$left
$middle

Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en samverkansmodell mellan det offentliga och den idéburna sektorn med syfte att hantera någon form av samhällsutmaning.

IOP är en möjlighet för det civila samhället att utifrån mer jämlika villkor aktivt delta och bidra till samhällsutvecklingen. Idéburna organisationer har ofta särskild kunskap som är viktig för att möta förändringar och utmaningar i samhället. Det är därför viktigt att offentlig verksamhet samverkar med den idéburna sektorn för att få ta del av den kunskapen. Ett sätt att samverka är genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP).

IOP som samverkansform är relativt ny och under utveckling. Att komma fram till ett IOP är en gemensam process som till stor del handlar om att skapa mesta möjliga samhällsnytta.

IOP inom olika områden

Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen önskar samarbeten i olika former med idéburen sektor för målgruppen 65 år och äldre. Under perioden 2020 till 2022 har IOP använts som samverkansform inom området ofrivillig ensamhet för målgrupp 65 år och äldre i Malmö.

Förvaltningen har inte möjlighet att ta emot några ansökningar gällande IOP-samarbete under 2023.

Vid frågor om IOP inom äldreområdet kan du kontakta Christina Widerstrand eller Ann Rubin.

Christina Widerstrand:

  • Telefon: 0768-66 29 60
  • E-post: christina.widerstrand@malmo.se

Ann Rubin:

  • Telefon: 0706-63 47 23
  • E-post: ann.rubin@malmo.se

Vid frågor kring samarbete med mötesplatser för seniorer kan du kontakta Emelie Küng.

Telefon: 0723-50 40 21

E-post: emilie.kueng@malmo.se

Just nu prövas IOP för samverkan inom området självständighet och bättre livskvalitet för funktionsstödsnämndens målgrupper under perioden 2022–2023. Det är ett avtal med föreningen FIFH Malmö som bland annat handlar om utbildningen Rullstolsakademien och brukarperspektivutbildning till hjälpmedelsförskrivare.

Kontakta utvecklingssekreterare Susanne Abramsson på funktionsstödsförvaltningen om du har frågor.

Telefon: 0723-60 75 42

E-post: susanne.abramsson@malmo.se

Kriterier för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

En överenskommelse om ett IOP grundar sig ofta i gemensamma komplexa samhällsutmaningar och med en målgrupp i fokus. I överenskommelsen bestämmer man vad partnerskapet ska gälla, vilka resurser respektive part ska bidra med, hur länge partnerskapet ska gälla och andra särskilda förutsättningar.

För att ett IOP ska vara möjligt måste ett antal kriterier vara uppfyllda.

Det ska finnas en ömsesidig samverkansrelation mellan verksamheten och den aktuella förvaltningen i Malmö stad. Till skillnad från en offentlig upphandling har överenskommelsen inte formen av ett kommersiellt avtal med till exempel detaljreglering och sanktioner. IOP är en samverkansform som bygger på tillit och med syftet att uppnå ett visst samhälleligt mål.

Syftet med IOP ska vara att uppnå ett eller flera allmännyttiga mål. Frågor som är särskilt lämpade för IOP är ofta komplexa, det finns inte några färdiga lösningar eller tjänster som kan köpas. Därtill finns det stora vinster i att berörda aktörer tillsammans söker lösningar.

Ett IOP innebär inte att kommunen går in som finansiär i ett projekt utan att kommunen och organisationen samarbetar och samverkar. Därför behöver båda parter bidra. Det kan vara med pengar, lokal, volontärer eller liknande.

Ett IOP ska inte tecknas på en fungerande eller potentiell marknad. Detta skulle snedvrida konkurrensen och verka missgynnande.

Utgångspunkten för bedömningen är om det är lämpligt, ändamålsenligt och skäligt att kommunen befattar sig med samhällsutmaningen.

Det ska inte vara kommunen som beställer en insats. I sådana fall är troligen upphandling ett bättre alternativ.

Ett IOP-avtal bygger på samverkan och avtalet ska enbart övergripande reglera vad som ska göras, ange vem som bidrar med vilka resurser och hur länge avtalet gäller.

Om förvaltningen går in och detaljreglerar en verksamhet kommer detta att istället bli ett tjänsteköp där kommunen beställer en viss insats eller verksamhet (upphandling).

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv