Malmö stad
$left
$middle

Blomlådor på gator med småbostadshus

Du som bor på en gata med småbostadshus (villor och radhus) kan ansöka om att få placera ut minst två blomlådor parvis på din gata mot en avgift. Det är du själv, eventuellt tillsammans med dina grannar, som ansvarar för att bygga, placera ut, ta in och sköta om blomlådorna den 1 mars – 31 november varje år. Tänk på att blomlådornas placering och utformning måste uppfylla Malmö stads krav.

Blomlådorna är framför allt tänkta för att skapa en trivsammare miljö på din gata. Det är viktigt att veta att de inte är en säkerhetsåtgärd för att sänka hastigheten på bilar. Blomlådorna placeras så att räddningstjänsten och sophämtningen enkelt kan köra förbi. Därför påverkar de inte hastigheten på vanlig biltrafik så mycket.

Ansökan om tillstånd för blomlådor

Ansökningsperioden är den 1 januari-28 februari. Om ansökan blir godkänd får blomlådorna sättas upp från den 1 maj till den 31 november varje år.

Tänk på att

  • ansökan ska gälla jämnt antal blomlådor parvis (minst två) som ska placeras på en gata med småbostadshus, som radhus eller en villa, utan kollektivtrafik
  • du ska själv bo på gatan
  • du ska bifoga en skiss eller ett foto där du markerat blomlådornas placering på din gata
  • du betalar en avgift på 250 kronor i samband med ansökan
  • du ska bifoga godkännande med namn, adress, telefonnummer och signatur från en person från varje hushåll som påverkas av blomlådorna. Du hittar mallen för godkännande på sidan för ansökan
  • under hela tiden blomlådorna står på gatan måste de vårdas och innehålla jord och planterade blommor.

Blomlådornas placering

Blomlådor passar bäst på gator med småbostadshus, som radhus och villor, där det redan är lätt att ta sig fram.

Innan du ansöker om tillstånd att sätta upp blomlådor är det viktigt att du vet hur du ska placera ut dina krukor beroende på gatans bredd. Blomlådorna får inte placeras så att det blir svårare att röra sig på gatan eller så att de blockerar sikten.

Placera blomlådorna på varje sida av gatan

Blomlådorna ska placeras parvis på gatan så att det tvingar fordon till en S-rörelse.

Illustration över placering på en gata som är 5 meter bred

Illustration över placering på en gata som är 6 meter bred

Illustration över placering på en gata som är 7 meter bred

Blomlådorna får inte försvåra för renhållning, sophämtning eller grannar

Placeringen av blomlådorna får heller inte försvåra renhållningsarbetet och sophämtningen på gatan eller stå i vägen för boendes in- och utfarter, brevlådor och liknande.

Hur en blomlåda ska se ut och konstrueras

Under hela tiden som blomlådorna har tillstånd att stå ute måste de innehålla jord och växter. Välj låga växter som inte blockerar sikten för människor som går förbi eller skymmer barn som leker. Dessutom får växterna inte hänga över kanten så att de täcker för reflexerna.

Illustrationer över konstruktionen

Bilden illustrerar hur blomlådan ska konstrueras från olika vinklar.

  • Ben, 4st: 75x75 mm, längd 600 mm
  • Sarg, 16st: 22x95 mm, längd 1000 mm (ytorna hyvlade och rundade kanter)
  • Täckribba, 12st: 22x45 mm, längd 800 mm (ytorna hyvlade och rundade kanter)
  • Bottenstöd, 3st: 38x95 mm, längd 975 mm
  • Botten: 12 mm tjock vattenfast plywood försedd med 6st hål (radie 20 mm) för vattengenomsläpp
  • Malmö stad bidrar med 4 självhäftande reflexer per blomsterlåda som ska fästas på blomlådans sarg enligt skiss. Vi rekommenderar att dekalen fästs på en 200 mm 400 mm i 1 mm tjock plåt alternativt att den häftas fast utan att ta bort skyddet på baksidan. Fördelen att dekalen fästes på plåt är att hållbarheten på reflexen förlängs.

Efter du skickat in din ansökan

När Malmö stad har tagit emot din ansökan kommer en handläggare att bedöma om gatan passar för utplacerade blomlådor. Blir det ett positivt besked kan du börja bygga blomlådorna. Från och med den 1 maj får du placera ut dem på gatan.

Malmö stad kontrollerar blomlådorna

När blomlådorna är utsatta på gatan kommer Malmö stad kontrollera att de är byggda korrekt, placerade på rätt plats och innerhåller blommor planterade i lådorna. Det är viktigt att de inte är en fara för människor som går förbi och att de inte hindrar ambulanser, polis och räddningstjänst från att komma fram.

Om du som ansvarar för blomlådorna inte följer stadens riktlinjer kommer Malmö stad först att be dig att rätta till blomlådorna. Om du inte justerar blomlådorna efter det kommer Malmö stad att ta bort blomlådorna. Du kommer också behöva betala en extra avgift (vite).

Kontaktinformation

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
Postadress:
205 80 Malmö

Sidan senast uppdaterad:

sv