Grundläggande krav för registrerade föreningar
Föreningar och organisationer måste uppfylla vissa grundläggande krav för att registreras och kvarstå som registrerade.
Registrerade föreningar och organisationer ska
- ha ett organisationsnummer från Skatteverket
- vara uppbyggda och fungera demokratiskt
- bedriva allmännyttig, ideell föreningsverksamhet större delen av året
- inte vara vinstdriven
- följa gällande lagstiftning.
Registrering och bidrag
Information om villkor som ska uppfyllas för att registreras och kvarstå som registrerad på fritidsförvaltningen:
Under Sök och redovisa bidrag finns grundläggande villkor för bidrag:
- Vilka bidrag er förening kan söka.
- Påminnelser för att söka bidrag.
- Utbetalning av bidrag.
- Redovisning av bidrag.
- Om att arkivera handlingar för bidraget.
Om en förening medvetet missbrukar sitt bidrag eller lämnar felaktiga ansökningsuppgifter så kan det leda till att föreningen spärras för bidrag, flyttas till Registrerad förening eller avregistreras. En förening som har blivit flyttad till Registrerad förening måste på nytt uppfylla de grundläggande kraven och gå de obligatoriska utbildningarna för att kunna registreras som Bidragsberättigad förening igen.
Beviljat bidrag kan återkallas om bidraget
- ansökts på felaktiga grunder,
- inte används i enlighet med beslut eller
- om felaktigheter uppstått vid handläggning av bidraget på fritidsförvaltningen.
Om det finns en misstanke att föreningen medvetet har skickat in bristfälliga eller felaktiga ansökningar kan föreningen polisanmälas. Fritidsnämnden fattar beslut i varje enskilt fall om att polisanmäla eller att stänga av en förening från bidrag. Föreningar/organisationer som genom sina gemensamma medlemmar medvetet samverkar för att få bidrag på felaktiga grunder kan spärras för bidrag och bli skyldiga att betala tillbaka bidraget. Föreningar/organisationer ska kunna redovisa syftet med det flertaliga medlemskapet.
Medlemmar
För att vara registrerad och beviljas bidrag ska bidragsberättigade föreningar kunna styrka sina bidragsberättigade medlemmars aktivering (minst två gånger per verksamhetsår). Detta görs genom att lägga in närvaro i Rbok. Föreningen behöver inte lägga in närvaro för de personer som inte uppfyller kravet som bidragsberättigad medlem.
Aktiviteterna har inget krav på att vara godkända för aktivitetsbidrag men ska innehålla följande:
- förnamn, efternamn och personnummer på ledare,
- förnamn, efternamn och personnummer på deltagare,
- datum för aktiviteten,
- tid för aktiviteten,
- plats för aktiviteten samt
- vilken typ av aktivitet som bedrivs.
Ekonomi
Registrerade föreningar ska ha bankkonto registrerat i verksamhetens namn.
Bidragsberättigade föreningar och organisationer ska ha ett bank- eller plusgiro som är registrerat i föreningens/organisationens namn.
Registrerade föreningar och organisationer ska
- redovisa vad som är medlemsavgift och vad som är terminsavgifter i resultat- och balansräkningen
- ge en tydlig bild av föreningens/organisationens ekonomi enligt god redovisningssed i den ekonomiska redovisningen.
Föreningar som har skulder till Malmö stad, Skatteverket eller Kronofogden kan spärras för bidrag tills dess att skulden är betald. Skulden kan även dras från bidragsbeloppet. Föreningens hyrda eller bokade lokaler kan antingen sägas upp eller avbokas.
Skicka in handlingar och obligatoriska uppgifter
Alla registrerade föreningar och organisationer ska varje år
- uppdatera föreningsuppgifter och kontaktuppgifter till föreningen,
- skicka in antal medlemmar och bidragsberättigade medlemmar från föregående verksamhetsår
- skicka in ett justerat årsmötesprotokoll via Rbok.
Registrerad förening är skyldig att på begäran, inom utsatt tid, skicka in yttrande, förklaringar och övriga upplysningar som är av betydelse för registrering, bidragsgivning samt tidstilldelning ur ett jämställdhetsperspektiv.
Verksamheten
Registrerade föreningar ska ha sin verksamhet i Malmö.
Bidragsberättigade föreningar och organisationer ska ha både sin verksamhet och sitt säte i Malmö.
