$left
$middle

Möbler och textil

Kemikalier från tillverkningsprocessen och från transporten finns ofta kvar i textilier och därför ska de alltid tvättas före användning. Textilier samlar gärna damm, så det är bra att minska mängden onödiga textilier.

Egenkontroll och tvättfrekevens

Förskoleförvaltningen har tagit fram en egenkontroll tillsammans med miljöförvaltningen. I denna anges bland annat tvättfrekvens. Använd gärna denna egenkontroll som mall och anpassa efter er verksamhet. Du hittar materialet på startsidan.

Nya möbler

Vid inköp av möbler och inredning är det viktigt att se över så de är säkra att användas av barn. Bland annat ut säkerhetssynpunkt, hållbarhet, kemikalieinnehåll, uppfyllande av brandklassning med mera. Tänk på att möbler som görs om kan mista säkerhetskrav. Detta är viktigt att tänka på vid inköp av så väl nya som återbrukade möbler.

Mattor

Mattor ska dammsugas kontinuerligt. Mattor som inte kan tvättas i vanlig tvättmaskin ska kontinuerligt skickas iväg för tvätt. Entrémattor ska tvättas regelbundet.

Tvätt av textilier

För att förhindra att damm och därmed kemikalier samlas i textilier är det viktigt att tvätta och vädra dem regelbundet. Sköljmedel behövs inte. Det är en onödig produkt som kan lämna kemikalierester på kläderna och som belastar reningsverket i onödan. Undvik syntetmaterial eftersom de inte tål höga temperaturer och kan avge mikroplast vid tvätt.

Skicka stora textiler, som inte kan tvättas i vanlig maskin, för tvätt minst en gång per år till tvätteri.

Lastpallar och kabeltrummor

Lastpallar och kabeltrummor ska inte användas till att bygga möbler eller annat inomhus eller utomhus.

Vilmadrasser och skötbäddar

Både vilmadrasser och skötbäddar består ofta av en skummadrass med ett plastöverdrag av polyuretan (PU). Gamla skummadrasser (äldre än 2006) kan innehålla numer förbjudna ämnen som skadliga flamskyddsmedel, ftalater, organofosfater och tungmetaller. Madrassöverdrag av PVC kan innehålla ftalater. Möbler med skumgummi och galonöverdrag av PVC kan också innehålla de nämnda ämnena.

Madrasser och möbler har en stor kontaktyta mot barnens kropp och det är viktigt att de består av sunda material.

Gamla skummadrasser (äldre än 2006) kan innehålla numer förbjudna ämnen som skadliga flamskyddsmedel, ftalater, organofosfater och tungmetaller. Välj därför:

  • Madrasser utan kemiska flamskyddsmedel.
  • Madrasser med avtagbart och tvättbart tyg. Beläggning av polyuretan (PU) är okej om den är fri från PFAS.
  • Tvättbara filtar/mattor.
  • Nyproducerade möbler, utan kemiska flamskyddsmedel.
  • Möbler utan stoppning och tyg.

Lekkläder

Se över lekkläder som barnen använder och rensa ut lekkläder i konstskinn eftersom de kan innehålla ftalater. Kläder med metalldetaljer och ”tunga” metall smycken kan innehålla nickel, bly och/eller kadmium och ska därför rensas ut.

Rensa ut och undvik

  • Textilier med egenskaper såsom smutsavvisande, antibakteriella eller som innehåller bromerade flamskyddsmedel.
  • Lekkläder i konstskinn (PVC), kläder med metalldetaljer och ”tunga” metallsmycken.
  • Byt ut äldre vilmadrasser, skötbordsmadrasser, skumgummikuddar och madrasskydd som är tillverkade före 2006. Gäller främst madrasser med kärna av polyuretan. Äldre madrasser av polyeter/polyester kan behållas, om de inte har PVC-överdrag.
  • Gosedjur stoppade med skumgummi, som är gamla och som ni inte vet när de köptes.
  • Ljus som doftar.
  • Om möjligt, byt ut gamla möbler från 70- och 80-talet som är gjorda av skumgummi, såsom soffor som ofta har stoppning av plastbaserat material. Gamla stoppade soffor är dessutom sällan brandsäkrade, och behöver därför bytas ut.
  • Lastpallar ska inte användas till att bygga möbler eller annat inomhus eller utomhus.
  • Återbruka inte möbler och inredning genom att ta med hemifrån eller köpa in från till exempel loppis.
sv