$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Davidshall

Davidshallsbron cirka 1915. Foto: Rahm/Fotevikens museum

  • Centrum
  • 1800-tal

Davidshall består av bostäder, busslinjer, torg, gata och bro. Tidigare del av Södra Förstaden.

Vid Södertull ligger Davidshallsbron, idag en gångbro men då bilden togs en allmän stadsinfart från söder, inte minst för spårvagnar. "Davidshall" är ett namn som återkommer i Malmö — Davidshallsgatan, Davidshallstorg — men vars bakgrund vi kanske inte reflekterar över. Vi ska rådfråga en gammal Malmödam om namnet ifråga.

Historik

Källarmästaren David Lenander öppnade förlustelsestället Davidshall 1862 och det blev snabbt populärt hos den "enklare" befolkningen. Parken sträckte sig söderut utmed Södra Förstadsgatan, från kanalen ner till våra dagars Kärleksgata. Ett antal hus låg kringspridda på området. En dansk på besök blev förvånad när man kallade två simpla trähuspaviljonger för "Afrika" respektive "Asien", något som man på den tiden även hade på Tivoli i Köpenhamn. Han konstaterade surt att Davidshall liknade Tivoli lika mycket som "en grå mus liknar en grå elefant."
 
På 1880-talet bytte värdshuset Davidshall ägare flera gånger och stängdes slutligen 1886.

sv