$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Kulladal

I Fosieby har man funnit bosättningar sedan minst 5000 år tillbaka.

När man på 1960-talet påbörjade Fosie industriby gjordes fynd från den yngre stenåldern (3000- 1500 f.Kr.). Man fann gravar med skelett och gravgåvor som flintdolkar, skifferhängslen och andra redskap.

Om man går framåt i tiden kan man, på en skiftestavla över tegar 1702, se hur Fosieby växer och hade 23 gårdar placerade i en oval cirkel runt ett stort bytorg söder om kyrkan.  

Historik

Storskiftet, som skedde redan 1763, gick ut på att bonden skulle ha all sin mark på ett ställe.

År 1804 kommer enskiftet till Fosieby. För lantmätaren väntade ett gigantiskt arbete. Varje bonde skulle ha lika mycket åker och äng i ett stycke, vilket tidigare varit på olika platser s.k. tegar. Storskiftet hade haft sina brister, men med enskiftet fanns ingen väg tillbaka. I kyrkoboken 1875 över Fosie socken fanns 592 män och 612 kvinnor.

Tio år senare föddes här en ung man, som för alltid skulle göra Fosie och senare Kulladal omtalat. Hans namn var Per Albin Hansson.

Stadsdelen får sitt namn

Den 30 maj 1919 förklarades området heta Fosie Municipalsamhälle för att den 1 januari 1931 inkorporeras med Malmö stad. Delar av detta blev nu stadsdelen Kulladal.

sv