$left
$middle

Elma Danielsson agiterar

Den 14 maj 2023 invigdes skulpturen Elma Danielsson agiterar. Skulpturen gestaltar Elma Danielsson – journalisten, läraren, politikern och kvinnorättskämpen som blev en pionjär inom den svenska arbetarrörelsen. Skulpturen, som är gjord av konstnären Linnéa Carlsson är den första av en namngiven kvinna i Malmö. 

Bild på skulpturen Elma Danielsson agiterar

Skulpturen av Elma Danielsson är ett viktig tillägg i Malmös historia. Gestaltningen av henne och hennes gärning ger bland annat röst åt kvinnor i historien och blir en påminnelse om kampen för ett jämlikt samhälle.

Första kvinnan att bli offentligt konstverk i Malmö

Många offentliga skulpturer som uppfördes fram till mitten av 1900-talet har varit monument eller minnesmärken. Monument och minnesmärken ses ofta som en symbol för den person eller den historiska händelse som de handlar om. Utöver det så berättar de även en historia om den tid då de uppfördes. De berättar om hur maktförhållandena såg ut.

I den offentliga konsten i Malmö har kvinnor tidigare avbildats passiva och anonyma, ofta nakna med uppdraget att smycka det offentliga rummet.

Nu skapas en ny skulptur som hyllar och erkänner en kvinnas gärningar och arbete. Skulpturen av Elma Danielsson och hennes gärningar är den första kvinnan som blir ett offentligt konstverk i Malmö.

Äldre porträttfoto av Elma Danielsson. Kvinna med gammeldags kläder.

Porträtt Elma Danielsson.

Konstverkets titel aktiverar

Ordet agitera innebär att med stor inlevelse eller kraft verka för någonting eller försöka vinna över någon eller några till en viss åsikt i ett visst ämne.

Att verkets titel skulle vara aktiv istället för passiv var extra viktigt för att det just är den första skulpturen av en namngiven kvinna.

Elma Danielsson var journalist, barn- och kvinnorättskämpe

Elma Danielsson var en svensk journalist som kämpade för kvinnor och barns rättigheter. Hennes engagemang inspirerade andra och gjorde att fler kvinnor började kämpa för jämställdhet och bättre arbets- och levnadsvillkor.

Elma Danielsson arbetade i Malmö mellan 1887-1911 och bodde i kvarteren kring Möllevången. Hon var en viktig medarbetare på tidningen Arbetet. Hon jobbade som journalist men var även tidningens chefredaktör under en period. 1901 blev Elma Danielsson den första kvinnan att bli invald i Malmö arbetarkommuns styrelse.

Medborgarförslag blir mötesplats

Projektet kom till tack vare ett medborgarförslag till kulturnämnden 2019. Förhoppningen är att skulpturen ska kunna fungera både som en mötesplats och vara en inspiration och inbjudan till att engagera sig i samhället.

Uppförandet av verket har möjliggjorts genom finansiering av Malmö Förskönings- och Planteringsförening.

Porträttbild på konstnären Linnéa Carlsson.

Konstnären Linnéa Carlsson. Foto: Anna Drvnik

Konstnären Linnéa Carlsson

Linnéa Carlsson är född 1975. Hon bor och arbetar i Malmö och är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Hennes verk har ställts ut på ett flertal konsthallar och gallerier.

Statyn Elma Danielsson agiterar har finansierats med hjälp av Malmö Förskönings- och Planteringsförening.

Kontakta oss

sv