Lantbruk och hästgårdar
Verksamheter som lantbruk, växthus och hästgårdar i Malmö ska drivas på ett sätt som värnar om miljön enligt miljöbalken. Miljöförvaltningen gör tillsyn och kontrollerar hur verksamheter som driver lantbruk hanterar till exempel växtskyddsmedel, kemikalier, avfall och gödsel. I vissa fall behöver du anmäla eller ansöka om tillstånd för att använda bekämpningsmedel.
Du som är verksamhetsutövare inom lantbruk kan få hjälp av miljöförvaltningen vid frågor om miljö, tillstånd och regler för hantering av kemikalier, växtnäring och avfall.
Miljöförvaltningens tillsyn
Miljöförvaltningens ansvarar för tillsynen på lantbruk. Tillsynen utgår från miljöbalken och andra förordningar och föreskrifter. Vid ett tillsynsbesök kontrollerar vi din verksamhet under en rundvandring och granskar din dokumentation. Vårt besök kan vara bokat eller oanmält. På plats kan vi bland annat kontrollera hur du hanterar gödsel, avfall eller växtskyddsmedel och hur din egenkontroll fungerar.
Spridning av växtskyddsmedel
På vissa typer av markområden gäller särskilda regler för spridning av växtskyddsmedel. Inom vissa områden är spridning förbjuden.
Lantbruk behöver inte ansöka om tillstånd för bekämpning på sin egen mark, men ska däremot föra journal över sin dokumentation av användning av växtskyddsmedel.
Här listar vi områdenas särskilda regler. På vissa områden är det förbjudet att sprida växtskyddsmedel och på andra områden ska du söka tillstånd genom en anmälan eller en ansökan. Använd blanketten Anmälan/ansökan om yrkesmässig användning av bekämpningsmedel.
Gårdsplaner och hårdgjorda ytor: tillstånd
Du behöver i de flesta fall ansöka om tillstånd från miljöförvaltningen för att sprida växtskyddsmedel på din grusade gårdsplan eller på andra hårdgjorda ytor, exempelvis kring dina ekonomibyggnader. Använd blanketten Anmälan/ansökan om yrkesmässig användning av bekämpningsmedel.
Ängs- eller betesmark: Förbud
Du får inte lov att använda växtskyddsmedel på ängs- eller betesmark där det inte är möjligt att plöja, men som används till slåtter eller bete. Miljönämnden kan i undantagsfall ge dispens från förbudet om det finns särskilda skäl.
Privata områden: Förbud
Privata trädgårdar, skolgårdar eller gårdar till förskolor, på lekplatser som allmänheten har tillträde till eller på växter inomhus gäller förbud att använda växtskyddsmedel. Förbudet gäller även dig som har behörighet att använda växtskyddsmedel.
Lagen om att bekämpningsmedel eller växtskyddsmedel inte längre får användas på vissa platser, till exempel i trädgård kom år 2021 (2 kap. 37 § i Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel).
Bekämpning av invasiva arter och dispens
Miljöförvaltningen har en viss möjlighet att medge dispens från förbudet om det finns särskilda skäl. Undantaget från förbudet i § 37 anges i 2 kap. 39 § punkt 2 i Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel.
Via vägledning från Naturvårdsverket skulle särskilda skäl kunna utgöras av bekämpningen av parkslide, jätteloka eller gudaträd. Viktigt att komma ihåg är att bedömningen alltid ska göras från fall till fall och dispens kan inte ges generellt. Faktorer som vägs in är till exempel vilken typ av bekämpningsmetod som planeras, valet av bekämpningsmedel, lokalisering eller annat som kan påverka den individuella bedömningen.
En ansökan om dispens enligt 39 § ska alltid lämnas om bekämpningen är tänkt att utföras på någon av de områden som specificeras i lagstiftningens 2 kap. 37 §. Dispensen regleras via 2 kap. 39 § punkt 2 i Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel.
Spridning av växtskyddsmedel inom lantbruk
Om du ska använda växtskyddsmedel som tillhör klass 1 eller 2, måste du ha ett särskilt användningstillstånd. För att få det tillståndet ska du gå en särskild utbildning hos Länsstyrelsen Skåne
När du sprider växtskyddsmedel utomhus ska du hålla fasta skyddsavstånd till ytvatten som öppna diken och vattendrag. Du ska även hålla fasta skyddsavstånd när du till exempel hanterar växtskyddsmedel vid påfyllning eller utvändig rengöring av sprutan. Läs mer om säkerhetsavstånd vid spridning hos Länsstyrelsen Skåne.
Dokumentation av spridning
Om du yrkesmässigt använder växtskyddsmedel ska du dokumentera varje användning. Du ska bland annat ange skyddsavstånd, övriga försiktighetsåtgärder och syftet med bekämpningen. Tänk på att du också måste dokumentera spridning av klass 3-medel. Du ska också dokumentera spridningen av biocidprodukter. I dokumentation ska du beskriva de åtgärder som du har gjort för att uppnå syftet med bekämpningen.
