Fyrverkerier

Fyrverkerier får inte användas på offentlig plats utan tillstånd från polisen – med undantag för nyårsafton klockan 18.00-02.00. Det står angivet i Malmös lokala ordningsstadga.

Bara på nyårsafton

Det är inte tillåtet att skjuta raketer och andra fyrverkeripjäser på offentlig plats annat än på nyårsafton från klockan 18.00 till nyårsdagen klockan 02.00.

Smällare är förbjudna överallt i hela Sverige.

Om du vill skjuta raketer på offentlig plats vid någon annan tidpunkt än på nyårsafton från klockan 18.00 till nyårsdagen klockan 02.00 måste du ha polisens tillstånd. Kontakta alltid polisen för att ta reda på vad som gäller.

Bara när du har fyllt 18

Tänk på att du måste vara minst 18 år för att köpa raketer och andra pyrotekniska varor. Det kan betraktas som langning att ge raketer till personer under 18 år eller låta dem hantera dem. Det innebär att du måste vara minst 18 år för att få använda dem. Polisen har ansvar för övervakningen och kan ingripa om förbudet inte följs.

Platser med förbud mot fyrverkerier året runt

Sedan 1 juni 2019 krävs det tillstånd till användning av explosiv vara från kommunen och genomgången B- eller C-utbildning hos en av MSB godkänd utbildningsanordnare för att få skjuta raketer med styrpinne.

Du får aldrig lov att skjuta raketer på kyrkogårdar, begravningsplatser, inom sjukhusområdet för Skånes universitetssjukhus Malmö eller på offentlig plats inomhus – inte ens på nyårsafton.

Miljöpåverkan av fyrverkeri

Fyrverkerier innehåller en blandning av väldigt många olika ämnen. Kring nyår sprider vi ut många kemikalier i luften.

Läs mer