Malmö stad
$left
$middle

Vi bygger om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Davidshall

Bostadsområde sett från luften.

Flygfoto över Davidshallsområdet från söder, år 1967. Foto: Stadsbyggnadskontoret/Malmö Stadsarkiv

  • Centrum
  • 1800-tal

Davidshall är en stadsdel i Malmös innerstad med bostäder, affärer, restauranger, busslinjer, torg och gator. Området avgränsas av Regementsgatan åt norr, Östra Rönneholmsvägen åt söder, Södra Förstadsgatan åt öster och Fersens väg åt väster.

Områdets historia

Redan på 1600-talet fanns viss bebyggelse, många odlingslyckor och dammar i området. Det låg då utanför de försvarsverk av bastioner och kanaler som omgav Gamla staden. Området utmed vägen söderut från staden kallades de södra värnen och senare södra förstaden. Väster om södra värnen låg stadens Hästhage och västra Rörsjön.

Kockums

Under första hälften av 1800-talet anlades Kockums mekaniska verkstäder i området. Där Davidshallstorg ligger idag fanns verkstadsbebyggelse. Kockums verksamhet avslutades under 1910-talet. Området kom därefter att byggas ut med nya kvarter och ett centralt torg – Davidshallstorg.

Foto av gammal svartvit kartskiss.

Karta över Kockums verkstäder 1876.

Namnet Davidshall

Davidshall är ett namn som återkommer — Davidshallsgatan, Davidshallstorg, Davidshallsbron — men vars bakgrund vi kanske inte reflekterar över. Alma Falkman som levde på 1800-talet och i början av 1900-talet skrev i sina anteckningar:

Från söder kom man över södra infartsbron. I min barndom kom aldrig på fråga att kalla denna Davidshallsbron. Davidshall var ett simpelt utvärdshus vid hörnet av Södra Förstadsgatan och nuvarande Regementsgatan. Det ägdes av en David Lenander och han var minsann inte finare än sitt värdshus. ... Att detta Davidshall nu förevigas genom benämningen av både en bro, en gata och ett torg förvånar en gammal Malmöbo.
Alma Falkman

Davidshalls värdshus

Källarmästaren David Lenander öppnade år 1862 förlustelsestället Davidshall. Det blev snabbt populärt hos den "enklare" befolkningen i Malmö. Utöver värdshusbebyggelsen bestod Davidshall av en park. Parken sträckte sig söderut utmed Södra Förstadsgatan, från kanalen ner till våra dagars Kärleksgata.

Ett antal hus låg kringspridda på området. En dansk på besök blev förvånad när man kallade två simpla trähuspaviljonger för "Afrika" respektive "Asien", något som man på den tiden även hade på Tivoli i Köpenhamn. Han konstaterade surt att Davidshall liknade Tivoli lika mycket som "en grå mus liknar en grå elefant."

På 1880-talet bytte värdshuset Davidshall ägare flera gånger och stängdes slutligen 1886.

Områdets karaktär

Inom Davidshallsområdet finns sluten bebyggelse från senare delen av 1800-talet och tidigt 1900-tal, samt bostäder från 1920- och 1930-talen i klassicistisk stil. Det senare området är arrangerat enligt storgårdskvarterstanken. Arkitekturen är mycket genomarbetad. Fasaderna är omväxlande putsade eller i tegel.

Folksamling och en julgran på torg. I bakgrunden syns byggnader.

Invigningen av den första offentliga julgranen i Malmö, 1936. Foto: Otto Ohm/Malmö museum

Byggnader runt ett stort torg kantat av träd.

Torghandel på Davidshallstorg, södra förstaden i Malmö. I bakgrunden polishuset, okänt år. Foto: Berndt Johnsson/Malmö museum

Det stora före detta polishuset som idag är ombyggt till bostäder är även det i klassicistisk stil och ritat av Frans Evers. I anslutning till det trädkantade torget finns idag rikligt med butiker och restauranger.

Utsikt över öppet torg med pampigt hus i bakgrunden.

Davidshallstorg med polishuset, 2009. Foto: © Torbjörn Andersson/Malmö museum

  • Andersson, Martin, För 100 år sedan var Davidshall ett industriområde. 2017. (artikel sydsvenskan)
  • Falkman, Alma, Gamla minnen från 1860/70-talets Malmö. 1932.
  • Hansson, Cecilia, Davidshall. Ett kulturhistoriskt värdefullt område i Malmö. 1998.
  • Hårde, Ulla, Skydda Davidshallstorg. Ett klassicistiskt original. 1993.
  • Liljenberg, Bengt, Här har man roat sig. Nöjen och förlustelseställen i Malmö 1860-1960. 2008.

Sidan senast uppdaterad:

sv