Malmö Museer är öppet men med ett begränsat antal utställningar just nu. För att besöka museet behöver du förboka en biljett. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har vidtagit åtgärder som gör det möjligt att besöka museet på ett smittsäkert sätt.

Mer information och biljettbokning

Ledtrådar - stolphål, DNA och andra spår från forntiden

En ny basutställning om forntiden - stenålder, bronsålder och järnålder.

  • Slottsholmen
  • Tills vidare

Är stenåldern huggen i sten? Vi har i skolan fått lära oss att efter istiden kom jägare till nuvarande Norden för att senare bli bofasta och börja odla. Men nya sensationella forskningsrön visar att människor förflyt­tade sig på helt andra sätt än vad vi hittills trott. Olika grupper kom till nuvarande Skåne med flera tusen års mellanrum. De hade med sig nya kunskaper och levnadssätt. Ättlingar till bönder som kom från Anatolien i Turkiet och till herdar från den ryska stäppen anslöt till jägarna.

Fördjupningsmaterial

Vi har tagit fram ett fördjupningsmaterial med texter, bilder och filmer som baseras på vår nya basutställning om forntiden. Här kan du läsa om människorna som levde i Skåne långt före oss - och spåren de lämnade efter sig. Passa på att lära dig mer om metoder för att hitta, datera och analysera arkeologiska fynd som knivar, växtdelar och skelett. 

Ledtrådar kommer att visas på Slottsholmen, en trappa upp, till höger.