$left
$middle

Steg 3 – Iordningställande av ordinerat läkemedel

I iordningställandet ingår uppdelning av tabletter och liknande samt uppmätning av flytande läkemedel och injektionsvätska. Andra uppgifter som hör till iordningställandet är upprättande av signeringslista, förbrukningsjournal för narkotikaklassade läkemedel samt markering av dosett till exempel vid innehåll av Cytostatika.

Iordningställande av läkemedel

Sjuksköterskor är behöriga att iordningställa och administrera läkemedel. Även fysioterapeuter/sjukgymnaster är behöriga att iordningställa och administrera läkemedel som ska ges i fysioterapeutiskt syfte.

Iordningställandet ska utföras med Receptutskrift Pascal eller Malmö stads läkemedelslista som underlag.

Vid iordningsställande i dosett ska denna vara märkt med

  • patientens identitet
  • datum (inom vilka datum som läkemedlen ska administreras).

Läkemedel bör iordningställas i dosett för max två veckor åt gången, då vissa läkemedel inte kan garanteras hållbarhet utanför originalförpackningen i mer än två veckor. Information om ett läkemedel kan förvaras utanför originalförpackning finns på bipacksedel eller i FASS.

Om läkemedel iordningställs i till exempel endosförpackningar (medicinmugg eller kuvert) ska dessa vara märkta med namn, personnummer, läkemedlets namn och styrka, när läkemedlet är uppdelat samt batchnummer/lotnummer (på grund av spårbarhet). Läkemedel som dispenserats i läkemedelspåsar bör användas inom två veckor, information om ett läkemedel kan förvaras utanför originalförpackning finns på bipacksedel eller i FASS.

Tablett Waran ska iordningsställs i separat dosett som ska märkas med ”Waran”. Tablett Pradaxa iordningsställs i särskild dosett som hämtas kostnadsfritt från apoteket. Patienter med dosdispenserade läkemedel bör alltid ha två dosetter i reserv.

Läkemedel som inte går att delas upp i dosett kan delegerad personal iordningställa direkt ur originalförpackning. Sjuksköterskan ansvarar då för att följa upp att läkemedel administreras till patienten genom kontroll av förbrukningen.

Den som iordningställer ett läkemedel ska göra en rimlighetsbedömning av såväl den ordinerade som den iordningställda dosen.

Iordningställandet av läkemedel i dosett ska dokumenteras i Procapita.

Läkemedelsplåster

Då patienten är ordinerad läkemedelsplåster ska datum för applicering skrivas på plåstret, innan de fästs på patienten. Vid administreringen av plåster är det viktigt att signera på signeringslistan både när plåstret appliceras och tas bort.

Förbrukade plåster kasseras i separat påse/förpackning.

Kasserade narkotikaplåster bör kontrollräknas en gång i månaden.

Dokumentation av iordningsställande och administration/signeringslista

Vid iordningsställande av läkemedel och administrering av läkemedel ska det signeras på avsedd plats på signeringslista på papper eller i MCSS.

När sjuksköterskan ansvarar för patientens läkemedelshantering ska signeringslista för administrering av läkemedel upprättas av ansvarig sjuksköterska. En signeringslista/månad. Utbyte av ifylld signeringslista kan utföras av läkemedelsdelegerad omvårdnadspersonal.

På signeringslistan ska följande uppgifter finnas

  • patientens namn och personnummer
  • årtal och datum
  • sjuksköterskans för-och efternamn
  • varje typ av dispensering (dosett, dospåsar) samt varje beredningsform och klockslag ska registreras på separat rad
  • vid fler än en dospåse per klockslag skrivs antal dospåsar/klockslag
  • i fältet ”Aktuell information” kan t.ex. anges om läkemedlen får krossas
  • signaturförtydligande ska skrivas på varje signeringslista.

Skriv ut preparatnamnet på signeringslistan endast då det finns flera preparat i samma grupp som till exempel ögondroppar.

Samlingsnamn kan användas som till exempel tarmreglerande medel och injektioner.

Har patienten två sorters insulin skrivs namnet ut, dock ej antal enheter.

Befintliga koder på signeringslistan ska användas för att skriva på signeringslistan då läkemedel ej kan ges av någon anledning.

Batchnummer ska anges i journalen om det är fråga om ett läkemedel för vaccination eller ett sådant läkemedel som innehåller bioteknologiskt framställda läkemedel.

Förbrukningsjournal enskild patient och läkemedelsförråd

Förbrukningsjournal enskild patient

Sjuksköterska upprättar och ansvarar för förbrukningsjournal narkotika gr II–V. Det ska endast finnas en förbrukningsjournal kopplad till hel förpackning av narkotikaklassat läkemedel.

Varje uttag från originalförpackning ska dokumenteras i avsedd förbrukningsjournal. Kontrollräkning ska ske minst en gång i månaden
När förbrukningsjournalen är fulltecknad överförs behållningen till ny förbrukningsjournal efter kontrollräkning och signering av två personer varav minst en sjuksköterska.

Avslutad eller fulltecknad förbrukningsjournal förvaras i patientjournalen.

Blankett förbrukningsjournal narkotika gr II-V enskild patient Pdf, 49.5 kB..

Förbrukningsjournal basläkemedelsförråd

Förbrukningsjournal för narkotikaklassade läkemedel grupp II-V ska föras enligt gällande föreskrifter.

Det ska finnas en förbrukningsjournal för varje preparat.

Kontrollräkning ska göras av annan sjuksköterska än den som rekvirerar.

Kontrollräkning ska ske en gång per månad och kontroll ska göras både av lagersaldon och av införsel mot följesedel.

Kontroll och eventuell avvikelse noteras och signeras i narkotikajournalen.
Vid avvikelse ska sektionschefen för verksamheten där förrådet är placerat samt medicinskt ansvarig sjuksköterska omgående meddelas.

När nya sjuksköterskor utses som ansvariga för narkotikakontrollen ska medicinskt ansvarig sjuksköterska informeras.

Ansvariga sjuksköterskor för narkotikakontroll i basläkemedelsförråd och närförråd ska finnas dokumenterade hos medicinskt ansvariga sjuksköterskor.

Blankett förbrukningsjournal basläkemedelsförråd

Cytostatika

Cytostatika är ett cytotoxiskt ämne som finns kvar i patientens kropp upp till fem dygn efter behandlingen. Basala hygienrutiner ska därför noggrant följas.

Det är sjuksköterskans ansvar att berörd omvårdnadspersonal blir informerad angående dessa patienter.

Hantering av cytostatika

Vid uppdelning från förpackning till dosett ska handskar användas.

Dosetten skall vara märkt med ”Cytostatika”.

Sjuksköterskan ska tillsammans med sektionschefen för omvårdnadspersonal ansvara för att Vårdhandbokens rutin för hantering av avfall, tvätt, kroppsvätskor med mera är kända för personalen.

Kontakta oss

Medicinskt ansvariga inom funktionsstöd

Medicinskt ansvariga inom hälsa, vård och omsorg

sv