Malmö stad
$left
$middle

Temperatur i bostäder

Här är tips till dig som är fastighetsägare som gäller inomhustemperaturer, riktvärden och åtgärder.

Fastighetsägarens ansvar att människor inte fryser

Det är du som är fastighetsägare som har ansvar att arbeta förebyggande för att undvika miljö- och hälsoproblem i din fastighet.

Om inomhusklimatet upplevs som varmt, kallt eller dragigt kan det leda till direkta eller indirekta konsekvenser för hälsan.

När en boende eller en hyresgäst klagar på låg temperatur, luftdrag eller hög temperatur i sin bostad, ska du som fastighetsägare kunna visa att kraven i miljöbalken uppfylls.

Många Malmöbor kontaktar miljöförvaltningen och kommunen för frågor kring temperatur i sina lägenheter och bostäder. En del upplever drag och kyla under vintern, medan andra upplever att det är varmt under sommaren. Miljöförvaltningen ger dem då information om de krav som finns i miljöbalken utifrån Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur.

I korthet är kraven i miljöbalken att bostaden ska ha betryggande skydd mot värme, kyla, drag, fukt, buller, radon, luftföroreningar och andra liknande störningar, samt att bostaden ska hållas tillfredsställande uppvärmd.

Kall inomhustemperatur

Om lufttemperaturen är under 20°C och golvtemperaturen under 16°C, kan miljöförvaltningen göra bedömningen att en utredning behöver göras i fastigheten eller i lägenheten, till exempel mätningar av den operativa temperaturen. Operativ temperatur är medelvärdet av lufttemperaturen och medelstrålningstemperaturen från omgivande ytor.

Det räcker med att det endast finns en risk för människors hälsa, för att ställa krav på en utförlig utredning eller åtgärd. Ingen behöver ha blivit sjuk eller fått medicinska besvär för att det ska vara fråga om olägenhet för människors hälsa.

Riktvärden för kall inomhustemperatur

  • Lägsta operativa temperatur 18 °C (20 °C för känsliga grupper).
  • Lägsta yttemperatur på golv 16 °C (18 °C för känsliga grupper).
  • Luftens högsta medelhastighet 0,15 m/s vid drag.

Känsliga grupper

Temperaturen ska vara anpassad till människor som har behov av en varmare temperatur inomhus. För känsliga personer gäller att temperaturen bör vara minst två grader högre. Exempel på känsliga personer är små barn, äldre, funktionsnedsatta, reumatiker och människor med låg ämnesomsättning.

Hälsoeffekter av kall inomhustemperatur

När man fryser reagerar kroppen genom att minska blodflödet i de ytliga blodkärlen och genom ökade muskelsammandragningar, det vill säga att musklerna blir stela.

Det finns ett samband mellan perioder av låga utomhustemperaturer och förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Kyla kan leda till förhöjt blodtryck och förhöjd blodviskositet (att blodet blir tjockare), vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Det finns även ett samband mellan låg temperatur och respiratoriska hälsoproblem.

Kallt vinterväder kan också kopplas till ökad dödlighet i befolkningen. Flera studier visar ett samband mellan dödlighet under årets kalla månader (så kallad förhöjd vintermortalitet) och inomhusklimat. De direkta dödsorsakerna är framförallt hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt eller stroke och förklarar upp till 50–70 procent av den förhöjda mortaliteten.

Det har även observerats att lägre sovrumstemperatur ökar risken för nokturi, ett tillstånd då man vaknar en eller flera gånger per natt på grund av urinträngningar. Detta är relevant även för hälsan i stort, eftersom det finns samband mellan sömnstörningar och flera andra hälsoproblem.

Varm inomhustemperatur

Om lufttemperaturen är över 26°C under sommaren, kan miljöförvaltningen göra bedömningen att det behöver göras åtgärder för att minska temperaturen i fastigheten eller lägenheten. Under sommaren är det oftast tillräckligt att mäta lufttemperaturen, därför anges riktvärdet för sommar som lufttemperatur.

Anpassa byggnader för att klara värme

Klimatförändringarna förväntas innebära att värmeböljor blir vanligare, intensivare och mer långvariga. Som fastighetsägare bör du planera och anpassa din verksamhet utifrån kunskapen om att klimatet blir varmare och göra åtgärder som på både kort och lång sikt förebygger höga inomhustemperaturer.
Förslag på förebyggande åtgärder:

  • Skydda mot direkt solinstrålning (utvändigt solskydd)
  • Bevara och planera för skuggande träd
  • Se till att fönster kan öppnas för vädring
  • Utför åtgärder på ventilationen
  • Åtgärda bristfällig isolering
  • Utreda behov av komfortkyla (tekniskt system som kyler).

Vid val av åtgärder bör du som fastighetsägare även tänka på andra faktorer som kan påverka människors hälsa, såsom möjlighet till utblick, tillgång till dagsljus och risk för buller. Om åtgärder som kräver mindre energi är tillräckliga för att undvika olägenhet för människors hälsa, bör du välja dessa i första hand.

Riktvärden för varm inomhustemperatur

  • Högsta operativa temperatur 24 °C under höst, vinter och vår.
  • Högsta lufttemperatur 26 °C under sommar (det kan vara acceptabelt med en något högre temperatur dagtid, men inte nattetid. För känsliga grupper gäller riktvärdet under hela dagen).

Riktvärden gäller även vid värmeböljor.

Känsliga grupper

Människor med nedsatt förmåga att reglera kroppstemperaturen, eller de som inte reagerar på värmens risker, är särskilt sårbara när det blir varmt. Det gäller framför allt äldre, kroniskt sjuka, fysiskt och psykiskt funktionsnedsatta, små barn och gravida samt personer som tar viss medicin.

Hälsoeffekter av varm inomhustemperatur

Varm inomhustemperatur kan medföra illamående, trötthet och huvudvärk, men kan också leda till mer all­varliga hälsoeffekter vilket i värsta fall kan vara dödligt. Vid mycket torr luft finns det risk för uttorkning av ögon, näsa och hals som kan resultera i irritation och andningsbesvär. Negativa hälsoeffekter av värme kan uppstå snabbt, redan inom ett par dagar med hög omgivningstemperatur och är särskilt hälsofarlig om den blir långvarig, framförallt om den håller i sig under natten.

Förklaring av begrepp kring temperatur

Lufttemperatur

Temperaturmätningar som görs med vanlig mätutrustning som digital eller analog termometer motsvarar ett indikerande värde.

Operativ temperatur

Operativ temperatur kan mätas med en glob- eller kubtermometer och tar hänsyn till både till lufttemperaturen och temperaturen på omgivande ytor som fönster och väggar. Kalla ytor stjäl värme från människor, vilket innebär att man kan uppleva det som kallt och dragigt trots att lufttemperaturen är normal. Operativ temperatur speglar därför hur kroppen upplever temperaturen. Operativ temperatur är medelvärdet av lufttemperaturen och medelstrålningstemperaturen från omgivande ytor.

Det termiska klimatet

Benämning på de faktorer som påverkar människans värmeutbyte med omgivningen. Den beror på lufttemperaturen, ytors temperatur, luftrörelse, temperaturskillnader mellan olika höjder i rummet. Vid kontroll av olägenhet görs en samlad bedömning av utrymmets termiska klimat.

Kontakta oss

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
Postadress:
Malmö stad Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30

Sidan senast uppdaterad:

sv