Föremålssamlingar
Malmö museums samlingar spänner över en tidsrymd från stenålder till nutid. Föremålen kommer till största del från Malmöregionen men här finns också stora specialsamlingar från andra områden och länder.
Malmö museums samlingar spänner över en tidsrymd från stenålder till nutid. Föremålen kommer till största del från Malmöregionen men här finns också stora specialsamlingar från andra områden och länder.
Omfattande arkeologisk samling. Arkeologiska utgrävningar i och kring Malmö har bedrivits sedan 1920-talet och på ett mer metodiskt och kontinuerligt sätt sedan 1960-talet.
Byggnadsdelar och husmodeller från Malmös äldre bebyggelse.
Bildskatt på cirka 13000 bilder. Bilderna illustrerar Malmö museums omfångsrika insamlingsområden inom kultur- och naturhistoria.
Malmö museums dräktsamling, en av Sveriges största, innehåller dräkter och accessoarer som representerar dräkthistoria och mode från tidigt 1700-tal till nutid.
Samling med fokus på det småskaliga fisket, fiskeredskap, fiskebåtar och hoddor samt föremål och redskap för jordbruk, jakt och boskapsskötsel.
Storviltsjägare, missionärer, sjömän och antropologer var några av de som kom tillbaka till Sverige från fjärran länder med allt från vapen och till vävnader.
Föremål och fotografier som skildrar idrottens och idrottsrörelsens utveckling från tidigt 1800-tal till nutid.
Hantverket organiserades från medeltid fram till 1846 i olika skrån. I Malmö skymtas hantverksskråna första gången i Magnus Erikssons privilegier den 20 december 1353.
Samlingar av möbler och bruksföremål som människor har haft i sina hem. Många av föremålen är gåvor från familjer som en gång har levt och verkat i Malmö stad med omnejd. Både det unika och det vardagliga finns representerat.
Unika tidmätare, klockor och ur – det äldsta från 1500-talet. I samlingen finns fickur, precisionsur, armbandsur, bordsur, golvur och olika varianter av tidvisare.
Många är vi som i barndomen har älskat att leka med kramdjur, bilar och dockor samlat på bokmärken och spelat spel. Malmö museum har tagit hand om en del av dessa favoriter.
Stora delar av samlingen kan knytas till Malmö Garnisons historia. Föremålen överlämnades till Malmö museum när Kronprinsens husarregemente, med anor från 1700-talet, lades ner 1927.
Stor representativ samling mynt, sedlar, poletter, medaljer och ordnar från antiken till nutid från de flesta länder i världen.
Samling med däggdjur, fåglar, insekter och fossil och mineral.
Skolhistorisk samling med föremål, litteratur och fotografier som skildrar skolans och lärandets utveckling från folkskolans införande år 1842.
Ett flertal båttyper, föremål från varvsindustrin i Malmö, navigationsinstrument och en ubåt är några av de föremål som finns i denna samling.
Flygplan och grammofonstift, timglas och mobiltelefon. Museets teknikhistoriska samlingar har stor bredd och innehåller både mycket stora och mycket små föremål, såväl som gamla och nutida.
Enastående textilsamling bestående av över 30000 registernummer och utgör en källa till kunskap om textilhistoria ur regionalt, nationalt och internationellt perspektiv.