Vid matlagning

På samma sätt som vi ställer krav på skapandematerial vid upphandlings ställs krav på mat och kökstillbehör vid inköp.
Det enklaste sättet att skapa en kemikaliesmart aktivitet när det kommer till att laga och äta mat är att endast handla på ramavtalen.

Ekologiska livsmedel

Genom att välja ekologisk mat undviks de bekämpningsmedel som kan finnas i konventionellt odlad mat. Det är bra både för den som äter och den som odlar. Det finns även andra positiva miljöaspekter med ekologisk mat som en högre biologisk mångfald och mindre läckage av konstgödsel och bekämpningsmedel till naturen.

Ur kemikaliesynpunkt är vissa livsmedel viktigare att byta ut till ekologiska än andra. Exempel på prioriterade varor är: bananer, citrusfrukter, vindruvor och russin, potatis, lök, paprika och äpplen.

Metallkonserver

Metallkonserver kan innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A som riskerar att överföras till maten. Kravmärkta metallkonserver går däremot bra, de har en annan typ av beläggning eftersom de inte får innehålla bisfenoler.

Välj om möjligt färsk mat eller andra förpackningstyper och konserveringsformer som:

 • Kartongförpackningar, till exempel för krossade tomater.
 • Frysta varor, till exempel majs och ärtor.
 • Torrvaror som kan blötlägga, till exempel kikärtor och bönor.

Handskar

Om handskar används i köket ska de vara av nitril eller polyeten. Vinylhandskar kan innehålla hormonstörande ftalater och latexhandskar kan framkalla allergi. Handskar som används i köket ska vara avsedda för kontakt med livsmedel.

Förpackningsmaterial

Plastfolie som köps in ska vara av polyeten (PE) och inte PVC. Se till att bakplåtspapper inte innehåller högfluorerande ämnen. Vid användning av engångsservis, välj förnybart material som papper och trä. Aluminiumfolie ska inte användas till ”sur” mat och kan även vara bra att undvika ut ett hållbarhetsperspektiv.

Redskap

Undvik non-stick-beläggning (exempelvis teflon) då den ofta består av högfluorerade ämnen som är svårnedbrytbara och i vissa fall misstänkt cancerframkallande.

Det finns risk för utsläpp till miljön vid produktionen och kunskapsläget kring hur materialen kan påverka människor direkt, vid användning, är oklart. Därför bör försiktighetsprincipen tillämpas.

Följande produkter är exempel som finns att skaffa i rostfritt stål:

 • Stekpannor
 • Kastruller
 • Kantiner
 • Bakformar
 • Plåtar och bleck

Tallrikar, muggar och bestick

Välj muggar, glas och tillbringare i glas, porslin eller rostfritt stål, undvik plast.

Ett alternativ till plasttallrikar är en tallrik i härdat glas, som finns på ramavtal. Det blir inte repor i tallriken som det blir i en plasttallrik.

Enligt handlingsplan för Malmö stads strategiska kemikaliearbete 2022-2030 ska vi arbeta för att ersätta engångsmaterial av plast med bättre alternativ.

Det mest klimatsmarta är att helt utesluta engångsartiklar och i stället använda flergångsmaterial vid exempelvis utflykter.

För att fasa ut engångsmaterial behöver ni hitta tallrikar, muggar och bestick i andra material av plast på ramavtalen till exempel Spork-bestick och kåsor.

Plastmaterial

Vid uppvärmning ökar risken för att ämnen frigörs från plast och hamnar i maten, men även matens surhet och fetthalt kan påverka.

Därför är det mindre riskfyllt att använda en plastmugg till kallt vatten än till exempelvis en varm tomatsoppa.

Några material som med fördel kan användas i stället för plast är glas, rostfritt stål, gjutjärn, trä, porslin och lättviktsporslin.

Om plastmaterial finns i köket, försäkra er om att det används till den typ av matvaror som det är avsett för.

Det är till exempel viktigt att se till att plastprodukter som kommer i kontakt med feta livsmedel som lax, fettbaserade såser eller feta mejeriprodukter som ost är avsedda för det.

Rensa ut och undvik

 • Repiga/slitna material av plast.
 • Aluminium (som folie, vissa kastruller och engångskärl) ska inte användas till ”sur” mat. Sur mat = saft, kräm, juice, bärpaj, tomatsås och vinäger.
 • Diskunderlägg, skärbrädor och diskmedel om de innehåller antimikrobiella ämnen.
 • Bakplåtspapper med högfluorerade ämnen
 • Plastförpackningar som inte lämpar sig att förvara och frysa in mat i (till exempel créme fraiche- och glassburkar).
 • Undvik metallkonserver eftersom de kan innehålla bisfenol A
 • Tänk på att förvara eventuella rengöringsprodukter långt från såväl livsmedel som barn.
 • Engångsartiklar, framför allt av plast.
sv