$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Lorensborg

Lorensborg ligger i Malmös västra del. Genom Lorensborg sträcker sig Lorensborgsgatan och angränsar sedan mot öster till Malmö Stadion.

Fram till mitten av 1950-talet var området obebyggd jordbruksmark med undantag av ett par lantgårdar. Här fanns gården Lorensborg, det var också denna gård som sedan fick ge namn åt stadsdelen.

Gården revs i när projekteringen av området tog vid.

Historik

Stadsplanen för Lorensborg började projekteras 1954 och fastställdes 1956. Bebyggelsen skulle variera mellan tre och sexton våningar. Stadsplanen var vid denna tid tämligen kontroversiell.

Byggnadsstyrelsen menade att det rörde sig om: "en för svenska förhållanden i stort sett ny och oprövad form av bebyggelse, och Byggnadsstyrelsen hyser viss tveksamhet om dess lämplighet ur bland annat bostadssociala och allmänna trevnadssynpunkter". Man godkände trots allt förslaget med förbehållet att det skulle betraktas som ett experiment.

Byggherrarna

De två byggherrar som var delaktiga i uppförandet av husen i Lorensborg var HSB och MKB. Arkitektkontor som anlitades var Thorsten Roos & Bror Thornberg, Fritz Jaenecke & Sten Samuelson, HSB arkitektkontor i Malmö samt Svenska Riksbyggens arkitektkontor i Stockholm.

Bostäder och affärer

Merparten av lägenheterna utgörs av trerummare, följt av tvårummare.
Lorensborg följde ursprungligen den tidens syn på service i ett modernt bostadsområde. I husens bottenplan fanns olika sorters affärer såsom livsmedelsbutiker, tobaksaffärer, konditorier och frisörer. Idag har dock detta utbud minskat avsevärt.

Hänsyn till biltrafiken

Området skulle återspegla det moderna samhället. För första gången tog man hänsyn till bilen, vilken delvis fick styra områdets utformning. Parallellt med Lorensborgsgatan anlades parkeringsgator och även flera underjordiska garage. Området hade ursprungligen tre bensinstationer.

Utsmyckningar

Den storskaliga bebyggelsen i Lorensborg blickar framåt mot 1960-talet, samtidigt som man kan finna utsmyckningar i form av abstrakta mönster och en omsorgsfull utformning entréer, vilket var typiskt för 1950-talet.

Grönområden

Det finns gott om grönområden i stadsdelen, såväl från Vendelsfridsparken i väster och även mot Stadionparken i öster. Man ville från början att de stora grönområdena skulle sammansmälta med bostadsområdets gröna ytor.

Somliga bostadsrättsföreningar har dock valt att bryta mot denna tankegång genom att avgränsa sin del med staket.

sv