$left
$middle

Tidigare konstprojekt

Ett urval av Malmö stads offentliga konstverk, både permanenta som funnits länge och andra som varit tillfälliga och som inte längre finns kvar på platsen.

Ett urval av Malmö stads offentliga konstverk

Här kan du läsa om ett urval av Malmö stads offentliga konstverk. Vissa konstverk är permanenta och har funnits i flera år, andra är tillfälliga och finns inte längre kvar på platsen. Listan kommer fyllas på med offentlig konst efter hand.

Människor som står och lyssnar på invigningen av konstverket De som sår.

Invigningen av det tillfälliga konstverket De som sår. Foto: Erik Leo

Konstverket De som Sår är ett ljudverk av Saga Gärde och Athena Farrokhzad. Med sitt verk uppmärksammar de befintliga berättelser och engagemang i Amiralsstaden – en stadsdel som ännu inte finns, men som ska bli till genom förtätningar utmed Amiralsgatans sträckning i Malmö.

Kollage med fyra av barnens skulpturer.

Kollage av fyra olika konstverk som finns i Barnens skulpturpark i Rosengård. Foto: Johan Sundell

Barnens skulpturpark består av sex olika konstverk. De är skapade av barn från Rosengårdsskolan mellan 2018 och 2020. De skapades tillsammans med professionella konstnärer och dramapedagoger.

När konstverken var klara placerades de ut runt om i Rosengårdsparken och Vänskapsparken. Skulpturparken skapades på initiativ från Drömmarnas hus. Konstverken donerades senare till Malmö stad.

Barnens skulpturpark finansierades av Allmänna Arvsfonden och Malmö Förskönings- och Planteringsförening.

Tre guldpläterade kullerstenar med vita rosor som läggs ner av någons hand.

Malmös Snubbelstenar hedrar de tre judiska männen Schulim Bürger, Walter Gerson och Siegfried Gutmann. Foto: Paulina Nordling

Konstnär: Gunter Demnig

Konstprojektet Stolpersteine – snubbelstenar – inleddes i början av 1990-talet av den tyske konstnären Gunter Demnig för att hedra de judar, romer, homosexuella, politiska motståndare till nazismen, med flera som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933–1945.

Snubbelstenarna är minnesplaketter i mässing med formen av en gatsten som berättar om en person som en gång bodde eller arbetade på platsen och som föll offer för Förintelsen. Syftet är att förbipasserande ska stanna till och reflektera.

Malmös Snubbelstenar har placerats på Posthusplatsen i Malmö och hedrar tre judiska män, Schulim Bürger, Walter Gerson och Siegfried Gutmann, som alla anlände till Malmö, och som kort tid efter ankomst avvisades och därefter mördades i nazisternas förintelseläger.

Initiativet till Malmös Snubbelstenar kommer från Malmös kommunstyrelse och Snubbelstenarna installerades 2022.

Minnesmärket över kända Malmöartister, Way to go, är placerat på Davidshallsbron. I verket lyfts 29 Malmöprofiler från olika tidsepoker fram. Verket är skapat av konstnären Åsa-Maria Bengtsson.

Way to go kan översättas till svenska med ”Bra gjort”, ett uttryck som passar för att beskriva alla de framgångsrika och minnesvärda artister som hedras i verket. Minnesmärket är gjort speciellt för Davidhallsbron med den röda mattan och dess symbolik som utgångspunkt. Mattan, i blästrad Vångagranit, sträcker sig fram över bron och avlutas av en ljusprojektion som speglas i vattenytan. I verket syns också avtryck av händer som bildar ett mönster över bron och utplacerade stenar som symboliserar en grovt pixlad bild som är en uppförstorad del av mattan. Allt för att förstärka känslan av en premiär.

Artisterna lyfts fram genom en avgjutning av deras personliga skor. Varje par skor pekar mot en plats som varit betydelsefull för artisten.

Verket invigdes 2014 och utökades 2018 med tio nya par skor. 2023 beslutades att verket inte kommer att utökas med fler skor.

Följande Malmöprofiler har sina skor gestaltade i konstverket:

Harry Arnold, Gudrun Brost, Sixten Ehrling, Anita Ekberg, Hector El Neco, Gören frau Hyllie, Git Gay, Olav Gerthel, Olga Hellquist, Lasse Holmqvist, Kristina Kamnert, Julian Kindahl, Carl-Gustaf Kruuse af Verchou, Ebba Lindqvist, Maj Lindström, Kal P. Dal, Edvard Persson, Nils Poppe, Eva Remaeus, Trolle Rhodin, Gaby Stenberg, Ing-Britt Stiber, Emy Storm, Leif Uvemark, Östen Warnerbring, Jacques Werup, Bo Widerberg, Naima Wifstrand, Oscar Winge.

Kontakta oss

Kulturförvaltningen

Telefon:
040-34 10 00
Besöksadress:
Baltzarsgatan 31

Fastighets- och gatukontoret

E-post:
fgk@malmo.se
Besöksadress:
Stadshuset, August palms plats 1
sv