$left
$middle

Egenkontroll för tandvårdsverksamhet

Här är en checklista som kan vara en hjälp i egenkontrollen för dig som arbetar med tandvård. Här finns också råd om vattenlås och farligt avfall.

Egenkontrollen är ett förebyggande arbete och innebär att planera, genomföra, följa upp och kontinuerligt förbättra. Väl fungerande rutiner i verksamheten ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan en allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa dessa rutiner.

Checklista för egenkontroll

Amalgamavskiljare - genomgång minst en gång/kvartal och journalföring av resultatet

  1. Kontrollerar ni amalgamavskiljarnas funktion enligt skötselinstruktionerna och antecknar åtgärden och
    resultatet i en journal? Om avskiljarens prestanda är dålig ska leverantören kontaktas på en gång och händelsen antecknas.
  2. Använder ni desinfektionsmedel som är anpassade till amalgamavskiljaren dagligen, så att avskiljaren ska fungera optimalt? Detta görs helst vid dagens slut så att det blir ståendes över natten. Propplösare med starkt sura kemikalier får inte användas, eftersom de kan laka ur kvicksilver.

Avloppssystemet - märkning samt hantering och underhåll

  1. Är samtliga delar av avloppssystemet som kan innehålla amalgam/kvicksilver markerade med varningsetikett?Varningsklistermärken finns att få gratis hos miljöförvaltningen eller VA Syd.
  2. Tömmer ni vattenlås årligen och hanterar innehållet som farligt avfall? (Antecknar åtgärden i journal.)
  3. Tas sugslangar omhand som farligt avfall?0
  4. Fördiskar ni instrument och redskap som kommit i kontakt med amalgam vid vask med amalgamavskiljare innan maskindisk?

Hantering av kemikalier och farligt avfall

  1. Lagrar ni kemikalierna på ett ställe där de inte riskerar att spridas till avloppet?
  2. Tänker ni på att söka efter andra mindre skadliga alternativ vid inköp av kemikalier? Om ja, anteckna de byten som utförts det senaste året.
  3. Sparar ni transportdokument (uppgifter om avsändare, mottagare, godkänd transportör, avfallsslag och mängd) i tre år tillsammans med journalen?
  4. Förvarar ni farligt avfall i säkra kärl, markerade med ”Farligt Avfall” samt dess innehåll?
  5. Samlar ni upp fix och framkallare och hanterar som farligt avfall?
  6. Har ni högst tre år gamla säkerhetsdatablad för de produkter ni använder?
  7. Har ni rutiner för agerande vid tillbud exempelvis utsläpp av kemikalier till avlopp?
  8. Kan ni tillräckligt mycket för att genomföra en bra egenkontroll?

Ansvar för egenkontrollen

  1. Vem i verksamheten har ansvaret för vår egenkontroll?

Vattenlås ska tömmas en gång per år

Amalgamavskiljare ska tömmas minst en gång per år eller tätare, om skötselinstruktionerna från tillverkaren föreskriver detta. Utgångspunkten är att alla vattenlås töms en gång per år. Vattenlåset på patienttoalett kan ha ett glesare tömningsintervall om det har tömts tidigare.

Farligt avfall

Farligt avfall bör transporteras bort minst en gång om året. Transport av kvicksilverhaltigt avfall måste alltid ske med en av länsstyrelsen godkänd transportör.

I väntan på transport ska det farliga avfallet lagras avskilt från andra varor och produkter samt på ett sådant sätt att eventuellt läckage eller spill inte kan nå avlopp.

Allt farligt avfall ska vara märkt med texten Farligt avfall samt en notering av vilken typ av farligt avfall. Undvik att använda emballage och förpackningar som kan leda till förväxling, till exempel livsmedelsförpackningar eller dylikt.

Kontaktinformation

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
sv