$left
$middle

Textil

Enastående textilsamling bestående av över 30000 registernummer och utgör en källa till kunskap om textilhistoria ur regionalt, nationalt och internationellt perspektiv.

Från fest och vardag

Det mesta som har sparats åt eftervärlden är det som användes vid fest och högtid, men det finns också en uppsjö av enkla hemtextilier och vardagsföremål.

Modedräkter, folkdräkter och uniformer

Det textila arvet omfattar modedräkt, folklig dräkt från Skånes rikare bönder, teaterdräkt, barndräkt, etnografisk dräkt, kyrkliga textilier, militär-och ämbetsuniformer, flaggor, fanor och standar samt en innehållsrik samling av hemtextilier och allmogeföremål.

Accessoarer, modeplanscher och kataloger

n hel mängd accessoarer som hattar, skor, solfjädrar, smycken, väskor, parasoller och paraplyer representerar gångna tiders stil- och trendvariation. Det finns också modeplanscher, tygprover och kataloger.

Donationer och insamlingar

Textilsamlingen inkluderar såväl högrestånds- som allmogetextil och har samlats in under varierande omständigheter. Vissa delar av samlingen köptes in på auktion och från privata samlare med syfte att få stilhistoriska exempel, andra donerades från privata personer eller föreningar.

Kontakta oss

Agata Nilsson

Titel:
Museiintendent
Mobiltelefon:
0734-345927
sv