$left
$middle

Skola

Skolhistorisk samling med föremål, litteratur och fotografier som skildrar skolans och lärandets utveckling från folkskolans införande år 1842.

Undervisningsmaterial, bilder och filmer

Samlingen består av cirka 12 000 föremål och är ursprungligen uppbyggd kring skolämnen med tillhörande undervisningsmaterial. Här finns anatomiska modeller, skolbänkar, matematiska hjälpmedel, hävstångsapparater, mineralsamlingar, hyvlar, griffeltavlor samt en omfattande samling av diabilder, bildband och filmer.

Skolplanscher

Det finns ett stort antal skolplanscher i varierande storlek från de vanligaste tryckta på papper till rullplanscher i storformat. Till en början importerades de flesta planscherna från Tyskland men snart kom en svensk produktion igång. Bland de tidiga planschmålarna märks storheter som Bruno Liljefors och Julius Kronberg. Genom skolplanscherna fick skolbarnen bland annat lära sig hur såväl svenska som främmande djur och växter såg ut.

Udda föremål i samlingen

Till de mer udda föremålen hör en groda i formalin i en glasburk, ett sköldpaddsägg, en skolmössa märkt Malmö Folkskolor, en rotting samt en snöskyffel helt i trä.

Tog över samling från Malmö Skolmuseum

Föremålen är insamlade på Malmös skolor och kommer från Malmö Skolmuseum som 2010 togs över av Malmö museum.

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö museum Malmö museum 205 80 Malmö
sv