Malmö stad
$left
$middle

Konstnärlig gestaltning till Brännareparken i Norra Sorgenfri

Malmö stad söker yrkesverksamma konstnärer eller konstnärsgrupper som vill arbeta i en påbörjad stadsomvandlingsprocess. Uppdraget innebär att skapa ett platsspecifikt offentligt konstverk.

Arkitektritad konceptbild över Brännareparken.

Konceptbild över Brännareparken.

Det konstnärliga uppdraget

Malmö stad har som mål att alla malmöbor ska nås av konst- och kulturupplevelser 365 dagar om året. Som ett led i detta upphandlar Malmö stad ny konstnärlig gestaltning för ingången till Brännareparken i Norra Sorgenfri.

Uppdraget innebär att skapa ett platsspecifikt offentligt konstverk, i ett eller flera sammanhängande delar med fokus på tongivande samtidskonst som harmonierar med platsens landskapsarkitektur och diversitet.

För uppdraget eftersöks yrkesverksamma konstnärer eller konstnärsgrupper som vill arbeta i en påbörjad stadsomvandlingsprocess för att undersöka hur konst och landskap i mötet med äldre industribebyggelse kan skapa intressanta offentliga rum. Här kan den konstnärliga processen tillföra konstnärliga perspektiv som berikar platsens rum och identitet.

Med yrkesverksamma konstnärer avses i detta sammanhang konstnärer som har en konstnärlig högskoleutbildning eller en annan likvärdig merit.

Ett uppdrag i två delar

Det konstnärliga gestaltningsuppdraget för Brännareparken består av två delar:

  • Steg 1 är ett skissuppdrag med option på genomförande som tilldelas (1) konstnär/konstnärsgrupp och utförs under 2025.
  • Steg 2 är ett genomförandeuppdrag, vilket aktiveras först då skissuppdraget har godkänts.

Intresseanmälan

  • Intresseanmälan ska lämnas in elektroniskt via Konstpool senast 2025-03-04 klockan 12:00.
  • Inget arvode utgår för intresseanmälan.
  • En (1) konstnär eller en (1) konstnärsgrupp kommer efter urval att bjudas in att lämna skissförslag mot ett skissarvode om 75 000 kr exklusive moms.
  • Budgeten för gestaltningen är 1 150 000 kr exklusive moms och gestaltningen planeras vara färdig under tredje kvartalet av 2026.

Läs mer och anmäl intresse:

Intresseanmälan är stängd

Norra Sorgenfri Brännareparken

Norra Sorgenfri är Malmös äldsta industriområde som idag är avindustrialiserad mark mellan innerstaden i väst och stadens ytterområden i öst. Industriområdet kom till 1903 i samband med en då ny stadsplan. Ursprungligen tillhörde marken stadens betesmarker. Norra Sorgenfri är ett av Malmö stads större omvandlingsområden med hög prioritet på grund av dess centrala läge och storlek samt industribyggnader med kulturhistoriska och miljöskapande värden.


I takt med att Norra Sorgenfri avindustrialiseras har bland annat konstnärsateljéer och gallerier flyttat in i tomma industrilokaler. Det fria, urbana konstlivet i möte med tidig industrimiljö och historia är ett betydande karaktärsdrag för området sedan årtionden.

Området ska bli en länk mellan centrum och Malmös östra delar såsom miljonprogrambygget Rosengård och Östra kyrkogården. Genom omvandling och nybyggnation ska Norra Sorgenfri successivt bli en del av innerstaden genom en tät kvartersstruktur som definieras av småskalighet, mångfald och variationsrikedom, attraktivt för människor och verksamheter. Det samma gäller ett rikt offentligt liv med butiker, caféer och olika verksamheter i fastigheternas bottenvåningar. För att området ska bli framgångsrikt i Malmös fysiska och sociala integration satsas det på att utveckla det sociala/offentliga livet.

Stadsdelen består idag av nio kvarter: Verket, Spiralen, Grytan, Tangenten, Ugnen, Spårvägen, Smedjan och Brännaren. De tre sistnämnda kvarteren är först ut i omvandlingsprocessen. Det är i kvarteret Brännaren som Brännareparken kommer att byggas.

