Malmö stad
$left
$middle

Föreningsutbildningar

Varje år anordnas en mängd olika utbildningar som er föreningar kan delta i. En del är obligatoriska för att föreningar ska kunna söka bidrag/stöd och registreras på olika nivåer. Det finns också utbildningar som erbjuds för inspiration och vidareutbildning. Alla utbildningar är gratis för föreningar som är registrerade hos fritidsförvaltningen.

Utbildningarna anordnas antingen av fritidsförvaltningen eller Föreningspool Malmö (Malmö Ideella och MISO). Deltagarlistor från Föreningspool Malmö kan komma att delas med fritidsförvaltningen.

Obligatoriska utbildningar hos Föreningspool Malmö

Observera att 'styrelseutbildning' och 'praktisk bokföring' hos Föreningspool Malmö är obligatoriska för bidragsberättigade föreningar. För frågor gällande deras utbildningar kan du mejla till utbildning@foreningspoolmalmo.se.

Fritidsförvaltningens utbildningar

Anmälan till fritidsförvaltningens utbildningar görs i Rbok. Klicka på respektive länk under varje utbildning för att komma till anmälan eller gå in i Rbok och sök upp utbildningarna under Boka --> Aktiviteter.

Observera att du måste vara inloggad i Rbok för att boka en plats. Kontakta din föreningsadministratör (i din förening) om du inte har en inloggning.

Introduktion av grundläggande krav och bidrag/stöd

Obligatorisk utbildning för de som vill registrera sig som bidragsberättigad förening och organisation hos fritidsförvaltningen Gäller ordförande och minst en styrelseledamot.

Under utbildningen får ni lära er om fritidsnämndens allmänna villkor för att vara en registrerad förening, hur man blir en bidragsberättigad förening och organisation samt vilka krav som finns för att fortsätta vara registrerad hos fritidsförvaltningen. Vi fokuserar även på regler och krav för de bidrag som fritidsförvaltningen erbjuder och vad man som förening är berättigad att ansöka om.

Utbildningen ges av personal från fritidsförvaltningen och är obligatorisk för föreningar som vill registrera sig som en bidragsberättigad förening eller organisation (ordförande och minst en styrelseledamot ska medverka).

Vi erbjuder även utbildningen digitalt för föreningens styrelse om de planerade utbildningarna inte passar.

Brandskyddsutbildning

Obligatorisk utbildning för föreningar som får lokalstöd.

Utbildningen riktar sig främst till föreningar som äger/hyr en lokal. Här ökar vi kunskapen kring samhällets risksyn, brandförebyggande åtgärder, utrymningsvägar med mera.

Utbildningen ges av Räddningstjänsten Syd.

Likarätt i föreningslivet

Obligatorisk utbildning för de som vill registrera sig som bidragsberättigad förening och organisation. Gäller ordförande och minst en styrelseledamot.

Utbildningen ger er förening verktyg och grundläggande kunskaper om normer, jämställdhet och antidiskriminering. Ni får möjlighet att dela med er av egna erfarenheter och lära av andra föreningsaktiva. Kvällen förutsätter aktivt deltagande och består av en föreläsning med inslag av olika övningar och diskussioner.

Utbildning för förening med anställda

Obligatorisk utbildning för föreningar som får bidrag för anställda med lönebidrag för anställning, utveckling i anställning eller trygghet i anställning

Vi tittar på vilka rättigheter och skyldigheter styrelsen och anställda har i föreningen. Utbildningen ges av Unionen och riktar sig till föreningar som har konsulenter eller lönebidragsanställda och som har ett behov av en grundläggande utbildning i den svenska arbetslagstiftningen.

Utbildningen är obligatorisk för beviljande av lönebidrag (deltagare: ordförande, en annan styrelsemedlem eller någon med delegerat arbetsgivaransvar).

Föreningen ska vara aktuell för lönebidrag för att kunna delta på utbildningen.

Organisera en trygg förening

Få de verktyg som behövs för att skapa en trygg förening för barn och unga.

Denna utbildning riktar sig till föreningsansvariga i föreningar (t.ex. styrelse, konsulenter, verksamhetsansvariga m.fl.) med barn- och ungdomsverksamhet.

