$left
$middle

Idrottshistoria

Föremål och fotografier som skildrar idrottens och idrottsrörelsens utveckling från tidigt 1800-tal till nutid.

Samlingen består av cirka 15 000 föremål och omkring 60 000 fotografier. Samlingarna innehåller redskap, kläder, priser och mycket mer. Material som berättar om människor som ägnat sina liv åt idrotten – som aktiva, ledare eller publik.

Stor del av samlingen består av priser och utmärkelser, från både världsmästare och amatörer. Här finns även många idrottsredskap, allt från bowlingklot, skivstänger, bollar, plintar och racket till värjor och svärd.

Till museets mindre föremål finns kompasser inte större än 1,5 cm i diameter och till de större hör en höghjuling på 1,5 meter. De äldsta föremålen består av skridskor och skidor från tidigt 1800-tal och till de nyare spikskor och baddräkter från 2000-talet

Det finns mans- och kvinnokläder, gymnastikdräkt i helylle, hattar burna av en olympisk mästare, cykeltröjor samt västar för fäktning. Samlingen innehåller även många skor, stumpor, väskor, hjälmar och masker.

De flesta föremålen är skänkta av privatpersoner, föreningar och klubbar med anknytning till Malmö. År 2018 övergick samlingarna från Malmö Idrottsmuseum, Fritidsförvaltningen till Malmö museum.

sv