Om fyrverkerier

Man får inte använda pyrotekniska varor på offentlig plats utan tillstånd från polisen - med undantag för nyårsafton klockan 18.00-02.00. Det står i  lokala ordningsstadgan.  

Många vågar inte gå ut i december av rädsla för fyrverkerier och smällare. Andra ger raketer till sina ungdomar trots att det är olagligt, och ofta utan att tänka på vilka otäcka följder det kan få.

Bara på nyårsafton

Därför har kommunfullmäktige beslutat att det inte är tillåtet att skjuta raketer och andra fyrverkeripjäser annat än från nyårsafton klockan 18.00 till nyårsdag klockan 02.00.

Förbudet gäller "offentlig plats" och det är detsamma som gator, torg, parker och stränder, det vill säga våra gemensamma ytor.

Du får aldrig lov att skjuta raketer på kyrkogårdar, begravningsplatser eller inom sjukhusområdet för Skånes universitetssjukhus Malmö, inte ens på nyårsafton. Smällare är förbjudna överallt, i hela Sverige.

Om du vill skjuta raketer vid någon annan tidpunkt än på nyårsafton måste du ha polisens tillstånd.

Och bara när du fyllt 18

Tänk också på att man måste vara minst 18 år för att köpa raketer och andra pyrotekniska varor. Man måste också vara minst 18 år för att få använda dem.

Du får alltså inte lov att "langa" till personer som inte har fyllt 18, det är ett brott mot lagen.

Vad säger den lokala ordningstadgan? (pdf, 143.8 kB) 19 § (om Pyrotekniska varor)

Polisens information om fyrverkerier och om hur du söker tillstånd

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor
Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Ansökan om handelstillstånd görs hos Räddningstjänsten, Räddningstjänsten Syd, tel växel 040-54 46 00, be att få tala med någon som har hand om pyrotekniska produkter/brandfarliga varor.

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2017-12-27 13:29