Malmö stad
$left
$middle

Rådgivning och behandling för dig som söker hjälp för missbruk

Om du eller någon av dina anhöriga har problem med missbruk finns det hjälp att få, oavsett vilken typ av missbruk det gäller.

Kontakta socialtjänsten

Mottag vuxna missbruk
Telefon: 040-34 60 80
Telefontid: Måndag klockan 13.00–14.30
Tisdag–fredag klockan 9.00–11.00

Postadress:
Mottag vuxna missbruk
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen
Bergsgatan 54
205 80 Malmö

Sök hjälp inom sjukvården

Test, råd och självhjälpsprogram

Funderar du över din eller någon annans alkoholvanor eller droganvändning? Nedan hittar du bland annat test, råd och självhjälpsprogram.

Öppenvård vuxna Gustav

Öppenvård vuxna Gustav tar emot personer över 18 år som har problem med droger, tabletter, alkohol eller överdrivet spelande om pengar. Du som är anhörig till någon med missbruk och bosatt i Malmö är också välkommen att ta kontakt.

Uppsökande verksamhet för vuxna med missbruk

Om du är över 18 år, vistas i Malmö, har problem med alkohol, läkemedel eller narkotika samt om du är eller riskerar att bli hemlös kan du få hjälp från Uppsökarverksamheten för vuxna (UVV). Du kan också ta kontakt med UVV om du är orolig för någon annan med dessa problem.

UVV vistas till stor del ute i offentliga miljöer som parker, gator och torg. Givetvis är det möjligt att ta kontakt via telefon eller e-post och vid behov bestämma träff med UVV på andra platser.

I kontakten med UVV kan du

  • få information i boende- och missbruksfrågor och även övrig samhällsinformation vid behov
  • prata om problemet och diskutera eventuella vägar till förändring
  • bolla idéer i riktning mot en fungerande situation
  • få stöd i kontakter med myndigheter och andra verksamheter.

Kontakta UVV

E-post: uppsokareforvuxna@malmo.se
Telefon: 0200-81 12 12
Telefontider: 08.00–16.30

Behandlingshem för dig med missbruk

Tillsammans med dig gör socialtjänsten en bedömning om behandlingshem kan vara en bra insats för dig. Nedan kan du läsa om de behandlingshem Malmö stad bedriver, och socialtjänsten kan vid behov bevilja bistånd till andra behandlingshem.

Avenbokens behandlingshem vänder sig till de kvinnor och män med missbruksproblem/beroende som har behov av institutionsvård. Behandlingen pågår under fyra månader och utgår från den evidensbaserade metoden CRA – community reinforcement approach – genom såväl enskilda samtal som gruppsamtal samt social färdighetsträning.

I mån av plats kan vi även ta emot kortare placeringar för exempelvis utslussning.

Kontakt
Telefon: 040-34 59 15 

För ytterligare information och placeringsförfrågningar kontakta samordnare Åsa Andersson på 0768-74 82 94 eller asa.h.andersson@malmo.se.

Avenbokens ReBo har 22 platser och vi tar emot både män och kvinnor i åldrarna 40 till 70 år. De flesta kommer från Malmö men vi tar också emot placeringar från andra kommuner.

Drogfrihet, kontaktmannaskap och verksamhetsschema är viktiga delar i behandlingen. Hos oss arbetar du både enskilt och i grupp efter ett veckoschema med olika aktiviteter.

Du får en personlig behandlingsplan som vi tillsammans med vårdansvarig socialsekreterare arbetar fram. Behandlingsplanen följs upp vid återkommande möten varje månad.

På Avenbokens ReBo erbjuder vi också samtalsgrupper, återfallsprevention utifrån KBT, öronakupunktur, massage, fysisk aktivitet och återkommande besök hos olika brukarorganisationer.

Uppföljningsgrupp
ReBo erbjuder efter avslutad behandling möjlighet att delta en gång i veckan i den nyktra och drogfria Uppföljningsgruppen.

Du bestämmer själv hur länge du vill delta i gruppen.

Kontakt
Telefon: 040-34 59 44 eller 040-34 59 45

Det går också bra att mejla sektionschef Eva Gustafsson på: eva.h.gustafsson@malmo.se

Boendet vänder sig till män och kvinnor mellan 40 och 70 år som genomgått behandling på Avenbokens Rebo, eller annan likvärdig behandling. Och som efter avslutad behandling behöver och vill ha stöd i att fortsätta leva i nykterhet och för att klara ett eget boende. Målet med att vistas på Rebo-Bo är att hyresgästen ska vara redo för ett eget boende inom tre år.

Boendet består av elva lägenheter och en lägenhet för social samvaro. Varje hyresgäst sköter tvätt, städning och matlagning själv. Frukost och kvällsmat intas tillsammans med övriga hyresgäster och personal. Personalen består av fyra socialpedagoger som tjänstgör måndag till söndag dag och kvällstid.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00

Sidan senast uppdaterad:

sv