Ta emot en sommarpraktikant som är 16–19 år

Är du som arbetsgivare intresserad av att ta emot praktikanter i din verksamhet?

Maila oss på ungisommar@malmo.se eller gör en intresseanmälan för din arbetsplats.

Vad innebär Ung i sommar?

Ung i sommar drivs utifrån Malmö stads övergripande mål att öka sysselsättningen och ge Malmös ungdomar tillgång till en meningsfull fritid. Malmö stad står för ungdomarnas praktikersättning och olycksfallsförsäkring.

Ni som praktikplats står för ett engagerat handledarskap och skapar förutsättningar för trivsel, trygghet och säkerhet.

Detta händer just nu

Den 23 april och den 7 maj lottas ungdomarna till de arbetsgivare som anmält in platser till Ung i sommar. Ungdomarna ska aktivt tacka ja till sin plats.

Jag vill ta emot praktikanter - hur gör jag?

Du kan anmäla ditt intresse inför säsong 2019 till oss via länken längst upp på denna sida. Du fyller i antal praktikanter per period, vem som kommer att vara handledare på er arbetsplats med mera. Ung i sommar kommer därefter att kontakta dig och stämma av ert praktikupplägg.

När allt är godkänt skickas ett inlogg till handledarens e-postadress. I april kommer handledaren att se vilka praktikanter som har tackat ja till sin erbjudna plats.

Praktikperiod 1: 17 juni–12 juli
Praktikperiod 2: 15 juli–9 aug.

Praktiken får vara max 6 timmar per dag mellan kl. 06:00 & 20:00 på vardagar - ingen praktik på helgen eller under sena kvällar.

Praktikanterna

Praktikanterna från Ung i sommar är mellan 16–19 år. De lottas utifrån sitt intresseområde som de själva skriver in.

Praktikanter i åldern 13–15 år (Sommarpraktik i grundskolan) ansöker inte själva om praktikplats, utan utses av skolornas elevhälsoteam.

Praktikuppgifter

Var tydlig med vilka praktikuppgifter som gäller under sommaren. Tänk på att praktikuppgifterna ska vara lämpliga för praktikanternas ålder. På första praktikdagen måste handledare eller annan ansvarig på er arbetsplats gå igenom riskbedömning med praktikanterna. Underlag för detta finner ni på blanketten "Inför praktiken", som finns med utskicket från Ung i sommar. Tänk också på att praktikuppgifterna gärna får vara varierande.

Läs mer om vilka regler som gäller för barn och ungdomar på arbetsplatser, på Arbetsmiljöverkets hemsida i foldern Så får barn och ungdomar arbeta.

Kontakt med praktikanterna

Det är viktigt att ni är tillgängliga för att stämma av vad praktikanten behöver ha med sig, praktiktider m.m.

Har du frågor? Besök gärna Frågor och svar, eller kontakta oss!

Ung i sommar finns som stöttning för era handledare
- före, under och efter praktiken!

 

 

Senast ändrad: 2019-04-18 09:55