Malmö stad
$left
$middle

Ungas delaktighet i miljö- och klimatarbetet

Barn och unga har rätt att höras i frågor som rör dem. Malmö stad har, i samarbete med andra organisationer, testat metoder och plattformar för att förbättra stadens möjligheter att inkludera barn och unga i miljö- och klimatarbetet.

Checklista för dialog

Planerar du att ha en dialog med barn och unga? Ta hjälp av en checklista som Malmö stad har testat och tagit fram.

Testade metoder och plattformar

Unga medverkar på konferenser

Malmö stad har testat metoden Workshoprapportörer vars syfte är att unga ska medverka i en konferens som annars bara har vuxna deltagare, och får möjlighet att dela sina perspektiv på aktuella frågor.

Beslutsfattare och unga samtalar inför publik

Malmö stad arrangerade ett panelsamtal med syftet att unga och beslutsfattare skulle samtala om hållbar konsumtion inför publik.

Skolors elevråd bidrar till kommunal process

Grönt elevråd genomfördes med syftet att tjänstepersoner på kommunen får ta del av ungas perspektiv inom miljö- och klimatarbete, som har förankring hos unga med olika bakgrund.

Unga blir ambassadörer för sina idéer inom ett tema

Unga havsambassadörer genomfördes för att unga skulle bli engagerade i havsmiljöfrågor och dela sina idéer och sitt engagemang med tjänstepersoner och andra målgrupper.

Unga och beslutsfattare arbetar tillsammans med en utmaning

Demokratilabb Malmö genomfördes för att tillsammans ta fram nya initiativ för hur unga människor i Malmö mer aktivt kan engagera sig i sin egen och stadens framtid.

Klimatundervisning med staden som klassrum

Klimatundervisning med staden som klassrum har som syfte att ta ut klimatundervisningen i staden är att bygga kunskap och väcka engagemang kring det viktiga lokala arbetet för att tackla klimatförändringarna i världen.

Länktips

Malmö stad och flera andra organisationer arbetar med att involvera barn och unga.

Beslutsfattare och unga samtalar inför publik

Malmö stad arrangerade ett panelsamtal med syftet att unga och beslutsfattare skulle samtala om hållbar konsumtion inför publik.

Panelsamtal under evenemanget Fixa julen

Malmö stad arrangerade en vecka med särskilt hållbarhetstema på Stadsbiblioteket i Malmö kallat Fixa julen. En av programpunkterna var ett moderatorlett panelsamtal mellan ett kommunalråd, en enhetschef, en representant från Malmö ungdomsråd och en ung miljöaktivist. Under samtalet på drygt en timme diskuterades hållbar konsumtion och stadens miljöarbete ur olika perspektiv. Publiken, cirka 60 personer, engagerades genom snabba omröstningar och ställde även frågor till panelen.

Röst från arrangörerna av Fixa julen där metoden användes:

De unga paneldeltagarna och publiken var bra på att ställa raka frågor och det blev ett ärligare och mer personligt och existentiellt samtal än det hade blivit med bara vuxna experter.

Varför metoden är bra

  • Det får samtalet mellan unga och beslutsfattare att nå ut till fler då de möts inför publik istället för i ett eget möte.
  • När samtalet hålls på en scen inför publik är det lättare att få raka svar från beslutsfattare och att ställa följdfrågor om det behövs, det blir en ärlig diskussion.
  • Unga är nog generellt sett bättre än många vuxna på att ställa raka frågor.
  • Det blir en annan dynamik när det inte bara är ”vuxna experter” med som deltagare, och därmed får beslutsfattarna som är med i samtalet nya perspektiv.
  • De unga kan få lättare att i framtiden ta kontakt med beslutsfattare efter att ha fått kontakt genom panelsamtalet.

Tänk på detta när du använder metoden

  • Det kan vara utmanande att få intresse för ett panelsamtal med politiker när det inte är valår, det är bra att knyta till en plats eller evenemang som intresserar folk.
  • Försök hitta en balans med ett upplägg som väcker engagemang, men som också rör sakfrågor som beslutsfattarna har rådighet över.
  • Förbered panelsamtalsdeltagarna så att de känner sig bekväma med hur samtalet är upplagt.
  • Se till att alla är överens om temat och tonen i inbjudan och samtalet.
  • Anlita en erfaren moderator som styr samtalet på scenen.
  • Välj en plats som är neutral och även gärna har tradition av möten och samtal och där det rör sig mycket folk av olika slag.
  • Det är effektivt med riktade inbjudningar till grupper och personer som vi vet är intresserade av frågan.
  • Ha schysst fika – se till att förbereda eventuellt cateringföretag på att till exempel inte använda engångsartiklar om du ska prata hållbarhet.

Sidan senast uppdaterad:

sv