$left
$middle

Dräkt

Malmö museums dräktsamling, en av Sveriges största, innehåller dräkter och accessoarer som representerar dräkthistoria och mode från tidigt 1700-tal till nutid.

Vad kan man hitta i dräktsamlingen?

Dräkter av skimrande siden och sammet med utsökta broderier, pärlor och paljetter likväl som hemvävda ylletyger, tunn batist, färgglada mönstertryck, syntet, skinn och päls.

Från sidenklänning till jeansväst

Största delen av samlingen består av dammodeplagg och festkläder men här finns också många mans - och barnkläder. Allt från handsydda och ateljésydda kläder till konfektionstillverkning från till exempel Malmöföretaget MMT, Katja of Sweden. Samlingen innehåller också många dräktaccessoarer som skor, hattar, väskor, strumpor, skärp, solfjädrar och smycken.

Några exempel från samlingen

  • Museets äldsta dräkt är en liten brudklänning från 1738 i gult siden med blomsterbroderier för en 15-årig brud.
  • Det finns en stor samling med folkliga traditionella dräkter med tillbehör från Skåne och 1800-talets bondesamhälle.
  • Andra specialsamlingar är cirkus och teaterdräkter, kyrkliga mässdräkter samt etnografiska dräkter från andra länder och kulturer.

Var kommer dräkterna ifrån?

De flesta av kläderna är skänkta av privatpersoner och har tillhört Malmöbor. En speciell samling är Lockarpssamlingen, en hel garderob från 1850-1900 som tillhört tre systrar från Lockarp.

Kontakta oss

Agata Nilsson

Titel:
Museiintendent
Mobiltelefon:
0734-345927
sv