Hållbara inköp
Malmö stad är en av Sveriges största offentliga inköpare. I våra upphandlingar vill vi ta ett medvetet ekonomiskt, miljömässigt och socialt ansvar. Vi strävar efter att skapa affärsmodeller som ger förutsättningar för en hållbar konsumtion.
Malmö stads skyldighet att beakta miljömässiga och sociala hållbarhetsaspekter i upphandling följer av lagstiftning, styrdokument såsom Agenda 2030, stadens miljöprogram och inköpspolicy samt åtaganden som exempelvis Fairtrade City.
Cirkulär ekonomi
Malmö stads inköp kommer att spela en avgörande roll för att uppnå målet att bli en hållbar stad. För att öka resurseffektiviseringen undersöker vi ständigt möjligheter att genomföra upphandlingar med cirkulära inslag.
I ett upprop tillsammans med Oslo, Köpenhamn och Helsingfors efterfrågar Malmö stad dels cirkulära och socialt hållbara smartphones, dels åtar vi oss att möjliggöra för dessa genom våra upphandlingsprocesser.
Sedan 2022 använder Malmö stad sig av en klimatbudget där en maxgräns sätts för klimatpåverkan från byggmaterial och byggnation av samhällsfastigheter. Användning av återbrukade byggvaror är en mycket viktig del i vårt arbete med att uppnå en minskad klimatpåverkan – både när vi bygger nytt och när vi bygger om.
Malmö stad deltar i utvecklingsprojektet CCBuild, en plattform för att underlätta återbruk i byggnation. Byggmaterial som avyttras från Malmö Stad annonseras via CCBuild.
Exempel på socialt ansvarstagande i upphandling
Malmö stad vill arbeta med leverantörer som tar ansvar för de förhållanden under vilka deras produkter tillverkas och deras tjänster utförs. Förutom att arbeta med avtalsvillkor för skäliga arbetsförhållanden undersöker vi även samverkansmöjligheter med aktörer inom den sociala ekonomin.
Vi vill främja ett samhälle för alla där miljöer, produkter och tjänster utformas utifrån vetskapen om att människor är olika och har olika förutsättningar, och att dessa för samma person varierar över tid och med olika situationer. Därför arbetar vi i våra upphandlingsprocesser utifrån bland annat barnkonventionen och principer om universell utformning.
Exempel på sociala krav
Miljökrav
Våra miljökrav berör flera olika miljöaspekter, såsom klimatfrågan, biologisk mångfald och hälsa. Kraven anpassas efter det aktuella produktområdet och kan bland annat avse:
- miljömärkningar
- krav på minskade utsläpp vid transporter
- uteslutning av vissa kemiska ämnen, metaller eller plaster
- minskad vatten- och energiförbrukning
- ekologiskt certifierade livsmedel
- hållbart skogsbruk och fiske
- låg miljöpåverkan vid tillverkning, till exempel genom jämförelse av EPDer
- möjlighet till framtida högvärdig materialåtervinning eller återbruk.
Förutom att ställa enskilda miljökrav i upphandlingar försöker vi hitta effektiva helhetslösningar med mindre miljöpåverkan, som exempelvis att genomföra upphandlingar med cirkulära inslag.
Exempel på miljöarbete i upphandling
I Malmö stad finns tre upphandlande enheter som du kan kontakta om du har frågor.
Kontakta oss
Stadskontoret, upphandlingsenheten
- E-post:
- upphandling@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Postadress:
- Stadskontoret, upphandlingsenheten Stadskontoret, upphandlingsenheten, Malmö stad 205 80 Malmö
Fastighets- och gatukontoret, upphandling och entreprenad
- E-post:
- upphandling.fgk@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Postadress:
- 205 80 Malmö
Serviceförvaltningen (stadsfastigheter)
- E-post:
- serviceforvaltningen@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Postadress:
- 205 80 Malmö
Sidan senast uppdaterad: