$left
$middle

Störande lukt i Malmö

Det har under senaste året kommit in många synpunkter på att det luktat konstigt, bland annat av tjära, oljedoft, bränt gummi och diesellukt i Malmö. Miljöförvaltningen har arbetat aktivt med att spåra källan till lukten. Två källor har hittats som är starkt bidragande till lukten.

Formulär för att rapportera störande lukt

Under 2021 och 2022 har det varit många som upplevt konstig lukt i Malmö. För att kunna spåra källorna till lukten finns ett formulär som Malmöbor kan fylla i för att hjälpa miljöförvaltningen som analyserar varifrån lukten kommer.

Det kom in närmare 4 000 svar. Även om luktproblematiken minskade under 2023 och miljöförvaltningen spårat till två av källorna, tar vi fortfarande in rapportering om du känner störande lukt.

Miljöförvaltningen tackar alla som hört av sig och fyllt i formuläret som underlättat analysarbetet. Svarsalternativen har varit baserade på de klagomål som kommit in. Lukt är en individuell upplevelse, men genom att koppla ihop vad det luktar och var lukten har känts, har miljöförvaltningen kunnat göra kopplingar tillsammans med hur vindarna har blåst vid olika tillfällen. Upplever du annorlunda eller störande lukt fortfarande får du gärna rapportera det genom

Bakgrund till lukten

Karaktären på luktklagomålen har varit olika, alltifrån diesel- till avfallslukt. Tiderna för klagomålen har varit framförallt sena kvällar, nätter eller tidiga morgnar. Miljöförvaltningen var från sommaren 2021 ute på olika tider på dygnet för att lokalisera källan till lukten när luktproblemen uppfattades vara som störst.

Under september 2022 kom det in cirka 110 klagomål till miljöförvaltningen. Det var lukt av bitumen, gödsel, avloppsreningsverk och sopförbränning som kunde kännas. Efter november 2022 minskade rapporterna om störande lukt kraftigt.

Bitumen är en stor källa till lukt

Miljöförvaltningen analyserade också väderförhållanden till exempel genom SMHI. När det blev dagar med låga vindhastigheter och vindar mot centrala delar i staden, gav sig miljöinspektörer ut på luktrundor för att skaffa sig underlag för arbetet. Genom att analysera alla rapporter som kommit in, vindriktningar utifrån väderförhållande och fältarbete, lyckades miljöinspektörer från miljöförvaltningen att identifiera två av källorna till störande lukt: företag som använder samma ämne, bitumen, i sin produktion.

Dialog med de företag som är ett par källor till lukten

Miljöförvaltningen har haft en dialog med företagen som gjort vissa åtgärder och förändringar för att minska utsläppen. I juni 2022 gav miljöförvaltningen förelägganden till företagen.

De båda företagen är lokaliserade i hamnen. Produkten som luktar, bitumen, beskrivs ha en lukt av asfalt, olja och tjära. Det ena företaget lagrar bitumen i cisterner. Det andra företaget applicerar bitumen på takpapp.

Företagen har arbetat med att göra åtgärder och kommit in till miljöförvaltningen med de åtgärder som de har gjort eller var på gång att göra i början av 2023. Det som de gjort är bland annat att byta ut äldre cisterner och tankar mot nya, att bygga om ledningar och att byta reningsteknik med mera. Ett av företagen har tillsatt en så kallad inhibitor.

Miljöförvaltningen har haft dialog med dem och följer arbetet med de åtgärder som de har vidtagit och, eller kommer att göra.

Ett företag importerar bitumen, vilket används som bindemedel i asfalt, och som kommer från råolja som raffinerats. När bitumen lagras varmt kan det orsaka lukt som kan upplevas som en blandning mellan bränd olja och asfalt. Bitumen avger lukt när det ligger i cisterner i företagets depå i hamnen. Även ett annat företag som gör takpapp använder bitumen.

Miljöförvaltningen har inte hittat några belägg för att lukten skulle vara hälsofarlig.

Kontakta oss

Miljöförvaltningen

Telefon:
040-34 35 15
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30.
Postadress:
Miljöförvaltningen Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30.
sv