$left
$middle

Teknik- och industrihistoria

Flygplan och grammofonstift, timglas och mobiltelefon. Museets teknikhistoriska samlingar har stor bredd och innehåller både mycket stora och mycket små föremål, såväl som gamla och nutida.

Foto: Ola Myrin, Mats Gustavsson, Vladimira Tabakova, Jenny Lindhe och Matilda Thulin / Malmö museum.

Inom området transport finns allt från hästvagnar, personbilar, cyklar, mopeder, motorcyklar till spårvagn och lok.

Flyghistoria representeras bland annat av vingresterna av professor J. Cederbloms aerodynamiska experiment från sekelskiftet 1900, och det välkända  jaktplanet Saab J 35 Draken som användes av svenska flygvapnet.

Malmös och regionens industrihistoria representeras bland annat av maskiner från sockerbolag, bryggerier, tegelindustri, gjuterier, korvskinnstillverkning och Addos räknemaskiner. 

Ånga, gas, bensin, olja och elektricitet. I de teknikhistoriska samlingarna finns en stor provkarta på föremål som drivs med olika former av energi. Ångmaskiner, gasspisar, förbränningsmotorer och elektriska hushållsapparater som kylskåp, dammsugare, hårtorkar och en TV från 1949.

Specialsamlingar finns för tid- och avståndsmätning med solur, tornur, stämpelur, väckarklockor, fickur och teodoliter. Fysikaliska instrument och fotohistoriskt material finns också med ateljé- och handkameror, filmkameror, projektorer och videoapparater.

Kontakta oss

sv