En förening som har en religiös inriktning, där majoriteten av föreningens aktiviteter är religiösa, kan inte vara en Bidragsberättigad förening och beviljas bidrag. Religiösa föreningar kan registreras som Registrerad förening, ta del av Malmö stads utbildningar och hyra anläggningar enligt prisgrupp 1 om aktiviteten inte är religiös.
Registrerade föreningar och organisationer ska vara öppna för alla, ta ställning för demokrati och verka för jämställdhet, mångfald, alla människors lika värde och likabehandling.
Registrerade föreningar och organisationer ska ta avstånd från våldsbejakande uttryck och åsikter (gäller särskilt företrädare som styrelsemedlemmar, anställda eller volontärer).
Föreningar och organisationer, deras företrädare och medlemmar ska respektera alla människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter.
Registrerade föreningar och organisationer ska inom verksamheten arbeta för
- antidiskriminering
- social inkludering
- jämställdhet.
Föreningar och organisationer ska skapa möjligheter till delaktighet och deltagande i verksamheten oberoende av
- kön
- könsöverskridande identitet eller uttryck
- etnisk tillhörighet
- religion eller annan trosuppfattning
- funktionsnedsättning
- sexuell läggning
- ålder.
Eventuella begränsningar måste vara välgrundade och inskrivna i verksamhetens stadgar.
Föreningen/organisationen ansvarar för sina företrädares och enskilda medlemmars agerande samt även för inbjudna föreläsare. Företrädare som i verksamhetens namn uttrycker åsikter som går emot ovan punkter ska omgående uppmanas att lämna sitt uppdrag. Verksamheten ska inte heller samverka med, eller anlita organisationer eller personer som uttrycker åsikter som går emot ovan punkter.
Alla föreningar vars verksamhet riktar sig direkt eller indirekt till barn ska följa barnkonventionen med särskilt fokus på de fyra grundläggande principerna.
Artikel 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.
Artikel 3: Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.
Artikel 6: Alla barn har rätt till liv och utveckling.
Artikel 12: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.
Barn och unga ska behandlas lika oavsett könstillhörighet, könsöversskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning och ålder.
Föreningen ska uppmuntra och skapa förutsättningar till barn och ungas delaktighet och ge möjlighet att påverka och utforma verksamheten.
Det är inte tillåtet att utesluta barn på grund av en eller flera diskrimineringsgrunder eller för att prioritera elitverksamhet. Uppenbar uteslutning av barn kan leda till att föreningen inte längre kan få bidrag eller behöver betala tillbaka bidrag som föreningen redan fått.
Alla barn har rätt till en meningsfull fritid anpassad till deras ålder och mognad.
Föreningar ska ha en rutin för att kontrollera begränsat registerutdrag för ledare som har direkt och regelbunden kontakt med barn. Rutinen innebär att föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Föreningen ska absolut inte samla, lagra eller arkivera några uppgifter från begränsat registerutdrag.
Föreningar och organisationer ska ha en verksamhet som aktivt präglas av ett alkohol- och drogfritt förhållningssätt.
Föreningen ansvarar för att lokalen är ändamålsenlig för verksamheten och att lokalen, liksom den verksamhet som bedrivs där, uppfyller gällande myndighets- och lagkrav vad avser exempelvis bygglov, brandsäkerhet, ventilation, servering, antal personer som får vistas i lokalen etc.
Föreningen ansvarar för att nödvändiga samt giltiga tillstånd och försäkringar för den bedrivna verksamheten finns. Föreningen ansvarar även för att personer kan vistas i lokalen på ett tryggt och säkert sätt medan verksamheten bedrivs. Det betyder bland annat att föreningen som hyr egna lokaler har aktuell och godkänd brandskyddskontroll och i övrigt bedriver ett systematiskt brandskyddsarbete.
Stadgar, styrelse och anställda
Registrerade föreningar och organisationer ska ha godkända och antagna stadgar. Styrelse och revisor ska ha valts enligt stadgarna.
Anställd inom förening får inte väljas till ledamot eller suppleant i föreningens eller organisationens styrelse, valberedning, till revisor eller revisorssuppleant i föreningen eller organisationen.
Malmö stad kan kalla styrelse och/eller anställda i en förening/organisation till utbildningar om vi bedömer att det finns anledning eller behov av att föreningen/organisationen ska gå utbildning.