Aktiviteter och digitala lektioner under coronapandemin

Malmö Museer har tagit fram olika pedagogiska aktiviteter för lärare och elever att utföra på egen hand under coronapandemin.

Ålens resa – skolprogram och digital träff med Vattenvetarna

Ålen är en spännande fisk som finns i Malmö, både i kanalerna vid Malmö C och på museet. Tillsammans med Vattenvetarna får eleverna lära sig mer om ålen genom praktiska övningar, kreativt skapande samt en digital träff med experter från Malmö Museer och Naturum Öresund.

Heligt Vatten: Temavandring med Vattenvetarna via en app

Under vandringen får eleverna lära sig mer om vattnets betydelse i olika religioner runt om i världen, men också berättelser om vad man trodde på här i Norden förr i tiden. Temavandringen är en lekfull och inspirerande religionslektion, som genomförs med hjälp av en app som tar er runt Kungs- och Slottsparken i centrala Malmö.

Digitalt besök på Akvariet – Vattenvetarna

Malmö Museer har ett stort Akvarium, med massor av spännande djur från världens alla hörn. I den här streamade lektionen visar vi först några vanliga djur i Öresund. Därefter får ni lära er vad en näringskedja är. Hur energin går från solen via gröna växter, insekter och sprutfiskar till köttätande pirayor.

En piraya i ett akvarium

© Jenny Thornell/Malmö Museer

Påsklovsaktiviteter

Nu kommer våren och naturen vaknar. Leta vårtecken, samla poäng i en vårutmaning och gör ett grodquiz.

Vårvandring i Käglinge med Vattenvetarna

Ta med dina elever på en vårvandring i vacker natur med inspiration från Vattenvetarna. Du som pedagog/lärare får fakta om de olika platserna ni kan stanna på, samt förslag på vad ni kan diskutera.

Fantastiska skelett i djurvärlden – temalåda och aktiviteter

Har du tänkt på hur olika skelett kan se ut? 
I den här aktiviteten från Vattenvetarna kollar vi in några av djurvärldens fantastiska skelett och undersöker dem närmare. Hur ser ett skelett ut hos till exempel en hummer eller sjöhäst? Hur går det till när en krabba byter sitt skal? 

Visning av Kungsvåningen på Malmöhus slott

Malmöhus slott, som idag är en del av Malmö Museer, har funnits i över 500 år. Idag finns spår ända tillbaka till 1400-talet kvar. Vad har hänt på slottet? Vad vet idag om det som hände i de kungliga salarna?

Följ med på en historisk vandring i kungsvåningen på Malmöhus slott och hör om hur det var där på 1500-talet.