstreck för att maximera produktionen.
Foto: Bojana Lukac, Malmö stad

Solceller kan användas som fasadmaterial. Ett av parkeringshusen i Västra hamnen har den här solcellsfasaden som skiftar i olika blå toner beroende på dagens väderförhållanden.
Foto: Bojana Lukac, Malmö stad
På byggnaden Teknikens- och Sjöfartens hus på Malmöhusvägen 1 finns 515 kvadratmeter solceller, varav 150 kvadratmeter på fasaden. Den installerade effekten är 67 kilowatt och anläggningen producerar cirka 57 000 kWh per år. Teknikens och Sjöfartens hus fick SolEl-programmets pris för årets solcellsanläggning år 2006 i konkurrens med ett 20-tal andra solcellsanläggningar i landet.