Miljön i fastigheten
Du som fastighetsägare ska göra det som behövs för att motverka skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Samma ansvar gäller oavsett om fastigheten är privat- eller kommunalägd eller om fastigheten tillhör en bostadsrättsförening.
Ditt övergripande ansvar som fastighetsägare är att:
- fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga olägenheter
- hålla dig underrättad om verksamhetens påverkan på miljön
- lämna förslag till kontrollprogram eller förbättrande åtgärder till tillsynsmyndigheten om tillsynsmyndigheten begär det.
Alla fastighetsägare ska ha en fungerande egenkontroll.
I en fastighet ska det finnas
- skydd mot störningar (drag, fukt, buller, radon, mögel, lukt, skadedjur med mera)
- fungerande ventilation (speciellt viktigt i badrum)
- tillräckligt dagsljus
- tillfredsställande inomhustemperatur
- möjlighet att upprätthålla en god personlig hygien
- tillgång till vatten av god kvalitet och rätt temperatur.
Malmö stads bostadstillsyn
Malmö stad bedriver tillsyn på fastigheter, vilket innefattar till exempel förebyggande arbete om bostadsmiljöfrågor. Tillsynen sköts av miljöförvaltningen.
Egenintierad bostadstillsyn
Som en del av miljöförvaltningens bostadstillsyn bedriver vi egeninitierad tillsyn av bostäder i Malmö. Egeninitierade tillsyn betyder att vi gör tillsyn på din fastighet även om det inte kommit in någon anmälan om olägenhet till miljöförvaltningen.
Den egeninitierade bostadstillsynen är viktig för att kontrollera att du som fastighetsägare uppfyller kraven i miljöbalken (med tillhörande förordningar). Lagen säger att bostäder inte får vara ohälsomsam att leva i.
Om miljöförvaltningen under tillsynsbesök hittar fastighetsövergripande problem, kommer vi att ställa krav på dig fastighetsägaren att du ska göra nödvändig utredning och åtgärder.
Varje år omfattas några fastigheter i Malmö av miljöförvaltningens egeninitierade bostadstillsyn.
Miljöförvaltningen kontrollerar ventilation med mera
Vid bostadstillsyn i en fastighet tittar miljöförvaltningens bostadstillsyn bland annat på om ventilationen fungerar i fastigheten, om det finns fuktskador eller mögel samt om det finns skadedjur. Vi kontrollerar också om temperaturen i fastigheten är bra.
Fastighetsägarens ansvar att bevisa
att lagen följs
Miljöförvaltningen kan kräva att fastighetsägaren bekostar de undersökningar som bedöms vara nödvändiga i ett ärende, dels för att klarlägga om det finns risker för hälsa eller miljön, dels för att uppfylla gällande riktlinjer. Detta görs med hjälp av den så kallade omvända bevisbördan, vilket innebär att det är fastighetsägaren som har ansvaret för att bevisa att miljöbalken följs.
Miljönämnden ställer inte krav enligt hyreslagen och agerar inte som ombud vid tvister.
Temperatur inomhus
För att inomhusmiljön ska vara behaglig bör lufttemperaturen ligga mellan +20 °C och 24 °C, med undantag för sommartid. Golvtemperaturen bör inte understiga +18 °C. Om lufttemperaturen är under 20°C och golvtemperaturen under 18°C, kan miljöförvaltningen göra bedömningen att en utredning behöver göras i fastigheten/lägenheten.
Om en boende eller en hyresgäst klagar på låg temperatur eller luftdrag i sin bostad ska du som fastighetsägare kunna visa att kraven i miljöbalken uppfylls.
Temperatur i vattenledningarna
För att förhindra att legionellabakterier växer till i vattenledningarna måste varmvattnet vara varmt: mer än +50 °C vid tappstället och mer än +60 °C i varmvattenberedaren eller ackumulatorn. Kallvattnet måste vara kallt, det vill säga mindre än +20 °C.
Vid misstanke om, eller konstaterad förekomst, av legionella i vattenledningarna, ska fastighetsägaren anlita en sakkunnig för vattenprovtagning och utredning.
Viktiga punkter att kontrollera och journalföra i ett egenkontrollprogram för vattensystem
- Rutiner för att kontrollera både kall- och varmvattentemperaturer.
- Rutiner för att genomföra regelbunden spolning vid tappställen och duschar som sällan används.
- Rutiner för spolning av tappställen om delar av en byggnad har stått tom under en längre tid.
- Rutiner för åtgärder vid konstaterade förhöjda nivåer av legionella.
Skadedjur och ohyra
Om du som fastighetsägare har skadedjur eller ohyra i din fastighet ska du kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera att du har en skadedjursförsäkring.
Information ska finnas i varje fastighet om vilket saneringsföretag som hyresvärden anlitar vid förekomst av skadedjur eller ohyra. Hyresgästen ska kunna kontakta företaget och anmäla behov av sanering utan att behöva gå via hyresvärden. Därefter ska du kontakta det saneringsföretag som försäkringsbolaget rekommenderar.
Radon
Radonhalter i flerbostadshus i Malmö ska inte överskrida referensnivån 200 bequerel (Bq) per kubikmeter luft.
Enligt strålskyddslagen är du som fastighetsägaren ansvarig för att mäta radon och att säkerställa att radonhalten inte medför risk för olägenhet för människors hälsa i fastigheten.
Med start från år 2020 har miljöförvaltningen informerat fastighetsägare via en skrivelse om att skicka in resultatrapport till miljöförvaltningen efter att ett radonmätning gjorts i fastigheten. Skrivelsen har gått till vissa områden i Malmö. Miljöförvaltningen kommer att skicka ut skrivelsen till fastighetsägare i fler delområden efter hand.
Läs mer om fastighetsägarens ansvar
Kontakta oss
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: