$left
$middle

Vanliga öppet hus-frågor

Funderar du över något? Här har vi samlat svar på vanliga frågor som vi brukar få på öppet hus. Undrar du över något annat? Då är du välkommen att kontakta oss via mejl eller telefon.

Hur ser ansökningsprocessen ut om jag vill börja hos er?

– Vår ansökningsprocess består av 2 steg.

För alla idrotter, förutom friidrott, är 1 december den sista ansökningsdagen. Friidrotten har sista ansökningsdag den 15 oktober.

Efter ansökningstidens utgång blir du kallad till uttagning. För de flesta idrotter sker detta i december, några idrotter har sina uttagningar i januari. Senast den 31 januari får du besked på den idrottsliga antagningen, alltså i god tid innan du söker skola.

Du hittar och ansöker till din idrott via https://idrottsgymnasium.malmo.se/

Du ansöker som vanligt med dina betyg via skanegy den 15 februari.

För att komma in på MIG måste du först och främst alltid komma in via dina betyg till ett program. Så även om du kommit in på din idrott så måste du också komma in på det program du sökt till.

Går det att läsa inriktning idrott på alla era program?

– Ja, du kan läsa idrottskurser på alla våra program. Alla elever på skolan är idrottare.

Vad innebär det att ni är ett idrottsgymnasium?

– Det är att du kan läsa idrottsinriktning på alla våra program. Hur mycket beror på vad du är antagen till. Vi har två alternativ:

Det är bara skolor som är certifierade av skolverket som får anordna NIUutbildningar. Vi är alltså certifierade för våra 20 NIU-idrotter. Målet med NIUutbildningen är att det ska leda till nationell elit.

Om du är antagen på NIU läser du 400 poäng idrottskurser vilka är idrottsspecialisering 1, 2, 3 och tävling och träningslära 1. Detta innebär att du tränar med skolans tränare flera gånger i veckan. Skolans schema är anpassat så att du hinner med så mycket träning som krävs för den idrottsliga nivån du befinner på.

Det är bara skolor som är certifierade av skolverket som får anordna RIG-utbildningar. Vi är certifierade för RIG-friidrott. Målet med RIGutbildningen är att det ska leda till internationell elit.

Om du är antagen på RIG läser du 400 poäng idrottskurser vilka är idrottsspecialisering 1, 2, 3 och tävling och träningslära 1. Detta innebär att du tränar med skolans tränare flera gånger i veckan. Skolans schema är anpassat så att du hinner med så mycket träning som krävs för den idrottsliga nivån du befinner på.

Om du inte är antagen på NIU kan du ändå gå hos oss som enskild elev. Det innebär att du läser 200 poäng idrottskurser, vilka är idrott och hälsa specialisering 1 och 2.

Detta är ett bra alternativ för dig som är elitidrottare inom en idrott där vi inte har NIU men ändå kan dra nytta av att träna på egen hand på morgon och eftermiddag.

Du är seriös i både din idrott och i ditt skolarbete. Du ägnar 3–4 gånger i veckan åt träning och tävling i din idrott. Du fortsätter träna med din klubb vilken skolan har kontakt med under din utbildning. Du har alltså ingen tränarledd träning på skoltid. Det krävs att din idrott är med i riksidrottsförbundet.

Hur hinner jag med att läsa så mycket idrott samtidigt som jag går ett högskoleförberedande program?

– Bra fråga! Vårt schema är anpassat för att du som elev ska ha möjlighet att kunna satsa på sin sport fullt ut men ändå klara av sitt gymnasieprogram på bästa sätt.

Måndagens schema innebär lektioner mellan cirka 8–15. Övriga dagar börjar ordinarie lektioner klockan 10 för att alla NIU-idrotter ska kunna träna på morgonen.

Får jag samma behörighet till högskolan som de som gått på en icke-idrottsskola?

– Ja, det får du. På Malmö Idrottsgymnasium möter du välutbildade och engagerade lärare samt drivna och motiverade elever. Många av skolans elever går vidare till universitet och högskola eller studier på college.

Behörighet, meritvärde, utökat program och andra frågor

– Självklart kan du göra det! När du går på MIG får du information under ditt första år hur du ska gå tillväga för att lägga till de kurser som krävs för att få grundläggande behörighet till universitet och högskola efter studenten.

– Det går absolut att läsa utökat program hos oss. Det är många som gör det för att nå extra meritpoäng eller för att skaffa sig extra behörighet till en speciell utbildning. Information om dessa kurser får alla elever under sitt första år på MIG.

Viktigt att tänka på gällande tillvalskurser är att dessa kan ligga på morgnar eller eftermiddagar där skolans träning ofta är placerad, men det brukar gå att lösa i kommunikation med tränare och lärare på skolan.

– I den slutliga antagningen 2023 såg meritvärdena ut såhär:

  • Ekonomiprogrammet:
    lägsta 262,5 och medel 292

  • Samhällsvetenskapliga programmet:
    lägsta 250 och medel 274

  • Naturvetenskapliga programmet:
    lägsta 280 och medel 312

  • Försäljning- och serviceprogrammet:
    lägsta 205 och medel 234

– Vi har både högskoleförberedande program och ett yrkesprogram och de har olika krav på behörighet.

För något av våra högskoleförberedande program krävs minst betyget E i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och ytterligare 9 ämnen. Det vill säga totalt godkänt i minst 12 ämnen.

Kraven skiljer sig åt gällande vilka ämnen av de ytterligare 9 som ska vara godkända:

  • Samhälls- och ekonomiprogrammet kräver:
    att geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap är med i de 9 godkända betygen.

  • Naturvetenskapsprogrammet kräver:
    att biologi, fysik och kemi är med i de 9 godkända betygen.
  • För försäljning- och servicesprogrammet krävs minst betyget E i:
    svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik samt ytterligare 5 valfria ämnen. Det vill säga totalt godkänt i minst 8 ämnen.

– Hos oss kan du läsa spanska, tyska och franska som fortsättningsspråk. Om du vill börja om så erbjuder vi danska.

Vad tror du är viktigt att tänka på om man vill börja på Malmö Idrottsgymnasium?

– Bra fråga! Alla på MIG brinner för idrott så för att trivas hos oss är det viktigt att du har ett idrottsintresse och tycker det är roligt och inspirerande att gå i skolan med idrottsinriktning.

sv