Avfallshandlare och avfallsmäklare
Du som yrkesmässigt hanterar eller mäklar och handlar med avfall behöver anmäla det till länsstyrelsen i enlighet med avfallsförordningen.
Hantering av avfall och farligt avfall
Med handlare menas den som yrkesmässigt köper och säljer avfall och med mäklare menas den som yrkesmässigt förmedlar avfall för återvinning eller bortskaffande.
Exempel på hantering kan vara att samla in, transportera, återvinna, bortskaffa eller ta annan fysisk befattning med avfall eller farligt avfall.
Att yrkesmässigt samla in och hantera avfall och/eller farligt avfall omfattas av anmälnings- eller tillståndsplikt enligt miljöprövningsförordningen. Det innebär att du måste ha tillstånd för att bedriva verksamheten eller att du måste ha anmält innan du börjar anlägga, bygga eller driva verksamheten.
En anmälan ska göras till länsstyrelsen i det län där sökandens verksamhet har sitt säte, eller sökanden bedriver den huvudsakliga delen av sin verksamhet. Om verksamheten har sitt säte och bedriver den huvudsakliga delen av sin verksamhet utomlands, ska anmälan göras till länsstyrelsen i något av de län där avfallet hämtas eller lämnas.
Anmälan om lagring av farligt avfall
Ska verksamhetem lagra farligt avfall tillsvidare eller tillfälligt, ska det anmälas till miljöförvaltningen enligt kapitel 9, paragraf 6 i miljöbalken samt kapitel 1, paragraf 10 och kapitel 29, kapitel 51 i miljöprövningsförordningen (2013251).
Dokumentera avfallshanteringen
Du som bedriver en verksamhet med återvinning eller bortskaffande som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöprövningsförordningen ska för varje slag av avfall som hanteras i verksamheten föra anteckningar om:
- varifrån avfallet kommer
- var avfallet lämnas när det återvinns eller bortskaffas.
- metoderna för återvinning eller bortskaffande som företaget och verksamheten använder
- den mängd som säljs eller förmedlas årligen, och
- till vem avfallet säljs eller förmedlas.
Anteckningarna ska föras i kronologisk ordning och bevaras i minst tre år.
Det finns ingen undre gräns för anmälningsplikten. Om du hanterar större mängder avfall kan du vara anmälningspliktig enligt miljöprövningsförordningen. Vilka mängder som krävs för anmälningsplikt hittar du i miljöprövningsförordningen.
Milöförvaltningens tillsyn
Miljöförvaltningen bedriver tillsyn på avfallshandlare och avfallsmäklare för att skydda miljön och människors hälsa. Den största risken för miljön vid avfallshantering uppstår om avfallet inte tas om hand och behandlas enligt den bästa tillgängliga tekniken inom avfallsbranschen. Två exempel på faror som ökar på grund av felaktig hantering av avfall är okontrollerad avfallsförbränning vilket ökar utsläpp som försämrar luftmiljön, samt olovlig avfallsdumpning vilket orsakar mark- och vattenföroreningar. Därför är det i högsta grad viktigt att hanteringen utförs av verksamheter och transportörer som är godkända för ändamålet och därmed har rätt kunskap och utrustning till att återvinna avfallet eller omvandla det till energi.
Om verksamheten inte följer lagstiftningens krav kan miljöförvaltningen besluta om åtgärdsföreläggande eller förbud mot fortsatt drift av verksamheten.
Miljöförvaltningen tar ut avgift för tillståndspliktiga verksamheter.
Kontaktinformation
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: