Konstnärlig gestaltning till Ardennerns förskola i Rosengård
Malmö stad söker yrkesverksamma konstnärer eller konstnärsgrupper för att fram ett platsspecifikt offentligt konstverk för en förskola i Rosengård.

Konceptbild över Ardennerns förskola.
Det konstnärliga uppdraget
Malmö stad har som mål att alla malmöbor ska nås av konst- och kulturupplevelser 365 dagar om året. Som ett led i detta upphandlar Malmö stad ny konstnärlig gestaltning för Ardennerns förskola i Rosengård.
Uppdraget innebär att skapa ett platsspecifikt offentligt konstverk för förskolans utemiljö, med fokus på samtidskonst som harmonierar med platsens arkitektur och landskap.
Konstverket ska vara hållbart och anpassat för en miljö där barn leker och lär. Med yrkesverksamma konstnärer avses i detta sammanhang konstnärer som har en konstnärlig högskoleutbildning eller en annan likvärdig merit.
Ett uppdrag i två delar
Det konstnärliga gestaltningsuppdraget består av två delar:
- Steg 1: Yrkesverksamma konstnärer/konstnärsgrupper anmäler sitt intresse för att lämnaskissförslag. Inget arvode utgår för intresseanmälan.
- Steg 2: Tre (3) konstnärer/konstnärsgrupper som i steg 1 anmält intresse kommer efter urval att bjudas in att lämna skissförslag. Arvode utgår för skissuppdraget.
Intresseanmälan
- Intresseanmälan ska lämnas in elektroniskt via Konstpool senast 2025-03-14 klockan 12:00.
- Inget arvode utgår för intresseanmälan.
- Tre (3) konstnärer/konstnärsgrupper kommer efter urval att bjudas in att lämna skissförslag mot ett skissarvode om 50 000 kronor exklusive moms.
- Budgeten för gestaltningen är 900 000 kronor exklusive moms och gestaltningen planeras vara färdig under tredje kvartalet 2027.
Läs mer och anmäl intresse:
Stadsdelen Rosengård
När Rosengård planerades och byggdes under 1960- och 70-talet utgjorde den konstnärliga gestaltningen en viktig del av stadsdelens framväxt. Detta har resulterat i att Rosengård har en konsthistoria som sträcker sig från mitten av 1900-talet och fram till idag. Konsten utgör ett tydligt karaktärsdrag för området och bidrar till att stadsdelen idag har stora kulturhistoriska värden.
Rosengårds befolkning är till större andel yngre än genomsnittet i staden. Flera av Rosengårds bostadsområden karaktäriseras av miljonprogrambygget från 1960- och 70-talet.
Rosengård är det område i Malmö efter Malmös stadskärna som har mest offentlig gestaltning. De flesta verk i Rosengård är gjorda och utplacerade under 1960-talet då området byggdes, samt under 2000-talet.
Ardennerns förskola
Ardennerns förskola kommer att rymma 80 barn på fyra avdelningar och byggs i två våningar för att möta behovet av förskoleplatser i området. Byggnaden förvaltas kommunalt och utformas med fokus på hållbarhet, estetik och platsens historia. Verksamhetsstart förväntas ske höstterminen 2027.
Förskolans gestaltning sker i samklang med omkringliggande arkitektur. Bebyggelsen i Örtagården uppfördes i slutet av 60-talet och förskolan ska ha ett tydligt släktskap med befintlig byggnation, men vara en nutida tolkning av dåtidens arkitektur.
Konceptet för förskolegården tar språng i det vilda som möter den urbana staden, där barnens lärande står i fokus i förhållande till utemiljön. Där barnen får möjlighet att stimulera sina sinnen, skapa sig en omvärldsförståelse och medvetenhet kring årstidsväxlingar i samvaro med naturen.
Platsen för konsten
Uppdraget omfattar att skapa ett platsspecifikt offentligt konstverk, i ett eller flera delar, för förskolans utemiljö. De konstnärliga delarna kan fungera som en helhet eller bestå av flera självständiga verk som går i dialog med varandra. På så sätt blir det upp till konstnären att avgöra hur de olika platserna kan få ett gemensamt sammanhang och resonera med varandra. Det är upp till konstnären att välja en eller flera platser för den konstnärliga gestaltningen i utomhusmiljön.
Det är möjligt att arbeta med utformningen av de utanpåliggande trapphusen. Särskilt trapphuset till väster är väl synligt och fungerar som en ingång till området. Trapporna fungerar som ingångar till förskolan och här kommer dagligen många personer röra sig. Det är möjligt att montera objekt på lamellerna eller att på olika sätt arbeta med taket i trapphuset tex med måleri, objekt eller ljus. Trapphusen har grindar som också kan gestaltas.
I utemiljön finns flera passande platser för konst, såsom Stormfloden (en ränna som slutar i en sandlåda), Dörrmattan (mönstrat marktegel), Gläntan i dungen eller Vid förrådsbyggnaden (där det föreslås ett dekorativt plank).
Kontakta oss
E-post: malmokonst.kf@malmo.se
Sidan senast uppdaterad: