Steg 1 – Ordination av läkemedel
Bestämmelser om sjuksköterskors behörighet att ordinera och förskriva läkemedel finns i Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2018:43) om sjuksköterskors behörighet att ordinera och förskriva läkemedel.
I ordinationen av läkemedel ingår följande moment
Lämplighetsbedömning
Den som ordinerar ett läkemedel ska säkerställa att ordinationen är lämplig med utgångspunkt i patientens behov såsom:
- hälsotillstånd,
- ålder,
- kön,
- läkemedelsanvändning,
- pågående behandling och utredning.
- överkänslighet
- eventuell graviditet och amning.
Vid bedömningen ska även läkemedlets kontraindikationer och andra viktiga faktorer för läkemedelsbehandlingen beaktas. Bedömningen ska göras vid insättning eller utsättning av ett läkemedel, men även vid ändring eller förlängning av en pågående läkemedelsbehandling.
Planering av uppföljning eller avslut av läkemedelsbehandling
Den som ordinerar ett läkemedel ska:
- planera för en uppföljning av den ordinerade läkemedelsbehandlingen, i vilket ingår att bestämma tidpunkt för ställningstagandet till eventuell fortsättning av behandlingen, eller
- bestämma ett datum för när ordinationen läkemedelsbehandlingen ska avslutas.
Dokumentation
Läkemedelsordinationer ska hållas samlade i patientjournalen och ska dokumenteras på ett strukturerat sätt och i ett enhetligt format.
De uppgifter om en läkemedelsordination som ska dokumenteras är:
- läkemedelsnamn eller aktiv substans
- läkemedelsform
- läkemedlets styrka
- dosering
- administreringssätt
- administreringstillfällen
- läkemedelsbehandlingens längd
- ordinationsorsak
- när och hur läkemedelsbehandlingen ska följas upp eller avslutas
- i förekommande fall, anledningen till att läkemedlet inte får bytas
ut mot ett likvärdigt läkemedel, och - sådana övriga uppgifter som behövs för en säker hantering av läkemedlet.
Om doseringen anges som en vid behovsordination, ska även uppgiften om maxdos/dygn dokumenteras.
Doseringen kan till exempel anges i:
- antal tabletter eller andra avdelade läkemedelsdoser per tidsenhet, eller
- volym per doseringstillfälle.
Uppgiften om ordinationsorsak bör anges genom användning av Socialstyrelsens nationella källa för ordinationsorsak.
Två läkemedelslistor får användas:
- Receptutskrift Pascal, eller
- Malmö stads läkemedelslista. Pdf, 177.2 kB. (Pdf, 177.2 kB)
Receptutskrift Pascal
Receptutskrift Pascal är den läkemedelslista som ska användas hos patienten och innehåller information om dosapotek, stopptid och leveransadress.
I Pascal finns även Förteckning recept (i första hand avsett för patienter) som dosapoteket bifogar med dosrullen till patient/kontaktperson i samband med receptändringar. Vid receptförändring måste därför ansvarig sjuksköterska skriva ut Receptutskrift Pascal och lämna till patienten.
Recept som är slutexpedierade och/eller utgångna visas endast under Historiska läkemedel, inte i patientens läkemedelslista i Pascal. Observera att i vissa fall används dessa läkemedel fortfarande av patienten. Läkemedel, som är slutexpedierade och/eller utgångna, ingår inte i beslutsstöden, (till exempel interaktionskontrollen) utan en gul informationsruta informerar förskrivaren om att patienten har sådana läkemedel och att det därmed är viktigt att även beakta informationen i Historiska läkemedel.
Malmö stads läkemedelslista
Sammanställning av ordinationer på Malmö stads läkemedelslista ska endast ske vid undantag och om patienten inte är registrerad i Pascal. Syftet är att tydliggöra ordinationerna för delegerad omvårdnadspersonal.
Ansvarig läkares dokumentation av läkemedelsordinationer ska finnas som underlag till sammanställningen på Malmö stads läkemedelslista. Två personer, var av en sjuksköterska, ska kontrollera att överföringen av läkarens ordination överensstämmer med originalet. Denna kontroll signeras på läkemedelslistan. Underlagen ska arkiveras i patientens journal.
Efter överföringen till Malmö stads läkemedelslista bör ansvarig läkare godkänna och signera sammanställningen.
Läkemedelslistan ska finnas i original hos patienten.
Nationell läkemedelslista NLL och Förskrivningskollen
Lagen om nationell läkemedelslista SFS 2018:1212 trädde i kraft 1 maj 2021. Lagen ger möjlighet för apotek, hälso- och sjukvårdspersonal och patient att få en gemensam bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor.
Via det digitala systemet ”Förskrivningskollen” kan behörig hälso- och sjukvårdspersonal logga in och ta del av en patients information i nationella läkemedelslistan. Det krävs patientens samtycke vid varje inloggningstillfälle. Detta samtycke ska dokumenteras i patientens journal.
Det är förskrivarens skyldighet att informera och dokumentera i patientjournalen om patienten har en intolerans, överkänslighet och/eller allergi.
Legitimerad personal i kommunen för in i patientens journal den information som förskrivaren själv inte kan dokumentera i kommunens journalsystem.
Om överkänslighet eller allergin är förenad med risk för livshotande tillstånd dokumenteras det under varning i Procapita, samt markeras på patientens läkemedelslista med ordet ”VARNING”.
Om intolerans, överkänslighet eller allergi inte är förenat med livshotande tillstånd dokumenteras det under överkänslighet.
Vid överföring av ansvar till annan huvudman ska det tydligt framgå att patienten har en intolerans, överkänslighet eller allergi.
Ett läkemedel får ordineras muntligen endast när en patient behöver omedelbar behandling. Läkare kan ordinera läkemedel per telefon.
Sjuksköterska som tar emot telefonordinationen, ska motläsa ordinationen för att få den bekräftad. Läkaren ska snarast bekräfta ordinationen skriftligen.
Sjuksköterskan dokumenterar läkarens för- och efternamn, ordinerat läkemedel och tid, datum för ordinationen samt signerar.
Det är endast läkare som får utfärda generellt direktiv.
I Skåne utfärdas generella direktiv för kommunal hälso- och sjukvård av Region Skånes läkemedelsråd. Ordinationen omfattar läkemedel som får ges av sjuksköterska utan föregående kontakt med läkare.
Sjuksköterskan ska göra en bedömning av patientens behov av läkemedel, kontrollera att överkänslighet inte föreligger samt läkemedlets indikationer och kontraindikationer.
Sjuksköterska dokumenterar bedömning, ordination av läkemedel och i förekommande fall informerar ansvarig läkare.
Växtbaserade läkemedel, vitaminpreparat och naturläkemedel är inte vetenskapligt beprövade på samma sätt som andra läkemedel.
Naturläkemedel ska inte administreras utan kontakt med sjuksköterska och efter ordination av läkare.
Växtbaserade läkemedel, vitaminpreparat och naturläkemedel ska journalföras på läkemedelslista på samma sätt som konventionella läkemedel.
Utbyte av läkemedel sker enligt Lag (2002:160) om läkemedelsförmåner.
Sjuksköterskan ansvarar för kontroll av eventuellt utbytta läkemedel i samband med leverans. Sjuksköterskan ansvarar att eventuella utbytta läkemedel överensstämmer med Malmö stads läkemedelslista. I förekommande fall måste en ny läkemedelslista upprättas med rätt läkemedelsnamn.
I de fall patient har oxygenbehandling i hemmet ska ordinationen klart framgå i patientens läkemedelslista. Sjuksköterskan tillsammans med sektionschef ansvarar för att Vårdhandbokens rutiner för hantering och säkerhet är kända av omvårdnadspersonalen.
Kontakta oss
-
Medicinskt ansvariga inom funktionsstöd
- E-post: medicinsktansvariga.fsf@malmo.se
-
Medicinskt ansvariga inom hälsa, vård och omsorg
- E-post: hvo.medicinsktansvariga@malmo.se