$left
$middle

Konstnärlig gestaltning för nya allmänna platser i Rosengård

Konstnärsgruppen Monkey Machine har tilldelats skissuppdraget att skapa ny konstnärlig gestaltning för nya allmänna platser i Rosengård. Arbetet ska genomföras i nära dialog med landskapsarkitekter.

Om uppdraget

Det konstnärliga gestaltningsuppdraget består av två delar. Den första delen, skissuppdraget, ger förutsättningar att vrida och vända på begreppet ”platsspecifik” för att utforska och tolka platsens olika ingångar. Platsen har flera olika lager vilket inte kan återges med en linjär historisk berättelse och kommer skilja sig åt beroende vem som berättar den.

Uppdragets andra del, genomförandet, sker i ett senare skede i stadsutvecklingen i samband med detaljprojektering och anläggning av allmänna platser. För nuvarande är förväntad byggstart 2027 men tidplanen kan förändras och variera beroende på vart inom det planlagda området konsten planeras.

Samarbete med landskapsarkitekter

Skissuppdraget, som nu tilldelats Monkey Machine, präglas av ett utforskande och fördjupande upplägg som ska genomföras i nära dialog med RADAR som är projektets upphandlade landskapsarkitekter.

Porträttbild föreställande de tre medlemmarna i konstnärsgruppen Monkey Machine.

Konstnärsgruppen Monkey Machine. Foto: Oskar Koliander.

Konstnärsgruppen Monkey Machine

Monkey Machine består av konstnärerna Jeuno JE Kim, Ewa Einhorn och Oskar Koliander. Som konstnärsgrupp är de intresserade av hur en digital värd samexisterar med den fysiska och hur en specifik plats kan förstås genom multipla perspektiv med hjälp av olika former för interaktiva ytor.

Tidigare har de gjort interdisciplinära samarbeten inom och utanför konstfältet för att utforska betydelsen av det postdigitala i förhållande till frågan om inkludering och exkludering i offentliga rum.

För närvarande utvecklar Monkey Machine ett projekt som heter Let's Play som handlar om On och Offsite spel. Där ligger fokus på en utvidgad förståelse hur spel och leklogik kan vara ett system att navigera och öppna upp offentliga platser både som process och fysiska arbeten.

Att kunna vara med så tidigt i processen ger oss möjligheter att skapa konstnärliga processer som hänger ihop med arkitekturen. Det är också ett väldigt givande samarbete med landskapsarkitekterna och alla som är involverade i det fleråriga projektet, vilket ger nya förutsättningar för research och tvärdisciplinärt utbyte. Det har gett oss en djupare förankring och förståelse av platsen.
Konstnärsgruppen Monkey Machine.

Området kring Rosengårds station

De allmänna platserna som ska gestaltas inom ramen för uppdraget ingår i ett av stadens fem stationsnära utvecklingsområden. Området ligger i direkt anslutning till Rosengårds station och Amiralsgatan, där Amiralsgatan ska omvandlas till en stadshuvudgata med nya bostäder och verksamhetslokaler. De allmänna platserna ingår i detaljplan 5801 Generatorn som utgör den första etappen i omvandlingen av Amiralsgatan.

Växande stadsdel

Amiralsgatan är en av huvudgatorna genom Rosengård där en större andel av områdets beoende är yngre än stadens genomsnitt. Flera av Rosengårds bostadsområden karaktäriseras av miljonprogrambygget från 1960- och 70-talet. Därtill kommer villaområden, stora grönstråk, skolor, förskolor samt Östra kyrkogården.

Under de närmaste decennierna ska stadsdelen utvecklas och utökas genom cirka 2 800 nya bostäder, 500 grundskoleplatser, 450 förskoleplatser och 1 500 arbetsplatser. Arbetet beräknas vara klart omkring år 2040.

Urval och beslut

Under våren 2023 kunde konstnärer ansöka om uppdraget att ta fram en ny konstnärlig gestaltning till de nya allmänna platserna i Rosengård.

61 konstnärer ansökte om uppdraget och efter det första urvalet fick konstnärsgruppen Monkey Machine uppdraget med option på genomförandet. Uppdragets sträcker sig fram till 2027 och kan komma att förändras. Monkey Machine presenterar sin skiss för bedömningsgruppen under våren 2024.

Bedömningsgrupp

  • Jon Nilsson, landskapsarkitekt, fastighet- och gatukontoret, Malmö stad.
  • Anne Richtoff, landskapsarkitekt, fastighet- och gatukontoret, Malmö stad.
  • Sabina Jallow, landskapsarkitekt och universitetsadjukt, Malmö Universtitet.
  • Sofie Hellryd, utvecklingssamordnare, fastighet- och gatukontoret, Malmö stad.
  • Patrik Aarnivaara, konstnär och extern konstsakkunnig.
  • Emma Reichert, konstprojektledare, kulturförvaltningen, Malmö stad.
  • Anna Wahlstedt, konstprojektledare, kulturförvaltningen, Malmö stad.

Tidplan för den konstnärliga gestaltningen

Skissuppdraget pågår fram till och med april 2024.

Eventuellt genomförande av gestaltningen sker 2025–2027.

Tidplanen är preliminär.

Kontakta oss

Kulturförvaltningen

sv