Skapandematerial

Skapandematerial räknas inte alltid som leksaker och regleras därför inte på samma sätt. Här kommer tips på hur du kan tänka när det kommer till just skapandematerial.

Färger och lim

När vi använder skapandematerial, såsom exempelvis färg, lim och tuschpennor, är det viktigt att vi använder produkter som är avsedda för barn. Dessa produkter räknas ofta inte som leksaker utan som kemiska produkter och följer därmed en annan lagstiftning. Färger och lim för barn är oftast vattenbaserade och fria från lösningsmedel. Andra pennor och lim innehåller ofta skadliga lösningsmedel och doftämnen. Rensa ut de med lösningsmedel (har en stark lukt). Rensa även ut lim med farosymboler. Var noga med att se till att dessa produkter har en innehållsförteckning.

Suddgummi

Suddgummi som luktar starkt eller innehåller PVC-plast kan innehålla allergiframkallande doftämnen och ftalater. Känner ni er osäkra på innehåll i dessa suddgummi, rensa bort dem.

Pärlor och glitter

Plastpärlor till pärlplattor tillverkas numera oftast av polyeten eller polyetylen som anses vara bättre plaster. Däremot ska du tänka på att inte stryka på pärlplattor i samma rum som barnen är i samt att vädra ordentligt efteråt. Samma riktlinjer gäller för laminering. Laminera inte i samma rum som barnen befinner sig i. Fundera över om plastlaminering är nödvändigt.

I Malmö stad har vi tagit beslut om att vi ska fasa ut alla produkter som bidrar till mikroplast. Glitter är en sådan produkt. Istället för att använda glitter av plast använder Malmö stad bionedbrytbar glitter.

Förkläden

Använd gärna gamla t-shirts som skydd när barnen pysslar och målar. Ett annat alternativ kan vara förkläden i polyesterväv eller nylon. Dessa finns att köpa i e-handeln. Äldre förkläder och vaxdukar, men även nya, kan bestå av PVC-plast. Dessa kan innehålla skadliga ämnen som ftalater.

Lera

Undvik lekleror och modellera av plast, till exempel Cernitlera och polymerlera av PVC. Använd istället leklera som är vaxbaserad. Ni kan även göra egna kemikaliesmarta leror. Här nedan följer recept på flera varianter.

Kemikaliesmarta recept

På internet finns många tips om skapandematerial du kan göra själv, till exempel fingerfärg, klister, slajm och trolldeg.

Här behöver du fundera på om tipsen är kemikaliesmarta – slajm av potatismjöl är säkert, men sådant som består av raklödder och lim, framtaget för helt andra ändamål, kan vara direkt skadligt.

Detsamma gäller egna recept på såpbubblor. Använd alltid upphandlade miljömärkta ingredienser som är säkra för barn och inte farliga för miljön.
Här finns kemikaliesmarta recept som är okej att använda. Tänk på eventuella allergier när ni använder recepten.

Trolldeg
2 dl Mjöl
1 dl Salt
1 dl Vatten
1 msk Olja
Arbeta ihop alla ingredienser till en smidig deg. Låt färdiga figurer torka över natten eller i ugnen i 100 grader i en timme. När de är torra går de bra att måla.

Klister
Blanda 1,5 msk potatismjöl med 1 dl vatten och vispa så att det inte blir några klumpar. Värm upp 3 dl vatten tillsammans med 0,5 dl socker i en kastrull. Häll i potatismjölblandningen. Vispa och låt koka upp. Låt svalna och häll sedan upp i en burk.

Slajm
3 dl Vatten
3 msk Potatismjöl
Några droppar olja
Eventuellt några droppar karamellfärg
Vispa ut mjölet i kallt vatten. Koka tills det tjocknar, rör i några droppar olja och eventuellt några droppar karamellfärg. Låt svalna ordentligt innan användning.

Fingerfärg
1 l Vatten
1,5 dl Potatismjöl
Karamellfärg
Koka upp vattnet och vispa ner potatismjölet tills det blir en smidig och tjock smet. Tillsätt eventuellt karamellfärg och låt svalna.

Leklera

5 dl Mjöl
3 dl Salt
2 msk Citronsyra
2 msk Matolja
4 dl Kokhett vatten
Karamellfärg
Blanda ihop mjöl, salt och citronsyra. Häll på matolja och kokhett vatten och rör om tills allt är blandat till en deg. Tillsätt mer vatten om degen känns för torr. Låt degen svalna och färga sedan med ett par droppar karamellfärg. Knåda tills degen fått en jämn fin färg.
Tips: Förvara leran i en plastpåse eller burk med tätslutande lock i kylen så håller den sig smidig i ett par veckor.

Kemikaliesmarta åtgärder

 • Använd färger, lim, pennor och kritor som är vattenbaserade och avsedda för barn.
 • Använd suddgummi fri från PVC-plast.
 • Använd paljettmix och glitterströssel eller liknande som är köpt inom ramavtal.
 • Stryk pärlplattor i ett väl ventilerat utrymme där barn inte vistas.
 • Använd leklera som är vaxbaserad.
 • Gör egen lera - exempelvis trolldeg eller leklera. Ta hänsyn till eventuella allergier vid tillverkning av egen lera.

Rensa ut och undvik

 • Färger och lim som är oljebaserade, märkta med farosymboler eller som innehåller konserveringsmedel.
 • Pennor och kritor som innehåller organiska lösningsmedel (stark lukt).
 • Produkter i sprayform, tillexempel sprayfärg och lim.
 • Cerenit och andra plastleror, sådana som ofta stelnas i ugn.
 • Lekleror av plast/PVC
 • Förkläden och dukar PVC-plast.
sv