Välkommen på utbildning i att organisera en trygg förening. Här föreläser vi om hur ett trygghetsarbete i en förening kan planeras och struktureras med fokus på barn och ungdomar. Du som kommer på utbildningen kommer även att få möjlighet att tillsammans med andra föreningsaktiva prata om utmaningar och goda exempel, för att dra lärdom av varandra i era olika roller. Tillsammans skapar vi goda förutsättningar för era ledare att arbeta tillsammans med barn och unga.

Utbildningen kan med fördel kombineras med utbildningstillfället "Skapa en trygg grupp" som riktar sig till föreningsledare. Utbildningen ges av Friends.

Skapa en trygg grupp

Utbildningen ger dig som ledare praktiska verktyg för att skapa en trygg grupp för barn och unga i din förening

Denna utbildning riktar sig till ledare i föreningar med barn- och ungdomsverksamhet.

Välkommen på utbildning i att skapa en trygg grupp med fokus på barn och unga. Träffen kommer att innehålla både teori och övningar som kan användas i verksamheten. På utbildningen samtalar vi om hur vi praktiskt skapar en trygg grupp och hur ett tryggt ledarskap kan fungera i praktiken. Vi blandar vi teori med det praktiska hur:et – hur gör jag det då?

Utbildningen kan med fördel kombineras med utbildningstillfället "Organisera en trygg förening" som riktar sig till föreningsansvariga. Utbildningen ges av Friends.

Ledare i rörelse: Unga ledare till er förening

Letar ni efter nya, hungriga och engagerade personer till era verksamheter? Ledare till er barnverksamhet? Ny energi i er styrelse? Eller en datorkunnig administratör?

Skol-IF är föreningar som leds av unga ledare i grundskolan och de har aldrig varit starkare och fler i Malmö än vad de är nu. Men vad händer med alla ledare när de går ut grundskolan?

De finns på ledarbanken Ledare i rörelse! Nu presenterar Skolidrottsförbundet i Skåne sin verksamhet och berättar mer om vem ledarna i skol-IF är och hur ni matchar dem till er verksamhet.

Skolidrottsförbundet i Skåne arbetar med unga ledare, där unga i grundskolan utbildas och får stöd i att driva en egen förening med regelbundna aktiviteter för barn genom skol-IF. När ledarna slutar årskurs 9 vill många fortsätta engagera sig i föreningslivet och skriver därför in sig i ledarbanken. Genom Ledare i rörelse kan ledarna nu matchas ut i nya uppdrag och vi bjuder in till en kväll där vi går igenom verktyget. Under föreläsningen kommer vi visa hur ni som förening gör för att söka nya ledare samt berätta mer om vilken bakgrund och erfarenhet ledarna har från skol-IF.

Sjukvårdsutbildning

På utbildningen om HLR och första hjälpen lär du dig att känna igen ett hjärtstopp, att ta ett beslut om att påbörja och utföra hjärt- och lungräddning enligt gällande riktlinjer, både med och utan hjärtstartare. Du får också en inblick i hur du snabbt och enkelt kan hjälpa en person i din närhet som drabbas av olycka eller sjukdomsfall. S-ABCDE är tankesättet som vi lär ut, vilket är metoden som blåljuspersonal använder sig av.

Anmälda föreningar som inte får ekonomiskt stöd via RF SISU Skåne prioriteras. Idrottsföreningar (som får stöd av RF SISU Skåne) får gå i mån av plats, vid fullsatt utbildning hänvisar vi till RF SISU Skånes motsvarande utbildningar.

Utbildningen ges utav personal på Räddningstjänsten Syd.

Administrera och söka bidrag i Rbok

Denna utbildning riktar sig till registrerade och bidragsberättigade föreningar/organisationer i Malmö som ansöker om bidrag och/eller närvarorapporterar.

Utbildningen behandlar introduktion till det nya systemet Rbok, administration av er förening, bidragsansökningar och närvarorapportering.

Kontakta oss

Förenings-, idrotts- och evenemangsavdelningen

Postadress:
Förenings-, idrotts- och evenemangsavdelningen Fritidsförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Amiralsgatan 20
Besökstider:
Skicka e–post och boka in ett möte.

Sidan senast uppdaterad:

sv