Övergripande om egenkontroll
Alla som bedriver en verksamhet som påverkar miljön är skyldiga att själva kontrollera att miljöbalkens regler följs. För miljöfarliga verksamheter är kraven större. Miljöförvaltningen gör tillsyn för att se till att lagen och reglerna följs.
Egenkontrollen behöver vara en naturlig del av ditt dagliga arbete i verksamheten. Egenkontrollen är viktig för att du som verksamhetsutövare ska ha god kontroll över verksamheten.
Kravet på egenkontroll innebär att du som har en verksamhet eller ett företag regelbundet ska kontrollera verksamheten och dess påverkan på miljön. Ansvaret kan gälla även när din verksamhet är avslutad. Ansvaret för egenkontroll innebär att du ska:
- följa miljöbalkens regler och föreskrifter
- ha kunskap om de domar och beslut som tagits av myndigheter
- skaffa dig och kontinuerligt uppdatera de kunskaper som behövs för att skydda omgivningen med hänsyn till verksamhetens art och omfattning
- undersöka och kontrollera din verksamhets påverkan på miljö och hälsa och
- följa upp resultaten av miljö- och hälsoskyddsarbete.
Egenkontrollen är ett skriftligt dokument där rutinerna beskrivs skriftligen och som kan visas upp för miljöförvaltningen vid begäran för att vi ska kunna se att verksamheten lever upp till miljöbalkens grundläggande krav på hänsyn till hälsa och miljö.
Egenkontrollprogrammet ska kunna läsas av en utomstående för att se vilka rutiner som finns för verksamheten och anläggningen, vilka åtgärder som ska göras om fel uppstår med anläggningen, alternativt vem man kontaktar.
Egenkontrollen kan samordnas med er verksamhets systematiska arbetsmiljöarbete, miljöledningssystem eller liknande.
På de här sidorna finns förslag på vad din egenkontroll kan handla om. Men kom ihåg att kontrollområdena ska anpassas till varje verksamhet. Därför kan din egenkontroll behöva både fler eller färre områden.
Arbetsmiljölagstiftningen
Enligt arbetsmiljölagstiftningen gäller krav på systematiskt arbetsmiljöarbete som granskas av statliga Arbetsmiljöverket, det vill säga inte av kommun eller länsstyrelse.
Räddningstjänstlagen
Kraven i räddningstjänstlagen för förebyggande brandskyddsarbete är också en form av egenkontroll. Anvisningar om systematiskt brandskyddsarbete finns hos Räddningsverket.
Verksamheter med särskilda krav på egenkontroll
Egenkontrollen ska anpassas till verksamheten. En komplex verksamhet, där riskerna är stora för människors hälsa eller miljön, bör ha en mer omfattande egenkontroll än om verksamheten är enkel eller medför en liten risk för hälsan och miljön.
För vissa verksamheter finns ytterligare bestämmelser i andra lagar om särskild kontroll av den egna verksamheten, till exempel livsmedelslagen för livsmedelsverksamheter.
Kontrollprogram
Om miljöförvaltningen förelagt kontrollprogram för en verksamhet gäller det parallellt med bestämmelserna om egenkontroll.
Miljöledning
Införande av miljöledningssystem är, till skillnad från kraven på egenkontroll, frivilligt. Verksamheter som infört miljöledningssystem som till exempel ISO 14001 eller EMAS, bör i allt väsentligt redan följa kraven på egenkontroll, men även dessa verksamheter kan behöva komplettera ledningssystemet för att uppfylla kraven på egenkontroll.
Miljösanktionsavgift
Om inte kraven för egenkontrollen följs kan verksamhetsutövaren bli skyldig att betala en miljösanktionsavgift.
För verksamheter som inte är tillstånds- eller anmälningspliktiga finns inga bestämmelser om miljösanktionsavgift vid bristfällig kontroll, men avgift kan bli aktuell för överträdelser av andra regler.
För alla verksamheter gäller dock att tillsynsmyndigheten kan förelägga om att vidta åtgärder om just egenkontrollen är otillräcklig.
Lagar och regler om egenkontroll
EMAS - EU:s frivilliga miljöledningssystem
Miljöledningssystem för att organisera miljöarbetet på ett företag eller i en verksamhet
Kontakta oss
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: