Malmö stad
$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Drottninggatan

Kungsgatan. Utsikt mot Värnhemstorget 1913. Foto: Malmö museum.

  • Drottninggatan
  • 1878

Drottning- och Kungsgatan ligger båda i Rörsjöstaden, ursprungligen ett sumpområde som dikades ut och bebyggdes under senare delen av 1800-talet.

Gatorna avgränsar en av stadens donationsjordar, ett område som endast får användas för gemensamma angelägenheter.

Rörsjöstaden anlades efter en plan av stadsingenjören i Malmö Georg Gustafsson. Han var inspirerad av den parisiske stadsplaneraren Georges-Eugène Haussmann varför Rörsjöstaden är uppbyggd kring en bred boulevard, Kungsgatan.

Drottninggatan

Drottninggatan, som lades ut 1878, är idag en hårt trafikerad genomfartsled. Den följer i söder längs med Södra Förstadskanalen. På dess norra sida finner vi idag Latinskolan, brandstationen, skatteverket, länsstyrelsen samt Rörsjöparken.

Kungsgatan

Kungsgatan är några år äldre än Drottninggatan. Den lades ut 1876 och sträcker sig från Amiralsgatan till Värnhemstorget. Ursprungligen var Kungsgatan också den tänkt som en genomfartsled med två körbanor och med en trädallé däremellan.

Idag är Kungsgatan uppdelad i mindre stråk. Endast cykelbanan i mitten används för genomfartstrafik.

Gatornas namn

I början av det förrförra seklet, 1806-1807, bodde den svenske kungen Gustav IV Adolf i Malmö och stadens styrelse hyste förhoppningar om Malmö som Sveriges huvudstad. Därav blev emellertid intet. Kungen avsattes och tvingade leva ett kringflackande liv i Europa som herr Gustavsson. Kvar i Malmö som minne efter kungen och hans drottning Fredrika blev två torg, Drottningtorget och Gustav Adolfs torg.

Kungsgatans och Drottninggatans namn har dock iingenting med Gustav IV Adolf att göra. De lades ut långt senare och refererar inte till någon särskild kung eller drottning. Kanske fick de sina namn på grund av den betydelse de förväntades få.
 

Sidan senast uppdaterad:

sv