All större utrustning för spridning av växtskyddsmedel i Europa ska vara funktionstestade för att få användas. Du kan läsa mer om funktionstester hos Jordbruksverket.
Gödselhantering
Om du ska sprida gödsel i närheten av mark som är detaljplanerad, så kan du behöva söka tillstånd hos miljöförvaltningen.
Nationella regler för spridning av gödsel
Gödselspridning är reglerad i alla kommuner i Sverige. Hela Malmö kommun ligger inom nitratkänsligt område , vilket gör att det är förbjudet att sprida gödsel från och med 1 november till om med den 28 februari.
I nitratkänsliga områden får du inte sprida gödsel på jordbruksmark som är:
• vattenmättad eller översvämmad
• täckt av snö
• frusen
• ligger närmare än 2 meter från en åkerkant som gränsar till en sjö eller vattendrag
• lutar mer än 10 procent mot ett vattendrag eller en sjö.
Lokala föreskrifter för spridning av gödsel och slam
Det krävs tillstånd från miljönämnden för att sprida naturlig gödsel, slam eller annan orenlighet inom eller inom 300 meter från område med detaljplan samt de tätbebyggda områden som har märkts ut på kartbilagan och som inte omfattas av detaljplan. Blankett för detta är inte framtagen ännu, men ska du söka tillstånd går det bra att du hör av dig till miljöförvaltningen.
Egenkontroll på ditt lantbruk
Alla verksamheter som kan påverka människors hälsa negativt eller skada miljön, ska enligt lag ha en fungerande egenkontroll. I ditt lantbruk handlar egenkontroll om hur du organisera arbetet och skapar rutiner som gör att du kunna följa de lagar och regler som gäller. Miljöhusesyn med åtgärdsplan är ett bra verktyg för att följa upp egenkontrollen i alla lantbruk. (Miljöhusesyn är framtagen av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i samarbete med andra berörda myndigheter. Miljöhusesyn är ett verktyg som hjälper företag på landsbygden att hålla koll på de författningar som styr företagets verksamhet.)
Eldning av trädgårds- eller parkavfall
Trädgårds- och parkavfall ska inte eldas utomhus utan komposteras eller köras till en återvinningscentral. Dock betraktas inte avfall från jord- och skogsbruk som trädgårds- eller parkavfall, vilket gör att växtavfall från skogsbruk får eldas inom verksamheten utan att ansöka om dispens från Malmö stad.
Växthus
Du som har växthusodling som verksamhet kan få hjälp av miljöförvaltningen när det gäller miljöfrågor och regler om kemikalier, växtnäring, avfall och förorenad mark.
Samla upp överskottsvatten
Har du överskottsvatten från växthus kan vara näringsrikt och vara förorenat av växtskyddsmedel. Miljönämnden ställer därför krav på att växthusverksamheter ska samla upp och ta om hand överskottsvatten i de fall där det finns en risk för förorenat vatten läcker ut till omgivningen. Ett vanligt krav är att recirkulera ditt överskottsvatten i odlingen. Jordbruksverket har mer information om rening av överskottsvatten.
Kontaktinformation
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Effektivisera energianvändningen
Växthusodling kräver många gånger stora mängder energi, men det går att effektivisera energianvändningen för att både spara pengar och minska företagets klimatpåverkan.
Anmäl bränslepannor
Du måste lämna in en anmälan till miljönämnden om du ska installera en pelletspanna, flispanna, eller en annan förbränningsanläggning med en sammanlagd installerad effekt på mer än 500 kilowatt. Det är anläggningens totala effekt som räknas. Detta betyder att om du till exempel planerar att installera två fastbränslepannor på vardera 490 kilowatt så måste du anmälan detta till miljöförvaltningen även om varje panna har en effekt på mindre än 500 kilowatt.
Riva eller bygga till växthus
När du vill riva dina växthus eller bygga ut din verksamhet kan miljöförvaltningen vid behov kräva att du gör en översiktlig undersökning av marken för att kontrollera om det finns några föroreningar som behöver hanteras. I de allra flesta fall behöver du anlita en utomstående expert för att undersökningen ska genomföras på rätt sätt. För att bygga ut eller bygga om kan du också behöva söka bygglov.
Samla in krukor och förpackningar
När du använder förpackningar, exempelvis krukor för att skydda, presentera eller underlätta hanteringen av en vara eller produkt, anses du vara en producent av förpackningar. Det betyder att du också har ett ansvar att samla in förpackningarna när de blir till avfall, eller ansluta dig till ett insamlingssystem som tar ansvar för förpackningarna. Producentansvaret gäller bland annat krukor som bara används vid försäljning och transport av växter, och inte följer med växten under hela dess livstid. Krukor som följer med växten under hela dess livstid omfattas däremot inte av producentansvaret för förpackningar.
Sidan senast uppdaterad: