$left
$middle

Våga berätta

12 vänskapsbänkar, 12 berättelser. Här delar Malmöbor och skåningar med erfarenhet av psykisk ohälsa med sig av sina historier. Om när allt var som tyngst och vad som fick dem att må bättre.

Michelle: Det behövs stöd att hantera alla ”tänk om”

”Han var en av de mest godhjärtade jag träffat, någon som verkligen fanns till för allt och alla.” Så beskriver Michelle sin lillebror Nicklas som tog sitt liv, bara 28 år gammal.

André: Jag hoppas att fler barn ska bli uppfångade i tid

André växte upp i ett våldsamt hem där locket lades på alla känslor. Idag jobbar han på den psykiatriska avdelning där han själv varit inlagd och hjälper andra att våga prata.

Leo: Livet är för kort för att inte vara sig själv

När Leo i tonåren vågade berätta att hen inte orkade leva längre kom vändningen till det bättre. Idag är Leo genom sitt engagemang i Trans- och tjejjouren den vuxna hen själv hade behövt som ung.

Salahuddin och Agnes: Ett samtal om tro och psykisk hälsa

Imamen Salahuddin Barakat och diakonen Agnes Callewaert möts i ett samtal om tro och andlighet. Kristna och muslimska perspektiv blandas, men även den icke-religiösa människan får råd om vad som stärker det psykiska immunförsvaret.

Annika: Som anhörig är man så maktlös

Annika förlorade sin dotter, då 21 år gammal, i en tablettöverdos. En del av läkningen efteråt har varit att aldrig sluta engagera sig i familjerna som också kämpar med psykisk ohälsa.

Moa och Marie: Elevhälsan blev vägen till hjälp

Moa kunde ringa uppfylld till sina föräldrar med storslagna planer, som att på egen hand baxa hem ett upphittat piano eller skaffa en offroad-bil utan att ha körkort. Vid de tillfällena kände hon sig på toppen av världen. Men efteråt kom alltid krascherna.

Gittel: Överlevaren som krigar sig fram med glimten i ögat

”Tidigare var jag hel på utsidan och halv på insidan. Idag är jag halv på utsidan och hel på insidan,” säger Gittel som överlevt ett självmordsförsök.

Idil och Olivia: Fotbollen har betytt allt för den mentala hälsan

De har båda två varit med om svåra perioder i livet, då den psykiska hälsan har utmanats. Men Olivia och Idil har också upplevt vad fotboll kan göra för skillnad – med eller utan boll.

Fredrik: Jag skulle hänga mig på Kronofogdens fasad

Han hade bestämt sig. ”Nästa vecka finns jag inte kvar längre”. Breven från inkassoföretagen och Kronofogden, i kombination med en bipolär diagnos i botten, blev för mycket.

Sophie: Flytten till Malmö innebar slutet på 20 års psykisk ohälsa

Sophie var bara 13 år gammal, och på promenad med sin skolklass, när hon upplevde sin allra första hallucination.

Bosse: Det är för mycket hysch-hysch kring psykisk ohälsa

Tack vare Bosse, lokal eldsjäl och föreningsräv, har Malmö fått de gula vänskapsbänkarna. Han skickade Malmöinitiativet som stadens politiker godkände i vintras.

Karina: Så olika livet kan se ut på ålderns höst

När Karina som 18-åring arbetade i långvården blev hon rädd för att bli gammal. Idag är hon engagerad i föreningen Äldres hälsa som vill motverka ensamheten som hos många äldre leder till psykisk ohälsa.

Kontaktinformation och länkar

sv