Välkommen till Sverige

Malmö Museer har öppet. Så hanterar vi risken för smittspridning av Covid-19.

Läs mer

Under krigsslutet 1945 förvandlades Malmö Museum från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom Röda Korsets räddningsaktion De vita bussarna.

  • Slottsholmen
  • Tills vidare
  • Malmöhistoria

I utställningen Välkommen till Sverige kan du se en av de bevarade vita bussarna som visas framför slottet Malmöhus. Du kan också besöka utställning som belyser museet som flyktingförläggning. Där lyfts livsöden, fotografier och föremål från flyktingarna och de som hjälpte till.

Vår bild av Förintelsen

Vår bild av Förintelsen är ett filmsprojekt som visas som en del av utställningen Välkommen till Sverige. Vår bild av Förintelsen innehåller flera kortfilmer gjorda av elever från S:t Petri gymnasieskola.

Ta del av berättelserna här på webben

Nu kan du ta del av livsödena från flyktingarna och de som hjälpte till också digitalt. Du kan också läsa tidningsartiklar om flyktingmottagandet på museet vid krigsslutet 1945.

"Man kunde inte tro det var sant, att få vara fri och bland normala människor igen."
Zofia Jankowska 1915– 2011

Chaufförerna berättar

Lyssna till när chaufför Sten Olsson och mekanikern Stig Hjalmarsson berättar om hur det var att rädda människor ur nazisternas koncentrationsläger med de vita bussarna.

Chaufförerna berättar. Introduktion av Simon Moser. Total speltid 9.34 min

Utdrag ur Sveriges Radios dokumentär Folke Bernadotte och De vita bussarna.

Välkommen till Sverige hittar du på Slottsholmen.

OBS! På grund av ombyggnad når du just nu utställningen via en egen ingång mitt emot museientrén på borggården. Ta lilla trappan upp och gå genom utställningen Makt över människor. Fråga museipersonal om du inte hittar.

Utställningen nås endast via trappor.