Malmö stad
$left
$middle

Vi bygger om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Drottninggatan och Kungsgatan

Svartvitt foto av en bred gata som löper längs med en trädkantad kanal.

Amiralsbron, Södra Promenaden och Drottninggatan. Foto: Otto Ohm/Malmö museum

  • Drottninggatan
  • 1878

Drottninggatan och Kungsgatan ligger båda i Rörsjöstaden, ett sumpområde som dikades ut och bebyggdes under senare delen av 1800-talet.

Gatorna avgränsar en av stadens donationsjordar, ett område som endast får användas för gemensamma angelägenheter.

Rörsjöstaden anlades efter en plan av stadsingenjören i Malmö Georg Gustafsson. Han var inspirerad av den parisiske stadsplaneraren Georges-Eugène Haussmann varför Rörsjöstaden är uppbyggd kring en bred boulevard, Kungsgatan.

Drottninggatan

Drottninggatan lades ut 1878. Den börjar i väster vid Södra Förstadsgatan och sträcker sig åt öster ända fram till Hornsgatan.

Svartvitt foto där man ser personer som går längs gata i obebyggt område och i bakgrunden syns skorstenar och hus.

Rörsjökanalen i Malmö med Drottninggatan längs med vänstra sidan och husen vid Södra Promenaden på den andra sidan. Foto: Carl Wilhelm Roikjer/Malmö museum

Svartvitt foto med kanal i förgrunden och en väg och byggnader längs andra sidan kanalen.

Norra Tvärgatan (nu Drottninggatan) sedd från Södra Vallgatan och Davidshallsbron, fabriksbyggnad vid kanalen, 1900. Foto: Harald Bager/Malmö museum

Svartvitt foto av en trädkantad bred gata med trafik.

Drottninggatan, okänt år. Okänd fotograf/Stadsbyggnadskontoret/Malmö stadsarkiv

Idag är Drottninggatan en hårt trafikerad genomfartsled. Den följer i söder längs med Rörsjökanalen. På dess norra sida finner vi idag Latinskolan, brandstationen, skatteverket, länsstyrelsen samt Rörsjöparken.

Färgfoto taget ovanifrån där man ser hustak och en bred gata som sträcker sig längs med en kanal.

Flygfoto över Rörsjöstaden med Drottninggatan och Kungsgatan 1964. Det första hela kvarteret nerifrån är kvarteret Anna, innan det revs och P-huset Anna byggdes. Okänd fotograf/ Stadsbyggnadskontoret/Malmö stadsarkiv

Kungsgatan

Kungsgatan är några år äldre än Drottninggatan. Den lades ut 1876 och sträcker sig från Amiralsgatan till Värnhemstorget. Ursprungligen var Kungsgatan också den tänkt som en genomfartsled med två körbanor och med en trädallé däremellan.

Idag är Kungsgatan uppdelad i mindre stråk. Endast cykelbanan i mitten används för genomfartstrafik.

Svartvitt foto av tre raksträckor med nyplanterade träd längs sidorna.

Kungsgatan sedd från S:t Pauli kyrka upp mot det som idag är Värnhemstorget, slutet av 1800-talet. Foto: Carl Wilhelm Roikjer/Malmö museum

Svartvitt foto på utkanten av stad med obebyggd mark och en stor rund kyrka.

Del av Rörsjön och gamla staden från Östra förstadsskolan. 1902. Foto: Carl Wilhelm Roikjer/Malmö museum

Gatornas namn

I början av det förrförra seklet, 1806-1807, bodde den svenske kungen Gustav IV Adolf i Malmö och stadens styrelse hyste förhoppningar om Malmö som Sveriges huvudstad. Därav blev emellertid intet. Kungen avsattes och tvingade leva ett kringflackande liv i Europa som herr Gustavsson. Kvar i Malmö som minne efter kungen och hans drottning Fredrika blev två torg, Drottningtorget och Gustav Adolfs torg.

Kungsgatans och Drottninggatans namn har dock ingenting med Gustav IV Adolf att göra. De lades ut långt senare och refererar inte till någon särskild kung eller drottning. Kanske fick de sina namn på grund av den betydelse de förväntades få.
 

  • Gator i Malmö. Gator, parker och stadsdelar i Malmö från 1300-talet till vår tid. 1999.
  • Holmquist, Manfred, S:t Pauli kyrka. 1978.
  • Ström, Kristina, Hur tillgänglig är staden? 2009.
  • Värnhem och Rörsjöstaden runt östra Malmö. 2008.
  • Tykesson, Tyke och Magnusson Staff, Björn, Arkitekterna som formade Malmö. En modern stad växer fram 1878-1945. 1997.

Sidan senast uppdaterad:

sv