Brännareparken

Brännareparken får en yta på ca 2220 m2 med huvudingång från Agneslundsvägen. Parken kan också nås från motsatt kortsida via Anna Stenbergs gata.Mittemot ingången till Brännareparken ligger S:t Pauli Södra kyrkogård, vars långsida längs Agneslundsvägen idag är sluten men i framtiden eventuellt kan få en passage.

Växtligheten i Brännareparken kommer bestå av en mångfald av träd, buskar, perenner och ängsgräs. Markunderlaget blir stenmjöl och mot himlen kommer grönskande trädkronor, i en blandning av barr och lövträd, bitvis att ge både skugga och sol.

Den långsmala Brännareparken får ett socialt rum i mitten, gestaltad av en palisade samt tegelbänkar i återbrukat material. Den övergripande belysningen i parken kommer att vara lågmäld. Det är främst parkens långsidor samt den sociala ytan som kommer att vara belyst. Parken blir en del av kvarteret för de boende och människor som söker ett bilfritt stråk genom området. Öster om parken ligger Jensen grundskola och Norra Sorgenfri gymnasium. Detaljplanen möjliggör även för en förskola till vänster om parken i Brännaren 9, dock finns det i dagsläget inga konkreta byggplaner.

En betydande brukargrupp av Brännareparken kommer att vara unga och barn. I ett senare skede kommer Agneslundsvägen att få en ny utformning med parallell gångbana. Befintliga parkeringsplatser längs med kyrkogården kommer också att tas bort och ersättas med en gång- och cykelbana.

Arkitektritad bild över Brännareparken.

Konceptbild Brännareparken.

Platsen för konsten

Konstgestaltningen är tänk att välkomna besökare till parken. Därför är placeringen av gestaltningen strategiskt uttänkt snett vid huvudingången.

Samtidigt som det finns en planerad plats för konstgestaltningen har projektet en öppenhet kring att konstgestaltningen kan finnas på mer än en plats i parken, förutsatt att det ryms inom budgeten och följer tidplanen. Eftersom området byggs om i olika etapper är det av vikt att det inom skissuppdraget ges utrymme för dialog kring konstverkets placering.

Konstnärliga förutsättningar och vision för konsten

Utgångspunkten för konsten är platsen och parkens funktion. Här har konstnären/konstnärsgruppen förutsättning att ta sig an ett större rumsligt sammanhang och sätta sin konst i dialog med platsens lager och diversitet.

Visionen för konsten i Brännareparken har ledorden portal, rörelse och levande rum.

Med sin placering vid entrén, tvärs över gatan från den mer lågmälda kyrkogården, har konsten, likt en portal, möjlighet att skapa en ingång till något annat, som i sin tur kan överraska och förstärka dessa två gröna rums olikheter. Rörelse kommer att finnas i Norra Sorgenfris och i Brännarens sociala/offentliga liv, i flödet av människor som passerar genom parken och i besökares rörelsemönster. Det levande rummet finns i platsens befintliga liv, i utbytet mellan människor, samt hos växter och djur. Det levande rummet framträder också mellan ljus och skugga beroende på hur solen står och året skiftar uttryck.

Konstgestaltningen bör ge en direkt upplevelse, samtidigt innehålla en komplexitet snarare än att endast vara illustrativ eller dekorativ. Konsten får gärna ta ett helhetsgrepp om Brännareparken och dess kontext och kan bestå av ett verk i ett eller flera sammanhängande delar som tillsammans bildar en helhet. Visionen för konstgestaltningen är att den konstnärliga processen bidrar till att belysa platsens befintliga värden och att skapa identitet.

Ledorden för utformningen av själva Brännareparken har varit återbruk och ruderat, vilka omsätts i återanvändning av tegel från äldre industribyggnader och en växtlighet samt markbeläggning som delvis tar inspiration från industritomter.

Sidan senast uppdaterad:

sv