$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Söderkulla

Söderkulla byggades på 60-talet och man talar ofta om Västra och Östra Söderkulla.

Den västra delen begränsas av Lövsångaregatan, Trelleborgsvägen, Inre Ringvägen och mot öster delar Munkhättegatan de båda områdena.

Östra Söderkulla är mindre och gränsar mot Inre Ringvägen, Nydala och Hermodsdal.

Historik

Överlag fanns här förr uppodlad mark, åkrar och bondgårdar. En av dem finns kvar, Hagalundsgården som förr var fritidsgård och nu är privatskola. I området fanns tidigare också trädgårdsmästeri, växthus och koloniträdgårdar. Det var således inte någon medeltida, eller ens gammal, bebyggelse som fick ge vika för Malmös byggande på 1960-talet.

När Inre Ringvägen drogs fram hittade barnen skelettdelar och fornfynd i leran. Runt Fosie fanns urgamla boplatser som nu åter såg dagens ljus.

Cirkusdirektören Henning Orlando

I kvarteret Trollkarlen, alldeles intill Söderkullaskolan, ligger familjen Rhodins vinterkvarter. Redan på 1930-talet köpte cirkusdirektören Henning Orlando det som då kallades Mariedalsgården (Gaddagården) och dit flyttade han med sin dotter Othelia som då var "pensionerad" konstryttarinna.

Othelia var en stor djurvän, vid ett tillfälle räddade hon livet på en två dagar gammal tigerunge som hon döpte till Sonja. Tigern matades med havremust och några kilo hästkött varje dag. Förbipasserande kunde se de två promenera omkring i environgerna, Sonja, kopplad i en järnlänk.

I det område som idag är tättbebyggt med skola, höghus, villor och radhus fanns det då bara åkrar, det som nu är Munkhättegatan var fordom en lantlig grusväg.

Cirkusdirektör Trolle Rhodin

På 1940-talet köpte näste cirkusdirektör, Trolle Rhodin, fastigheten. Så småningom bildade han familj och hade sitt vinterläger här. Det fanns bostadshus, stall, ridhus och en bassäng för sjölejonen. För personerna som växte upp på Söderkulla var det inget ovanligt att se elefanter, zebror och lamadjur på lunchrasten.

På 60-talet red cirkussläktens barn till skolan, på 70-talet gick de på stora färggranna bollar.

Cirkus Brazil Jack

På 1980-talet startade Trolle och Ingeborgs barn; Trolle II, Carlo och Diana Cirkus Brazil Jack. De bor fortfarande kvar på gården. Flera kvarter i närheten har fått namn efter Söderkullas egen cirkus; Cirkusprinsessan, Domptören, Jonglören och Dressören.

sv